субота, 15. април 2017.

ALERGIJE

NEKADA SAM U SALI GOVORILA ALERGICNA SAM NA TEBE KADA BI ME NEKO NERVIRAO! IAKO SE ALERGIJA POVEZUJE NAJVISE SA STRESOM IPAK NA POJAVU MNOGIH VRSTA ALERGIJA UTICU NEPOZNATE BELANCEVINE- ALERGENI KOJE NASE TELO NE POZNAJE I NE PODNOSI.
Tako sada svaka treca osoba ima neku vrstu alergije. Cudnovato je da se alergija recimo na macku moze pojaviti iznenada iako ste do sada bukvalno spavali sa mckom. Isto se odnosi i na namirnice ili polen. Alergija je jos jedna vrsta nepoznanice u medicini i niko pouzdano ne zna zasto nam u nekom trenutku pada imunitet i postajemo alergicni. Samim tim je i alergija neizleciva .Moze se samo drzati pod kontrolom.
Ipak, znamo svi oalergijama posebno mi koji od nje patimo zato sam htela obzirom da su praznici da napisem nesto onekim neobicnim alergijama.
Najdrasticniji je primer Amalije Hil (41) koja mora da zivi zatvorena u sobi bez ikakvih toksina i da spava na podu od kupatila.Porodica sa njom komunicira preko stakla,a primorana je da jede samo sedam namirnica. Jadna zena je alergicna na knjige,casopise,TV, namestaj ,odecu, kompjutere pa i na same ljude! Zbog toga svega ne moze biti smestena u bolnicu. Najgore od svega je sto trpi bolove sto nije slucaj kod ostalih vrsta alergije.
Dvanaestogodisnji decak u Masacusetsu bolovao je od glavobolje i vrtoglavice,lupanja srca, povremenog krvarenja iz nosa i to samo dok je u skoli. Roditelji su bili da je to zbog  Wi-Fi sistema koji je po njihovom misljenju zracio vise nego sto je dozvoljeno.
Italijanka Frederika Lamateo (23) imala je vec nekoliko tetovaza kada se odlucila za jos jednu na donjem delu ledja.Nazalost, ona je bila kobna i devojka je preminula vrlo brzo od reakcije na tetovazu. U pitanju je bila sepsa.
Legendarni Brus Li (ako ga nisu ubili) umro je zbog alergijske reakcije na lekove za bolove.
Mnogi ljudi su umrli od alergije na ujed pcele.
Alergiju na lateks imaju podjednako  i muskarci  i zene. Muskarci na kondome,zene na rukavice.Ipak najgore je  prosao mladic koga je kondom kostao zivota.
Atasa Grejem umrla je u 34-toj  godina od anafilaktickog soka prouzrokovanog alergijskom reakcijom na lepak koji je koristio njen frizer prilikom nadogradnje kose. Poznati su i slucajevi zena koji su umrli od farbe za kosu.
Violinista Majkl Nild 2012-te godine je pocinio samoubistvo jer nije mogao da podnese sto je alergican na mobilni telefon. I ne samo na svoj nego i  na one oko njega. Nije mogao da izdrzi tu agoniju.
Keti Tag je umrla na medenom mesecu zbog alergije na morske plodove.
Kristina Defordz je umrla u 15-toj godini jer se ljubila sa deckom koji je prethodno jeo puter od kikirikija! Na kikiriki je samo u Americi alergicno preko 1,5 miliona ljudi, a godisnje ih umre oko 100.
Rus Jefim umro je od alergije na sunce. Zanimljivo je da cela njegova porodica patila od ove retke alergije a samo on je imao smrtonosni ishod.
Medju najzanimljivije alergije koje ipak nemaju smrtni ishod su recimo  alergija na pivo! Jedan Italijan alergolog i ljubitelj piva zbog najgore nocne more koja mu se desila ispitivao je sve moguce piva uz uzasan svrab  i glavobolju dok nije pronasao dve vrste piva na koje nije alergican.Super bre!
Nasuprot suncu neko je alergican na hladnocu. Neko na obucu (koznu) naravno. Na novcanice. E, pa to je stvarno haos, ospes se kad god uzmes novcanice u ruke.
Uzasna je i alergija nacokoladu ali ne kao alergija na poljubac! Ili algerija na vodu . srecom ipak se odnosi samo na kupanje u vodi. Sem nekih ekstremnih slucajeva kad i ne sme da se pije.
IAKO SMO POCELI OVAJ TEKST SA SALJIVOM NOTOM I SVE VREME PRICALI O NAJZANIMLJIVIJIM I NAJEKSTREMNIJIM ALERGIJAMA IPAK SE NE SMEMO PREMA NJIMA ODNOSITI NEOZBILJNO. ALERGIJE MOGU BITI VRLO OPASNE.
DOBRODOSLI U PROLECE KAD SVE OKO NAS CVETA I MIRISE. A JA NE SMEM DA ODEM U SETNJU NITI DA OTVORIM PROZOR SEM KAD PADA KISA. I DA, KAD SVI BEZE OD KISE JA IDEM U SETNJU!

Нема коментара :

Постави коментар