четвртак, 13. април 2017.

KOMBINATORIKA

KOMOBINATORIKA, KOMBINACIJE,GENIJALNOST, TRENING MOZGA! AJNSTAJN! PRIMENA KOMBINATORIKE NA OBICAN ZIVOT!
Kombinatorika je grana ciste matematike i osnov je algebre i geometrije kao i teorije verovatnoce, racunarstva i statisticke fizike. Cine je permutacije, varijacije i naravno kombinacije. Ovu rec koristimo kod igara na srecu gde nam odredjena kombinacija moze doneti veliku novcanu nagradu. Ali je do nje po teoriji verovatnoce teze stici nego sto je verovatnoca  da te recimo pogodi grom. Ipak mi svi imamo razne kombinacije. Odevne kombinacije kad izlazimo iz kuce, kombinacije za zdrav obrok, pa su nam i susreti sa partnerima ili prijateljima neka kombinacija. Uglavnom kombinujemo stvari i dogadjaje oko sebe i to nazivamo planiranje. Na taj nacin rasporedjujemo vreme tokom dana i brinemo o svom zdravlju (fizickom).
Da bi mentalno zdravlje odrzali u kondiciji ili da bi cak postigli genijalnost jednog Ajnstajna potrebno je samo preci na visi stepen kombinatorike.Potrebno je da u mozgu spojite i kombinujete sve dostupne resurse,informacije i inspiracije sirom razlicitih disciplina.
Objasnicu to na jednom primeru. Zamislite dve stvari koje nemaju nista zajednicko. A onda kombinovanjem svog znanja koje posedujete uspete da te stvari povezete. Mislite sada zasto bi to radili? Sem treninga mozga sto ga odrzava duze mladjim sticete korak po korak vecu inteligenciju. Nalazeci povezanost izmedju stvari koje nisu povezane dobijate trecu stvar koja resava neki vas problem. Zapetljano zvuci. Ali treba poceti od prostih stvari pa sve do misli i dogadjanja.
Prozor i krov su vec na prvi pogled povezani jer spadaju u zajednicku trecu stvar kucu. Jaje i kokoska su nam asocijacija na obrok.Ipak da pokusamo da spojimo jaje i kucu.Evo zahvaljujuci godinama ja znam odgovor, nekada se u takozvanu "masnu farbu" kojom su se krecili zidovi stavljalo jaje.Idemo dalje farba i jaje nas dovode do Uskrsa. Uskrs je verski praznik sto nas dovodi do Hriscanstva. Religija nas dovodi do protesta ( gadjanje jajima) ili cak verskog rata. Verski rat zahvata politiku, a politika ekonomiju i opet se vracamo na jaje i kucu. Ratovi ruse kuce i teraju nas da gladujemo.
Jabuka i bordel! Imaju li veze? Jabuka je drugi naziv za Njujork u kome su se posle Evrope otvarali najbolji bordeli u svetu. Devojke koje su radile u njima morale su biti zdrave kao "jabuke" sto bi rekle nase bake.
Vestica, zena, magija. Sve zajedno daju savrsenu danasnju zenu. Koja uz posao na radnom mestu obavlja i kucne poslove i gaji decu!
Marija Terezija i vremeplov( masina za putovanje kroz vreme).Da ga nije posedovala kad bi rodila 16-toro dece, vodila drzavnicke poslove, varala muza, ratovala i svu svoju decu udala ili ozenila za monarhe citave  Evrope? Nikola Tesla da nije dosao vremeplovom iz neke mnogo napridnije civilizacije da li bi nam ostavio toliko izuma? Vremeplov i genijalnost???
Da se ne bi igrala u svom postu jer kombinatorika je toliko zabavna i ne mozes da prestanes kad se zaigras zavrsicu ovu pricu tako sto cu vam pozeleti da kad u toku dana imate vremena ili nocu pre nego sto zaspite probate da kombinujete neke stvari, nisli i dogadjaje. Resenja ce vas oduseviti jer vi niste ni svesni koliko informacija ima u vasem mozgu. Probajte da se oduprete "gorovim resenjima" i informacijama. Probajte sami da dodjete do nekog zakljucka uz pomoc kombinatorike. Prvi put kad uspete da spojite sporet i planinu bicete jako srecni.
MATEMATIKE SE PLASIMO TOKOM SKOLOVANJA I RETKO KOME JE TO OMILJEN PREDMET. DALEKO OD TOGA. ALI MATEMATIKA JE PREDIVNA NAUKA NAROCITO KOMBINATORIKA. UDRUZENA SA LOGIKOM DAJE TACNA KONACNA RESENJA. TREBALI BI DA JE CESCE PRIMENJUJEMO U ZIVOTU.



Нема коментара :

Постави коментар