среда, 22. јул 2020.

DOMACINSTVO

DOMACINSTVO KAO PREDMET U SKOLI ( DODUSE PRE 40 GODINA) I SKOLE ZA DOMACICE PRE NESTO VISE OD 100 GODINA BILE SU OSNOV ZDRAVE I SRECNE PORODICE. ZNAM DA GENERACIJAMA  Z I X OVO ZVUCI SMESNO, ALI JE UPRAVO ZBOG TOGA DANAS SVE OVAKO KAKO JE. PORODICA SE RASPALA.
Pocecu od  kraja XIX veka. Zvuci jako daleko ,ali i nije toliko davno vreme kada je porodica bila cvrst osnov covecanstva.
Varjača i knjiga u Srbiji prvi put su spojene kroz domaćičke škole koje su nastale kao deo evropskog istorijskog procesa ženske emancipacije krajem XIX veka. Srbija se nakon oslobađanja od Turaka ubrzano priključila tokovima modernizacije na mnogim poljima, ali je pitanje ženskog obrazovanja ostalo tabu. Proces otvaranja domaćičkih škola, iako prekidan  u vise navrata ,doneo je vazne promene i na tom planu. Inicijativu za otvaranje prve domaćičke škole pokrenulo je Društvo za čuvanje narodnog zdravlja, aktivno od 1902.godine, kada je zatražilo mogućnost za prosvetiteljski rad. Ono je 1906.godine osnovalo Školu za seoske domaćice u Kneževcu kod Beograda,kao i Varvarinu. Posle Prvog svetskog rata osnivanje škola za domaćice prelazi u državne ruke i od tada dolazi do njihove snažne ekspanzije i afirmacije. Od 17.septembra 1920. godine, kada je uredbom zvanično regulisan njihov rad, domaćičke škole su osnivane u izuzetnom broju i gotovo da nije bilo mesta do kojeg nije stigla ,,obrazovana varjača“.Kvaliteti koje su negovale domaćičke škole u gotovo svakom gradu i većem selu širom Srbije bili su : humanost, ekonomičnost, mentalno, fizičko i duhovno zdravlje naroda (za koje se verovalo da počiva na ženi), oslobađanje od sujeverja, praznoverja, zabluda i konzervativnog pogleda na svet. Kao poseban kvalitet ističe se da je u ovim ustanovama vladao domaćinski red, jer je ta odlika, koja sve objedinjuje, bila dovoljna garancija roditeljima i čitavoj zajednici. Smatralo se da su od uspeha u njima zavisile porodična sreća i blagodet čovečanstva. "Žene sa završenim jednogodišnjim domaćičkim školama ili samo tromesečnim kursevima bile su jako poželjne udavače. One koje su se predstavljale u javnosti svojim umećem, od pravljenja rezanaca do ručnih radova i udavale su se bez dukata preporučujući se mladoženjama svojim drugim kvalitetima. Umećem kuvanja, mešenja, vezom, baštovanstvom, uređenjem kuće i mnogim drugim veštinama naučenim u domaćičkim školama, žene su se nametale kao suverene vladarke porodičnog doma. Uostalom, osnovni razlog formiranja domaćičkih obrazovnih programa bila je bolja priprema mladih žena za brak.Domaćičke škole na selu - gde su žene mogle da uče kako da kuvaju, pletu, pospremaju kuće, hrane živinu, vezu, pletu, podižu decu. U gradu je trebalo i nešto drugo te se učila i etikecija, priprema kolača,pravljenje slatkisa , posluživanje, skidanje mustri iz žurnala. Naravno, uz te domace poslove devojke su ucile da sviraju neki istrument, stane jezike, da slikaju...
Ako vam zvuci nepotrebno da se zenska osoba uci  vodjenju domacinstva jer se to kao podrazumeva ( devojcice bi to trebale da nauce kroz odrastanje u svojoj kuci)  nije vise tako nazalost. Kao sto sam rekla poridica se raspada, obroci su najcesce van kuce ,a kad se ukucani sretnu to je pred nocni odmor ili odlazak u kupovinu koji je jos ponekad porodicni u porodicama koje su jos stabilne. Devojke koje odrastaju pored rijalitija,  pored tabloida ispunjenih pricama o starletama i nakaradnim vidjenjm lepog i dobrog zivota za zene koji ne podrazumeva vodjenje domacinstva i radjanje dece  ne mogu biti stub porodice ako je ikada i osnuju.
 Dan danas se secam knjige iz Domacinstva koje smo imali kao obavezan skolski predmetu VII i VIII razredu osnovne skole. Secam se i lekcija o ciscenju, kuvanju, secam se pocetaka sivenja, strikanja, veza.... Ti nasi prvi rucni radovi su bili stisnuti, sa krajevima iskidanog konca ili vunice, ali su nam stvorili ljubav prema tome te smo kasnije svojoj deci strikali dzempere i oblacili im lutke. Na zidovima nasih kuca ponosno su visili gobleni, a na TV heklani milje od koga se nije video gornji deo ekrana. Rucalo se zajedno, kuvana jela  naravno ,prenesena s kolena na koleno i uredno zapisivana u razne sveske, beleznice koje je posedovala svaka domacica.
Žene u Srbiji provode duplo više vremena u obavljanju kućnih poslova i brizi o domaćinstvu i članovima porodice. Kada bi ti poslovi postali vidljivi i kada bi im se pridodala ekonomska vrednost, to bi značilo da bi žene mesečno zarađivale 546 evra. Do ovog podatka stiglo se nakon što su Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost u saradnji sa UN Women i uz finansijsku podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva i britanske ambasade u Srbiji izradili prvu analizu ekonomske vrednosti neplaćenih poslova u oblasti staranja.Čak 96 odsto žena kao razlog za skraćeno radno vreme navodi brigu o deci i drugim članovima porodice, dok samo četiri odsto muškaraca tvrdi isto. Kriza zbog korona virusa dodatno je pokazala da žene preuzimaju ogroman teret na sebe - kao zdravstvene radnice, zaposlene u trgovini, ali i u kući. Znatno im je teže da usklade porodične i poslovne obaveze, nemajući slobodnog vremena za sebe. Ova analiza je prvi i važan korak u planiranju naših daljih aktivnosti kako bismo stvari u ovoj oblasti promenili nabolje. Jer samo društvo u kojem su svi građani i građanke zadovoljni i imaju jednake mogućnosti je društvo koje može da napreduje. Takozvanu jednakost polova su zene izborile  i ona zvanicno postoji, nezvnicno zene i dalje rade mnogo vise nego muskarci za manje para. Pa kad stvarno pogledate realnu sliku jasno vam je zasto je vodjenje domacinstva toliko  kompleksno i tesko da mnoge zene danas sa razlogom odustaju o toga jer iako to zele svim srcem i dusom prosto fizicki ne mogu da stignu.
DANAS VODJENJE DOMACINSTVA STOJI UPISANO U PORUKE  NA MOBILNOM ILI LAPTOPU IZ RAZLOGA STO JEDINO TAKO MOZES DA SE SETIS STA TREBA DA KUPIS KAD KRENES KUCI. HRANA 'S  NOGU' ILI SMRZNUTA HRANA NA BRZINU PODGREJANA ZAMENILA JE DIVNA  KUVANA JELA. PRAVLJENJE POGACA I POGACICA, KOLACA I TORTI JE NESTO NEZAMISLIVO ( SVE IMA DA SE KUPI), KUCA SE CISTI, ALI NI NEMA PRETERANE POTREBE JER SU LJUDI SVE MANJE U NJOJ ( SEM SADA KADA JE STALNO KARANTIN ZBOG PANDEMIJE). MOZDA JE BAS ZATO SAD VREME DA SE VRATIMO  U NAZAD I OZIVIMO DOMACINSTVO KAO NEKAD BAR U NEKOM DELU I TAKO SACUVAMO ONO STO JE NAJVREDNIJE NA SVETU- PORODICU!

Нема коментара :

Постави коментар