понедељак, 14. фебруар 2022.

CVRSTO,TECNO,GASOVITO,PLAZMA I PRAH

 AKO SE DRZIMO NASEG SKOLSKOG ZNANJA ZNAMO ZA CVRSTO STANJE, TECNO STANJE I GASOVITO. MEDJTIM NAUCNICI SU KASNIJE DODALI PLAZMU I JOS NAJMANJE 15-TAK AGREGATNIH STANJA. A MENE MUCI PRAH. I UOPSTE PRICE O PRAHU. TAKO DA OVO NECE BAS BITI BLOG O AGREGATNIM STANJIMA NEGO O PRAHU.

Ne mozemo ni da zamislimo koliko praha ima oko nas. NEKI PRAH KONZUMIRAMO LEGALNO, NEKI ILEGALNO, NEKI ZOVEMO PRASINA, A NEKI OSTANE OD NAS KAD UMREMO.   A ja ne mogu da mu odredim agregatno stanje ma on je tako vazan za nas. Cak i plazma koja se u prirodi srece kao polarna svetlost ili munja nasla je svoje mesto medju, agregatnim stanjima,a prah nije. Gledala sam pricu i ostalim stanjima,al se prah nigde ne spominje.Zato cu ovaj blog da posvetim prahu jer on to zasluzuje.  A  sta mislite za naziv rasuto stanje? Vrlo je zanimljivo da se prah vrlo jednostavno konzumira umesan u ostala agregatna stanja (hrana i voda) sto dovodi do zloupotrebe. Recimo kineski ugostitelji su stavljali prah od maka  u svoje proizvode da bi kod musterija izazvali zavisnost. S druge strane prah lana i karanfilica  mozete umesati u hranu ili jogurt ako hocete da se odviknete od slatkisa

O prahu kurkume da ne pricam. Svi znamo koliko je zdrava i korisna. Zatim polenov prah koje pcele vredno skupljaju i od kojih zavisi buducnost svih zivih bica na planeti.

Zlatna maka biljka sa izuzetnim energetskim, adaptogenim, antidepresivnim dejstvom na ljudski organizam

Maka (Lepidium meyenii) je peruanska gomoljasta biljka iz porodice kupusnjača koja raste na nadmorskim visinama višim od 2400 metara.

Izgleda poput korena celera, dok ukusom podseća na pečeni ovas.

Postoje tri vrste korena: žuti, crveni i crni. Svaka vrsta korena prepuna je vrednih nutrijenata.

Bogata je vitaminima B,C i E, sadrži dosta kalcijuma, cinka, gvožđa, magnezijuma i fosfora.

Neverovatna moć domaćeg ulja od magnezijuma: Ovih 10 bolesti leči kao od šale!

Prepuna je lekovitih materija, a na području Južne Amerike upotrebljava se više od hiljadu godinu. Neki arheološki podaci podaci pokazuju da se uzgajala na prostoru oko jezera Chinchayqucha još 1700. godine pre Hrista.

Maka pripada grupi adaptogenih biljaka koje povećaju otpornost organizma na stres, ali i različitih spoljnih faktora. Maka u obliku praha se smatra odličnim za zdravlje žena. Reguliše hormone, ublažava simptome menopauze, povećava gustinu kostiju, pomaže kod jačanja mišića, ali i ublažava simptome depresije.

Za mene je i kakao prah potpuno caroban jer donosi zadovoljstvo u napitku i cokoladi.

Stari Egipćani pravili su i pastu za zube još 5.000 godina pne. Tačnije, to je bio prah, ništa slično onome što imamo danas za pranje zuba. Taj prah, sadržao je u sebi usitnjene bivolje rogove, smirnu (mirišljavu smolu sličnu tamjanu), samljevene ljuske jajeta i sitan pjesak vulkanskog kamenja koje se nalazilo svuda unaokolo.  Pretpostavlja se, zdravorazumski, da se ova smjesa utrljavala na zube i tako ih čistila. Grci i Rimljani su unaprijedili ovaj stari recept dodavanjem praha dobijenog od kostiju i školjki.  Rimljani su koristili i ugljen, usitnjenu koru drveta i mirisno bilje, kako bi uz čišćenje zuba dobili i svježiji dah..

Soda bikarbona kojoj sam posvetila citav blog je isto prah.

Neiscrpne mogucnosti praha -- Prah omogućava da čađ i smola postanu trošni, odvoje se od zidova kotla i dimnjaka, i posle 2-3 padnu na dno kotla.

NE ZABORAVIMO NI MAGIJU - CAROBNI ZVEZDANI PRAH  KOJI SE POMINJE U MNOGIM BAJKAMA UZ KOJE SMO RASLI. 

Tim naučnika Instituta za fiziku u Beogradu napravio je zaštitu koja može da se ugrađuje u kartice, novčanice, dokumenta i umetnička dela, koja se sastoji od ljuspica krila leptira, koje je nemoguće kopirati.

Krila leptira su pokrivena sa preko 200.000 ljuspica, a nijedan leptir nema ista krila. Taj podatak je bio dovoljan srpskim naučnicima da osmisle najbolji vid zaštite na svetu. Struktura leptirovog krila složenija je od holograma i nemoguće ju je kopirati. Za pronalazak nazvan "Teslagram" mnogi već smatraju da je najbolja zaštita na svetu, a od 2015. godine je registrovana i zaštićena.

- Sa njihovih krila se skinu ljuspice, u stvari, onaj prah sto vam ostane na prstima kada dodirnete krila leptira. Nakon toga smo sa jednom kompanijom razvili sistem za stavljanje tih ljuspica na kartice, papir, plastiku u postupku koji liči na štampu - objasnio je za RTS Dimitrije Stepanenko sa Instituta za fiziku u Beogradu.

 

To je zaista prava kafa, jer u ovom proizvodu nema ničega osim – kafe, kaže Heiko Rischer, iz finskog Tehničkog istraživačkog instituta VTT , pokazujući zdelicu punu smeđeg praha, prenose mediji.

On i njegove kolege iz finskog instituta veruju da će se proizvodnjom ovakve kafe izbeći brojni ekološki problemi koje izaziva masovna proizvodnja jednog od najpopularnijih napitaka u svetu.

Njihova kafa nije samlevena iz zrna, već je uzgojena iz grupe delova biljke kafe u strogo kontrolisanim uslovima u bioreaktoru. Kad se preprži, prah se može pripremati na potpuno jednak način kao i konvencionalna kafa, pišu mediji.

Upotreba praha u kozmetickoj i u farmaceutskoj industriji je ogromna.

Koliko smo nezainteresovani za davanje agregatnog stanja i prahu ,a na koje on i te kako ima pravo pokazuje i to da zanemarujemo cinjenicu da prilikom kremacije  od nas ostaje samo prah.  A  koje je to stanje?

OLAKO UZIMAMO MNOGO TOGA STO NAS OKRUZUJE. NE POKLANJAMO PAZNJU MNOGIM MALIM A VAZNIM STVARIMA. EVO JA UPRAVO STAVLJAM PRAH SECER NA LENJU PITU. MOZDA OTUD I OVA TEMA.










9

Нема коментара :

Постави коментар