петак, 21. април 2017.

NASA

NASA -THE NATIONAL AERONAUCITS AND SPACE ADMINISTRATION  SE BAVI CIVILNIM DELOM SVEMIRSKOG PROGRAMA AMERIKE I OSNOVANA JE BAS KAD JE DVAJT AJZENHAER BIO NJEN PREDSEDNIK ( 1958-ME GODINE) SAMO NE ZNAM DA LI PRE POSETE VANZEMALJACA ILI POSLE NJE. UGLAVNOM OD NASE CEO SVET IMA INFORMACIJE O SVEMIRU. TACNE ILI NE KO MOZE DA ZNA?
Mnogo je godina od njenog nastanka i mnogo se toga dogadjalo u Svemiru. Bar takve informacije imamo. Ona je "odgovorna" za sletanje ljudi  na Mesec, ispitivanja raznih nebeskih tela,slanje rovera na Mars i slicno.Kako nema alternativu nekako smo vise skloni da joj verujemo nego da mislimo da su lazi, mada su neke stvari koje je objavila potpuno neverovatne.
Poslednje informacije koje je Nasa objavila nemaju veze sa Svemirom ( jer ona je "dezurno oko" celog sveta) se odnosi na glecer Peterman. Pukotina koja se pojavila pre mesec dana preti da se spoji sa vec nastalom pukotinom na severoistocnom Grenlandu.Ako se to desi ogromna ledena ploca bi otplutla u Atlantik i stvorila poplave u mnogim zemljama. Inace NASA vec duze vremena upozorava na sve vece topljenje "polova" zahvaljujuci slikama satelita koji neprestano kruze oko polova. Na slikama se vide pukotine ali jos uvek ne te velicine kao ova na Grenlandu. Samo da se molimo bogu da glecer ne pukne i da se ovo topljenje Atartika i Artika nekako zaustavi jer ce nastati potop Biblijaskih razmera. Mozda zato i prave banke zivih bica kao nekada sto je Noe pravio barku. I rade ubrzani program za kolonizaciju Marsa.Suprotna pojava potpu je isusivanje reka isto zbog klimatskih promena ( citaj pomeranja glecera). Tako je u Kanadi za samo cetiri dana nestala reka Silms koja postoji zadnjih 300 godina!!!
Zahvaljujuci istrazivanjima NASE nastali su neki vrlo korisni izumi.
- Pocnimo od memorijske pene koja je nastala jos  1966-te godine ,a zadnjih 30-tak godina koristi se za pravljenje jastuka i duseka za domacinstva kako bi poboljsali spavanje ,zatim stavljaju je u gotovo sve ( kacige za americki fudbal, sedista u automobilu i slicno). Nastala je nakon istrazivanja materijala koji bi apsorbovao udar i poboljsao udobnost sedista u avionu.
-Sociva otporna na ogrebotine nastala se 1983-ce godine kako bi se poboljsao vizir na astronautskim odelima.Specijalnim preciscavanjem vode i filterima dobija se socivo koje je skoro nemoguce ogrebati ili ostetiti.
-Nutrijenti bebi formule postoje od 1985-te godine,a nastali su zbog Nasine potrebe da astronauti jedu tokom dugotrajnih misija u svemiru. Iako je prvobitna ideja bila da astronauti sami uzgajaju hranu ipak je pronalazak nutrijenata iz majcinog mleka DHA i ARA dovela do pravljenja takozvane hrane za bebe koju koriste i astronauti jer poboljsava i povecava vizuelne i kongnitivne sposobnosti.
-Nevidljive proteze (1989). Proteze,idealne za ispravljanje zuba svoju supersilu duguju providnoj polikristalnoj plastici koja je superjaka i supernevidljiva. Prvi put je razvijena za grejanje raketne tehnologije , a NASA je pomogla njenu primenu udentalnoj tehnologiji.
- Termometar za usi nastao je 1991-ve godine kada su razvijeni senzori  termometra za satelite kako bi se proveravala temperatura zvezda i drugih nebeskih objekata ocitavanjem infracrvenog zracenja. Osnovna tehnologija je modifikovana da meri energiju koja se  emituje  iz bebine bubne opne i tako nam omogucava da vidimo da li beba ima temperatutu ili ne, a da je ne uznemiravamo.
Kamera na telefonu (1995) pocetak je Selfija koji toliko volimo. Kamere na telefonima  koje koriste senzor sa komplementarnim metal oksid poluprovodnikom nisu nova tehmologija. Medjutim,  revolucija u Nasinoj laboratoriji za mlazni pogon je napravila manji i laksi senzor koji daje  i cistiju sliku. Slucajnost je i da je pojam  digitalna kamera nastao upravo u ovoj laboratoriji jos 1960-te godine.
-Srcane pumpe nastale su 1996-te godine i ova tehnologija pomaze  odrzavanju u zivotu srcanih bolesnika dok cekaju transplataciju. Inzinjeri NASE i kardiolozi su razgovarali ovom problemu i onda je NASA iskoristila svoja iskustva da simulira protok fluida kroz raketne motore i tako razvije uz pomoc kardiologa tehnologiju za proticanje krvi kroz ljudski organizam.
Ako neko ne zna raketni sistem zapravo je uspostavila Nacisticka Nemacka sa svojim cuvenim inzinjerima koji su mozda dobrovoljno ali mozda  i ne  radili na raznim naucnim programima sto je bila Hitlerova opsesija. Kao sto je i doktoru  Mengelu dao "odresene ruke" da se "igra" genetikom. Mislim da se onaj inzinjer zvao VERNER FON BRAUN . Dobro je to znati. NASA je samo nastavila gde je on stao!
A sto se tice Dvajta Ajzenhauera uvise navrata sam citala na internetu da je on primui u zvanicnu poetu mada tajnu vanzemaljce. Sad koliko je to sve istina, ali ako malo razmislimo mozda su mu oni  idali ideju za otvaranje NASE.
JA CESTO 'PROZIVAM' NASU JER NAS BOMBARDUJE STALNO NEKIM INFORMACIJAMA O SVEMIRU ALI O NASOJ PLANETI JER ONA IMA SVU TU MOCNU TEHNOLOGIJU KOJA "VIDI" SVAKI KUTAK ZEMLJE.
I NECU SAD DA SE PITAM ZASTO NAM NASA NE POTVRDI DA LI JE ZEMLJA OKRUGLA ILI NE?! VALJDA JE TO IPAK BITNA STVAR ZA LJUDE, MOZDA I BITNIJA OD DRUGIH INFORMACIJA. S DRUGE STRANE STA MENE KAO OBICNOG COVEKA I BRIGA KOG MI JE OBLIKA PLANETA SVE DOK MOZE DA SE ZIVI NA NJOJ!


Нема коментара :

Постави коментар