субота, 22. октобар 2022.

DECA SLAVNIH LICNOSTI

 POMINJALA SAM PRICU DECE KOJA SE RODE POD KROVOM SLAVNIH LICNOSTI. TERET SLAVE RODITELJA I BOGATSTVO KOJE NIJE ZASLUZENO SVOJIM RADOM CESTO OD TE DECE PRAVI KRIMINALCE ILI ZAVISNIKE ILI OBA ZAJEDNO. MEDJUTIM, OPRAVDANJE ZA DECU POSTOJI JER RODITELJI PRAVE GRESKE OD SAMOG POCETKA. OVDE CU POCETI RECIMO SA NACINOM OBLACENJA ,PA CU SE OSVRNUTI I NA DRUGE NACINE EKSPONIRANJA DECE SLAVNIH LICNOSTI. OVO STO PISEM O HOLIVUDSKIM ZVEZDAMA NAZALOST NORMALNA JE POJAVA I U SRBIJI GDE SE SLAVNE LICNOSTI ODUVEK POISTOVECUJU SA SVETSKIM POZNATIM LICNOSTIMA  U LOSIM HOLIVUDSKIM MANIRIMA.

Poznato je da kada slavne ličnosti dobiju dete, svi, kako mediji tako i fanovi, pomno prate njihovo odrastanje – od izlaska iz porodilišta, preko pojavljivanja u javnosti pa do prvih koraka i modnih kombinacija.

Pod lupom javnosti, deca slavnih teško da imaju normalno detinjstvo, jer im je sve dostupno i žive u luksuzu od rođenja. Stalno su pod budnim okom paparaca i susreću se za raznim komentarima i kritikama. Nije tako redak slučaj da deca poznatih kroz način oblačenja ili ponašanja žele da iskažu svoj stav ili da budu primećena. Zbog toga smo imali prilike da vidimo da su ćerke slavnih roditelja bile i više nego neprimereno obučene u javnosti, što je izazvalo raspavu u celom svetu: Da li je zaista u redu da devojčice nose dekoltirane haljine ili visoke potpetice?Rasprava je ponovo nedavno pokrenuta na nedavno održanoj Nedelji mode u Parizu, a mi vas u nastavktu teksta podsećamo na izdanja ćerki slavnih ličnosti koja su šokirala svet.

Viktorija je na ovogodišnjoj Nedelji mode u Parizu predstavila svoju novu kolekciju, a društvo joj je, očekivano, pravila i porodica. Međutim, pažnju svih ukrala je Harper koja je prošetala u haljini sa čipkanim bretelama i dubokim dekolteom, a look je upotpunila patikama . Viktorija je optužena je od strane pojedinaca na internetu da je loša majka, jer je ćerki dozvolila da obuče po mnogima provokativnu haljinu.

"Degutantno", "Pusti dete da bude dete", "Ovo tako nije za devojčicu od 11 godina", "Ovo je tako pogrešno na mnogo nivoa", samo je delić onoga što se moglo pročitati na mrežama.

Kim Kardasijan  je jednom prilikom otkrila kako je njenoj najstarijoj ćerki apsolutno sve dopušteno. Takođe, je nedavno ispričala i da Nort prolazi kroz gotik fazu, te da sluša stari rok i metal, nosi crnu šminku i odeću i lepi privremene tetovaže po licu. Ipak, malo ko je bio spreman za izdanje u kojem se Nort pojavila na ovogodišnjoj Nedelji mode u Parizu. Naime, 9-godišnjakinja se pojavila u neobičnim pantalonama sa zvezdicama i majcom sa natpisom, a look je upotpunila zastrašujućom kožnom maskom koja je u potpunosti prekrivala njeno lice i koja je imala dva roga na zadnjem delu. S obzirom da smo u prošlosti i Kim i Kanjea videli sa ovakvim maskama na licu, jasno je da je ovo samo logičan sled događaja. Mnogi su ove poteze okarakterisali kao morbidne, te isto mišljenje dele i za malu Nort koja biva sve ekstremija u svom ponašanju.

 Cerka Toma Kruza i Kejti Holms, Suri Kruz, od samog rođenja je tema tabloida širom sveta. "Kejti Holms dozvolila ćerki da obuje štikle". Ovakvi naslovi su bili jako popularni 2009. godine, kada je Suri imala svega tri godine i, zaista, obožavala je dečje štiklice. Tih dana smo po medijima mogli da vidimo slike na kojima devojčica iz vrtića izlazi sa cipelama koje, po mišljenju mnogih, njena mama ni slučajno ne bi smela da joj dozvoli da nosi.

 Ćerka Anđeline Džoli i Breda Pita, Šajlo Džoli Pit, definitivno važi za dete slavnih koje izaziva najviše interesovanja. Prethodnih godina Anđelininu i Bredovu ćerku mogli smo da vidimo samo u muškoj garderobi i sa kratkom frizurom, dok je situacija danas dosta drugačija. Slavni par izjavio je da je njihova ćerka imala samo dve godine kada je prvi put rekla da želi da se oblači kao dečak. Tako je Šajlo, dok je još uvek bila dete tražila da je šišaju na kratkoi da je zovu Džon. Krišom je krala odeću svoje braće i nosila, jer joj se njena nije sviđala. Onda ju je majka samo pustila da nosi šta želi. Mnogi su komentarisali kako je ovo potpuno pogrešno i da deci ne treba dozvoljavati da rade baš sve što požele, već ih treba usmeravati.

Prica o Fibi Gejts vam moze najbolje docarati o cemu pricam. Fibi je rođena 14. septembra 2002. godine u Vašingtonu, a trenutno živi u eko vili svojih roditelja na jezeru, vrednoj 124 miliona dolara.Gejtsova deca su odrasla u kući koja je imala trampoline, veštačku plažu napravljenu od karipskog peska. Imanje je okruživala veštačka reka u kojoj su plivale ribe, a imali su i otvoreni i zatvoreni bazen.Fibi je osnovno obrazovanje stekla u baletskoj školi, a kasnije je pohađala školu specijalizovanu za glumu i ples. Studirala je u Školi američkog baleta u čuvenom Linkoln centru u prestižnoj školi Džulijard.

Ovako pocinju skoro sve price dece rodjene u luksuzu i dece koja nisu dozivela nikakva ogranicenja ni u novcu ni u ponasanju. Kakve je posledice to ostavilo na njih citamo svakodnevno u tabloidima. Ponavljam da su deca najmanje kriva za to.

Mame u Srbiji, prateći svetske trendove, rešile su da svojoj deci farbaju kosu da bi na društvenim mrežama bila simpatičnija! Naravno, sa simpatijama ide i više lajkova, a samim tim i veća popularnost za roditelje. Doktori kažu: To je opasno!

I frizeri i lekari upozoravaju da je blajhanje kose tako male dece opasno.Naime, ova tema dospela je u žižu javnosti kada je Demi Luci, koja sebe naziva „najkul mamom“, na društvenoj mreži Tiktok objavila snimke u kojima pokazuje svoju petogodišnju ćerku kod frizera, i to tokom blajhanja.a neupućene, blajhanje podrazumeva izbeljivanje kose uz pomoć hidrogena i blanša, supstanci koje mogu lako da dovedu do opekotina, alergija i drugih reakcija na koži.

Mama Demi je onima koji nisu podržali nju i njenu ćerku odgovorila krajnje detinjasto:

- Ona je, kao i svaka devojčica opčinjena jednorozima i barbikama koje imaju roze i plavu kosu, te je želela da izgleda poput njih. Kupile smo privremeni roze šampon, ali ona nije bila zadovoljna. Odlučila sam da je odvedem kod profesionalca i da sve bude u redu. Uostalom, ona je moje dete i uvek ću odgovarati na njene želje - rekla je Demi.

"Trebalo bi da joj objasniš da je lepa takva kakva jeste. Isto je meni uradila majka kada sam imala šest godina, pa mi je posle trebalo 18 godina da ponovo zavolim sebe i svoju prirodnu kosu“, napisala je jedna devojka.

Treba naglasiti i da se to može desiti ne samo greškom frizera, već i kod onih kod kojih ranije nisu pokazivali osetljivost.

Frizerka Milica Jović kaže da nije često, ali da i u Srbiji ima roditelja koji dovode i tako malu decu na farbanje.

- Pre neki dan je mama dovela dečaka koji je hteo šatiranje, da bi ličio na nekog sportistu, ali smo došli do toga da ipak nije za njega jer je čuo da mora dugo da sedi sa kapom u salonu - rekla je ona za Alo!

Ljiljana Bajčetić ima dugogodišnje i bogato iskustvo, iz kog zna da želja za farbanjem dolazi kod svakog deteta kad-tad.

- Uglavnom su to starija deca, sedmi ili osmi razred. Posavetujem ih da je možda bolje da sačekaju sa farbanjem, a ako baš to žele, predložim nešto mirnije, neprimetnije. Kada bi došlo dete od pet godina sa tom idejom, ja bih odbila. Mislim da roditelj mora u to vreme da odlučuje po savesti i zdravom razumu, a ne po idejama deteta - kaže Ljiljana i dodaje:

- Imamo sprejeve u boji, pa ako dete želi neku interesantnu frizuru, to može da se odradi da bude bezbedno i da se skine pri prvom pranju.Prema rečima dr Olge Osipov, dermatovenerologa, bilo koja farba, a pogotovo ona trajna, može ozbiljno da ošteti kožu i kosu deteta i da stvori trajne alergije, koje ostaju do kraja života!

- Dečja koža i kosa su tanje nego kod odraslih i samim tim i osetljivije, posebno koža glave, tako da se lako ošteti. Kosa je finija i sve što ulazi u dlaku je opasno po nju. Čak ni one farbe koje se odmah ispiraju nisu preporučljive za decu ispod osme godine. Kada su u pitanju one privremene, među koje spada na premer kana, takođe mogu da izazovu burne reakcije poput opekotina - kaže doktorka, i upozorava:

- Kod trajnih farbi su i sva neželjena dejstva mnogo izraženija, posebno jer u njihov sastav ulaze hemikalije koje su opasne i za odrasle. Oštećuju folikul dlake, a onda izazivaju i različite stepene iritacije kože, tako da se one nikako ne bi smele primenjivati kod dece mlađe od 16 godina - zaključila je dr Osipov.Znaci ovo zvuci potpuno neverovatno.

IAKO JE NORMALNO DA SE 'ZVEZDE' PONASAJU DRUGACIJE OD OSTALIH LJUDI IPAK BI TREBALA DA POSTOJE OGRANICENJA KAD SU U PITANJU DECA. JER DECA MORAJU BITI ZASTICENA PA MAKAR I OD SOPSTVENIH RODITELJA KOJA JE SLAVA NARAVNO PROMENILA I KOJI SU I SAMI IZGUBILI 'KOMPAS'. DECI SU RODITELJI UZORI. A ZAMISLITE DETE KOJE JE OKRUZENO POZNATIM LICNOSTIMA I PAPARACIMA, KOJE ZIVI U LUKSUZU I DOBIJA SVE STO POZELI. A STA SE DESAVA KAD NEMA VISE STA DA POZELI A IMA TEK 21  GODINU ILI JE TEK PUNOLETNO ( MISLIM NA NASU DECU)? DOSADA DOVODI DO ZAVISNOSTI I ODAVANJA KRIMINALU ILI TOTALNOM PADU MORALA. OBICNA DECA GLEDAJUCI PUTEM INTERNETA TAJ DIVNI SVET U KOME JE SVE GLAMUROZNO ZELE ISTO TO I  POSEZU ZA SVIM I SVACIM NE BI LI DOSEGLI DO  TAKVOG ZIVOTA.  PONAVLJAM,ZASTITIMO DECU PRE NEGO STO BUDE KASNO. SVE SU TO NASA DECA.

 

Нема коментара :

Постави коментар