петак, 30. децембар 2022.

NEZNI MUSKARCI

NASLOV MOZEMO DVOJAKO TUMACITI I JA CU VAM ODMAH  OTKLONITI DILEMU. NISU OVDE U PITANJU MUSKARCI KOJI POKAZUJU NEZNOST SVOJIM BLISKIM OSOBAMA. TO JE POTPUNO U REDU. BITI NEZAN I BRIZAN DIVNA JE OSOBINA OBA POLA. OVDE JE REC O JEDNOM NEVEROVATNOM TRENDU KOJI UZIMA SVE VISE MAHA A POCELO JE OD METROSEKSUALCA DIJEGA IZ 'SERANOVIH'.  NEMOJTE OVAJ TEKST SHVATITI KAO PROZIVKU TO JE JENOSTAVNO UPOREDJIVANJE NEKADASNJIH MUSKARACA I SADASNJIH MILENIJALACA.  NE ZNAM MOZDA EVOLUCIJA MORA DA BUDE TAKVA ALI MENI JE OVO PREVISE.

Ne znam odakle da krenem. Imam  pravo na ovaj tekst i ove komentare jer sam zivela u "zlatnom periodu  od 60-tih do 80 tih godina". Sta je tada bilo tako dobro? Sem sve? I tu cu se drzati teme da ne bi bio predugacak tekst. Sve je bilo uglavnom ovako. Zene se nisu trudile da budu mladje i prisilno lepse, udesavale se jesu sminkom, odelom, frizurama i tako. Muskarci su drzali do higijene, brijali su se, imali dobre frizure i oblacili se u skladu sa svojim uverenjima. Zenama su se svidjali takvi muskarci pomalo grubi, nekad ne obrijani, nekad bas i neuredne kose i me sasvim cistog odela koje imamiris duvana i alkohola. A zene su mogle da racunaju na svoje muskarce uvek. Svaki  je znao  da nesto popravi, da bogami i potegne i povuce. I znali su da prirede romanticna iznenadjenja  i kad se to ocekivalo i kad totalno nije. Sve tako grubi i robusni. Znali su i da se potuku ( pesnicama) i da se napiju i da ponesto razlupaju,ali njihova grubost je bila u redu jer su se zvali jaci pol. Zovu ih i danas tako ali to nikako nije istina. Poslove koji su oni obavljali danas i zene rade sasvim normalno, muskarci su bili UVEK  zaposleni, a zene po potrebi. Danas muskarci nisu SVI zaposleni i ne smeta im to. 

Muskarac 2000-tih i dalje vodi mnogo racuna o svom izgledu. Mnogo vise nego devojke nekad. Kremice, masazice, dijetice, ruke nezne ko u devojcice. Depilirane sve dlake kao kod zena ,nega tela 24\7. Neki dan je devojka menjala gumu na automobilu nekom muskarcu kog je mrzelo da izadje iz kola jer je adala kisa. Gledala sam i ne verujem. Onda prica o gej osobama. Totalno nemam nista protiv njih ( s nekima se i  druzim) ali mediji su preterali sa eksponiranjem gej osoba. I to uvek muskaraca. Nikad dve devojke. Pritom u reklami za neku hidrantnu kremu dva  momka  maze jedno drugom obraz - poljubac je srecom bio samo u  taj mekani "muski " obraz. Gledam po ko zna koji put kultne serije "Dva i po muskarca", "Pozovi 911,   "Bouns", Doktor Haus, "Uvod u anatomiju" i da ne nabrajam vise.  U svakoj  prikazani muskarci koji se maze, ljube i razmenjuju neznosti i  recima i dodirima. Da nije to ipak preterano. Naravno da gej osobe imaju pravo na svoj izbor ali ne moraju u svakoj seriji ili reklami da nam to pokazuju. Samo da kazem da ni domace  serije i filmovi ne zaostaju za stranim u prikazivanju neznih  muskaraca koji se maze. I tako . Nezni muskarci ne zele da rade, ne zele da pomazu u grubim muskim poslovima. Kad se posvadjaju vade oruzje jer vise nemaju snagu u misicima . Hoce da popiju, da puse i drogiraju se i to vise nego ikad. Da idu po kladionicamai da se klade na sportove. Nekad su se muskarci uvek bavili sportom rekreativno.  Neznosti medju polovima je sve manje a zene su sve jaci pol, a muskarci sve nezniji pol. Dokle ce nas to odvesti ko zna?

"Nešto se dogodilo s muškarcima… od lovaca postali su plijen, a žene su postale lovci. I nitko se u tome nije dobro snašao.
Majke ne odgajaju sinove da budu muškarci za neku ženu sutra nego da budu njihovi sinovi vječno. I oni sve teže preuzimaju ulogu odraslog muškarca ili to naprave kratko i vraćaju se u zonu djetinjstva gdje je ljubav majke bezuvjetna, gdje je potrebno samo da budu tu, i da budu sinovi, da ništa ne moraju, da će sve one, majke, napraviti za njih… a ljubav žene treba zaslužiti, i ona nije bezuvjetna i tu postoji konkurencija.
A otac je često odsutan, negdje u gradu, s društvom ili tu pored, ali odsutan iz odgajanja dječaka, zagledan u novine ili televizor jer je čuvanje djece ženski posao… i onda dječak raste samo sa majkom, uči i upija žensku energiju, i onda se jednog dana macho muškarci suoče sa tim da im je sin sve samo ne muškarac i uplaše se tek kad njihovu sliku o idealnom muškarcu naruši sin čija je muškost diskutabilna… a sve je to prirodni red stvari.
Dječak je slušao ženske priče, ženski način razmišljanja, učio je kretnje i upio enegetsku vibraciju žena, majke, sestara, majčinih prijateljica… ili ga je majka čuvala praveći od njega sebi partnera nezadovoljna njegovim ocem, činila mu sve, nije postavljala granice, samo da je voli, jer ima samo njega, sebično ga vezavši za sebe i ne spremajući ga da sutra bude muškarac nekoj ženi, odrastao, odgovoran, zaštitnik koji njeguje, čuva, već netko koga žena čuva, štiti… i pritom čini sve, a ne traži ništa… a odrasloj ženi takav muškarac nije potreban, potrebno joj je da bude žena muškarcu, a majka djeci…
I onda imamo nesretne priče žena koje su se udale za neke dugo čekane ili jedine sinove u obitelji koji su odrasli u potpuno neupotrebljive ljude, bahate ili, pak neostvarene, bez volje koja je ubijena time što je netko uvijek nešto radio umjesto i za njih, koji žive u svijetu djetinjstva gdje je dovoljno samo da budu, da postoje, kao sinovi, kao majčina vizit karta, najveći i jedini njen uspjeh, štogod radili, pili, kockali ili jednostavno ne radili ništa, baš ništa…
A ako se otac nekog trenutka i uključi i pokuša da razbije partnersku relaciju koju su majka i sin napravili, on često bude grubo otjeran kao netko tko narušava bajku, savršenu ravnotežu bezuvjetne ljubavi, idilu kojoj nitko nije potreban da je kvari, ni otac, ni druga žena sutra… i očev pokušaj postavljanja granica bude dočekan sabotažom majke i sina kojima to ne odgovara, svakom iz svojih razloga ali dovoljno jakih da izdrže svaki upad treće osobe u njihov savršeni svijet…
Nezdrav svijet, jer djecu ne rađamo da nam spase brak, budu partner koga nemamo, društvo u starosti, već odrasli, sposobni da vole i rade, i da se bore, i da nas napuste, i budu svoji ljudi i imaju svoju djecu i brinu se o njima… jer to je prirodan poredak, ljubav je dati krila i porinuti brod u more jer brod je u luci siguran, ali brod nije za luku stvoren.“
Ima nesto u prici ove majke koja samokriticno prica o majkama sinova danas. Ali da se razumemo nisu samo majke te koje prave nezne muskarce vec celokupno drustvo. A majka ko majka zeli najbolje,a danas se u drustvo najbolje uklapaju nezni muskarci i gej muskarci.

MADA ZNAM ODGOVOR IAKO NE ZELIM. IZGUBICE SE POLOVI, PREOVLADACE JEDAN, PO SVEMU SUDECI JACI NEZNIJI POL. A OBZIROM DA SE PLANIRA  RADJANJE BEBA NA SVE NACINE OSIM NA ONAJ NEKADASNJI TO SVE IMA LOGIKE.

Нема коментара :

Постави коментар