четвртак, 30. март 2023.

PREVODILAC ZA MAJKE

 CUDNO ZVUCI. MEDJUTIM, GLEDAJUCI SIMPSONOVE NAUCILA SAM VISE NEGO GLEDAJUCI MNOGO DRUGIH SADRZAJA. NECU SAD O TOME KAKO SU PROREKLI TOLIKO DOGADJA DA SE BUKVALNO JEZIM. TO JE CINJENICA I DOKAZANO VISE PUTA. SADA BIH PRICALA O KOMUNIKACIJI DECE I RODITELJA. U OVIM VREMENIMA JEDNO OD NAJTEZIH PITANJA. KAKO VASPITATI DETE JER NASE VASPITANJE U OVOM NOVOM DRUSTVU NE VALJA UOPSTE. DANAS NASE PRAVE VREDNOSTI I MORAL JESU ONO STO SU I STO TREBA DA BUDU MEDJUTIM, NOVO DRUSTVO NISTA OD TOGA VISE NE CENI I NE KORISTI. ZATO NAM SE I DESAVA SVE OVO LOSE JER SA DECOM UOPSTE VISE NE UMEMO DA PRICAMO. NITI IH RAZUMEMO, A TEK ONI NAS?!

 U epizodi gde Lisa Simpson postaje predsednik  SAD komunikacija izmedju nje  i majke (Mardz) je potpuno nemoguca.  Ne razumeju jedna drugu i i izbegavaju se. Onda tvorac serije Mat Groning koji me potpuno fascinira sadrzajem celokupne  ove  serije uvodi "prevodioca za majke". Zena koja stoji izmedju Lise i Mardz "prevodi" ono sto govore jedna drugoj. Kako to funkcionise? Svaku kritiku i nezadovoljstvo ublazi i svede na nivo koji je obema zadovoljavajuc. Neverovatno.  Naravno da bi  svi trebali da probamo da u komunikaciji sa svojim bliskim osobama biramo reci i pazimo da ih ne povredimo. Ali to je nemoguce te je bukvalno taj "prevodilac" neophodan koliko god to cudno izgledalo. Da kad pricaju majka i cerka sa njima bude jos jedna osoba koja ce im omoguciti komunikaciju punu postovanja i ljubavi

Neki od primera dobre komunikacije

Uklonite se iz situacije. Možda ste upravo ušli na vrata nakon stresnog dana u školi i vaša mama počne da vas gnjavi da čistite sobu. Umjesto da vičete na majku ili se nervirate, maknite se iz situacije i dajte sebi priliku da se smirite.

  • Na primjer, možete otići u svoju sobu i slušati muziku kako biste se opustili.
  • Samo izbjegavajte da odete od majke a da ništa ne kažete jer će je to vjerovatno još više naljutiti. Pokušajte reći nešto poput: "U redu, prvo ću spustiti svoje stvari, a vratit ću se i razgovarati za nekoliko minuta."Pišite u dnevnik. Možete sagorjeti dio svoje pare i negativnosti pisanjem u dnevni dnevnik. Umjesto da skidate negativnost prema majci, pokušajte zapisati svoja osjećanja. Ovo vam može pomoći da kontrolišete svoj stav i poboljšaće vaš odnos sa majkom.
  • Možete zapisati svoja osjećanja umjesto da svojoj majci govorite uvredljive stvari.
  • Na primjer, možete napisati "Tako sam ljuta na svoju mamu. Nije mi dozvolila da se družim sa prijateljima poslije škole danas. Mislim da ona samo voli da me kažnjava bez razloga."Vježbajte da ispustite paru. Pokušajte sagorjeti negativne emocije vježbanjem. Ako otkrijete da ste loše raspoloženi i da ste zabrinuti da bi vaša majka mogla da razbije vaš temperament, idite u šetnju ili lagano trčite. Vježbanje vam može pomoći da se opustite i omogućite vam da kontrolišete svoj temperament. Ne iznosite svoja osećanja na svoju majku. Ako ste u svađi sa svojim prijateljima, učiteljem ili osobom s kojom ste, možete doživjeti pojačane emocije. Ne uzimajte ovaj bijes dalje od svoje majke. Umjesto toga, možete joj objasniti da vam je žao zbog nekih stvari koje su se desile u školi i da vam treba malo prostora.
  • Koristite "I" izjave. Vjerovatnije je da će izjava "ja" dovesti do dobrog rezultata nego da vaše rečenice počinje sa "ti". "Vi" izjave imaju tendenciju da stave ljude u odbranu. Radite na formulisanju svega što kažete svojoj majci tako da počinje sa "ja".
    • Na primjer, umjesto da kažete: „Nikad mi ne dopuštaš da imam vremena za sebe“, mogli biste reći nešto poput: „Trenutno se osjećam malo pod stresom, pa želim da cijenim malo vremena za sebe“.Ostani miran. Ako pitate svoju majku za nešto, a ona kaže ne, nemojte izazivati ​​bes. Ako to učinite, vaša majka se vjerovatno nikada neće predomisliti. Umjesto toga, smirite se i objasnite svoj stav. Vaša majka će vjerovatnije razumjeti vašu stranicu ako komunicirate na miran i racionalan način.
    • Ako ste upravo ušli na vrata i vaša mama želi da odmah završite svoje obaveze, možete odgovoriti tako što ćete reći: "Treba mi 30 minuta da se opustim nakon škole, a onda ću raditi domaći." Ovo je produktivnije od započinjanja svađe sa mamom odbijanjem da radiš bilo kakav posao.Slušajte šta ona kaže. Kada razgovarate sa svojom majkom, važno je da aktivno slušate šta ona govori. Pokušajte uspostaviti kontakt očima s njom, a ne samo da gledate u svoj telefon cijelo vrijeme. Zbog toga postaje frustrirana i izgleda kao da ne pokušavate razumjeti njenu poziciju. Pokušajte pronaći kompromis. Kada vi i vaša majka budete u stanju da komunicirate na način pun poštovanja i slušate perspektivu druge osobe, verovatno ćete moći da napravite kompromis oko nekoliko važnih pitanja. Uspješan kompromis omogućava da oboje osjetite da ste došli do odgovarajućeg rješenja.
    • Na primjer, možete pristati da očistite svoju sobu ako vam je dozvoljeno da ostanete s prijateljima sat kasnije.
    • Imajte na umu da nećete uvijek postići kompromis. Ako se to dogodi, radite na kompromisu za sljedeću temu koja se pojavi.Ne prozivajte pozive. Ponekad stvari mogu postati vruće kada razgovarate sa svojom mamom, ali uvijek se trudite da je poštujete. Nemojte koristiti uvredljive riječi, niti je nazivati ​​pogrdnim imenima. Ovo će samo pogoršati situaciju.
    • Zapamtite da ono što često izbacite je ono što dobijate nazad. Ako pokažete poštovanje prema svojoj majci, veća je vjerovatnoća da će vam ona zauzvrat pokazati poštovanje.Slijedite pravila koja je postavila. Vi i vaša majka možete se stalno boriti da prekršite policijski čas ili da ne završite svoje zadatke. Ove vrste sukoba možete izbjeći pridržavajući se pravila koja vam je postavila majka. Manje je vjerovatno da ćete dati majci stav ako ne dolazite stalno u sukob jedno s drugim.
    • Na primjer, ako morate pospremiti krevet svako jutro, učinite to. Na ovaj način ne dozvoljavate joj da bude ljuta na vas.
    • Takođe možete razmisliti o saradnji sa svojom majkom kako biste postigli dogovor o pravilima ako je vaša majka otvorena za to. Ovo pomaže da pokažete da ste zreli i voljni slijediti pravila, ali će vam također omogućiti da imate nešto da kažete o tome koja su pravila.Zapamti da ona samo liči na tebe. Mnogi sukobi između vas i vaše majke su vjerovatno uzrokovani općim nesporazumom. Pokušajte prakticirati empatiju kako biste bolje razumjeli majčinu perspektivu. Ako možete razumjeti njeno gledište, recite joj to.
    • Na primjer, vjerovatno vas neće pustiti na tu zabavu jer pokušava da vas zaštiti i ima na umu vašu sigurnost.
    • Ako možete razumjeti njenu poziciju, možda ćete moći da se oslobodite dijela ljutnje koju osjećate prema njoj.Preuzmite odgovornost za svoje postupke. Ako ste prekršili neko pravilo ili se loše ponašali, a vaša majka vas s tim suoči, morate preuzeti odgovornost za svoje postupke. Morate priznati šta ste uradili i izviniti se za svoje ponašanje. Vjerovatnije je da će vam majka oprostiti ako pokažete kajanje. 
    •  

      Nekoliko jednostavnih a veoma bitnih koraka kako biste poboljšali komunikaciju sa starim roditeljima:

      –              Ne pričajte sa njima kao da su deca. Poštujte činjenicu da su oni odrasli, sa ogromnim životnim iskustvom i tako ih i tretirajte.

      –              Odvojite dovoljno vremena za vaš razgovor, bez obzira na to koliko žurite tako da vaš roditelj ne oseća pritisak u vezi donošenja odluke. Budite potpuno prisutni za svog roditenja ne samo fizički već i mentalno i emocionalno.

      –              Uvek pričajte smireno čak i kad se nekad ne osećate tako.

      –              Aktivno slušajte svog roditelja, usredsredite svoju pažnju na razgovor i ponovite im da biste bili sigurni da ste ih pravilno razumeli, kao i oni vas.

      –              Govorite razgoventno. Neki roditelji ne vole da priznaju da više ne mogu jasno čuti i razumeti razgovor. Potrudite se da smanjite tonalitet tokom razgovora, razgovarajte na nežan način, održavajte rečenice kratkim i jednostvanim.

      –              Roditelji su savetovali svoju decu tokom celog života, pa saveti,iako odraslog deteta,možda ne bi zvučali tako dobro. Taj preokret uloge roditelj-dete im može teško pasti. Zato je ponekad najbolje izbegavati pružanje saveta osim ako zaista niste sigurni da je to neophodno. Možete ih ohrabriti i pružiti podršku bez savetovanja.

      –              Budite strpljivi i saosećajni.

      –              Prihvatite njihova drugačija mišljenja.

      –              Smeh je najbolji lek. Čak i u teškim i stresnim situacijama potrudite se da smehom i prepričavanjem šaljivih događaja oraspoložite svoje roditelje.

      Vreme je da shvatimo da ćemo i mi jednog dana biti u njihovim godinama, da oni imaju samo nas i da smo mi ti koji njihovo najstarije doba treba da učine najvedrijim i lakšim.

      Zašto se mlađe i starije generacije ne razumeju? Psiholozi kažu da jaz generacije između dece i roditelja postaje sve širi. Ovaj problem često dodaje ulje na vatru i pogoršava generacijske sukobe. Mi smatramo da svaka uspešna dama mora biti u dobrim odnosima sa svojim roditeljima, naročito sa svojom majkom. Između majki i ćerki postoji ta posebna veza.

      Kada sam bila tinejdžerka, nažalost nisam imala dobar odnos sa svojom majkom, jer nisam slušala njene savete niti želela da se pridržavam njenih pravila. Iskreno govoreći, neprestane čarke i dugotrajni konflikti su me izluđivali. Bilo mi muka, dosta takvih svađa i hronične emotivne napetosti u našem odnosu. Potrudila sam se najbolje što mogu da uspostavim kontrolu nad svojim emocijama i da pogledam na naše probleme iz drugog ugla. Shvatila sam da su moje ponašanje i negativne karakteristike ličnosti uveliko zagorčavale život moje majke. Počela sam da radim na samopoboljšanju kako bismo došli do uzajamnog razumevanja i razvile odnos koji počiva na poštovanju.

      Ukoliko imate zategnut odnos sa svojom majkom, trebalo bi da napravite prvi korak ka pomirenju. Odnos majke i ćerke je veoma bitan, jer one stvarno mogu biti najbolji prijatelji. Sigurna sam da će ovaj članak promeniti Vaš mentalni sklop i naterati Vas da uvidite da Vaša majka može biti Vama najdraža osoba na svetu.

      1. Nemojte je izlagati „tihom tretmanu“

      Najbolja tehnika da dobijete nešto i da izložite nekog mentalnom pritisku je tretman tišine. Ukoliko smatrate da će Vam tihi tretman uvek obezbediti željene rezultate, onda uveliko grešite. Naravno, Vaša majka će takođe odbijati da uspostavi kontakt sa Vama. Ali morate se trgnuti, po svaku cenu preduzmite sve što je potrebno da biste prekinule ovakav hladni rat.

      Psiholozi tvrde da ova vrsta mentalnog zlostavljanja zapravo samo vodi ka eskalaciji konflikta i da ljudska srca ispunjava sa osećanjima samoće i prezira. Trebalo bi da imate na umu da ćete pre ili kasnije ponovo morati da počnete da komunicirate i sarađujete sa njom. Ali sledeći put joj dozvolite da se igrate nekih njenih običnijih igrica. Ukoliko stvarno volite i cenite svoju majku, trebalo bi da se oduprete iskušenjima tihog tretmana. Najbolje bi bilo da u potpunosti na njega zaboravite, jer je ova metoda zapravo samo taktika ljudi koji su slabi. Mnogo je bolje nositi se sa određenim situacijama pomoću reči i emocija.

      Kako popraviti odnos majke i ćerke?

      Ukoliko imate zategnut odnos sa svojom majkom, trebalo bi da napravite prvi korak ka pomirenju. Odnos majke i ćerke je veoma bitan, jer one stvarno mogu biti najbolji prijatelji. Ovaj članak Će Vam pomoći u tome.

      5 miroljubivih načina da prestanete da se svađate sa svojom majkom

      Život je neprekidna bitka, ali kada se radi o našim odnosima sa članovima porodice, trebalo bi da svoje strasti ostavite po strani i zaboravite na ovo pravilo, jer je Vaša porodica iznad svega drugog.

      Zašto se mlađe i starije generacije ne razumeju? Psiholozi kažu da jaz generacije između dece i roditelja postaje sve širi. Ovaj problem često dodaje ulje na vatru i pogoršava generacijske sukobe. Mi smatramo da svaka uspešna dama mora biti u dobrim odnosima sa svojim roditeljima, naročito sa svojom majkom. Između majki i ćerki postoji ta posebna veza.

      Kada sam bila tinejdžerka, nažalost nisam imala dobar odnos sa svojom majkom, jer nisam slušala njene savete niti želela da se pridržavam njenih pravila. Iskreno govoreći, neprestane čarke i dugotrajni konflikti su me izluđivali. Bilo mi muka, dosta takvih svađa i hronične emotivne napetosti u našem odnosu. Potrudila sam se najbolje što mogu da uspostavim kontrolu nad svojim emocijama i da pogledam na naše probleme iz drugog ugla. Shvatila sam da su moje ponašanje i negativne karakteristike ličnosti uveliko zagorčavale život moje majke. Počela sam da radim na samopoboljšanju kako bismo došli do uzajamnog razumevanja i razvile odnos koji počiva na poštovanju.

      Ukoliko imate zategnut odnos sa svojom majkom, trebalo bi da napravite prvi korak ka pomirenju. Odnos majke i ćerke je veoma bitan, jer one stvarno mogu biti najbolji prijatelji. Sigurna sam da će ovaj članak promeniti Vaš mentalni sklop i naterati Vas da uvidite da Vaša majka može biti Vama najdraža osoba na svetu.

      1. Nemojte je izlagati „tihom tretmanu“

      Najbolja tehnika da dobijete nešto i da izložite nekog mentalnom pritisku je tretman tišine. Ukoliko smatrate da će Vam tihi tretman uvek obezbediti željene rezultate, onda uveliko grešite. Naravno, Vaša majka će takođe odbijati da uspostavi kontakt sa Vama. Ali morate se trgnuti, po svaku cenu preduzmite sve što je potrebno da biste prekinule ovakav hladni rat.

      Psiholozi tvrde da ova vrsta mentalnog zlostavljanja zapravo samo vodi ka eskalaciji konflikta i da ljudska srca ispunjava sa osećanjima samoće i prezira. Trebalo bi da imate na umu da ćete pre ili kasnije ponovo morati da počnete da komunicirate i sarađujete sa njom. Ali sledeći put joj dozvolite da se igrate nekih njenih običnijih igrica. Ukoliko stvarno volite i cenite svoju majku, trebalo bi da se oduprete iskušenjima tihog tretmana. Najbolje bi bilo da u potpunosti na njega zaboravite, jer je ova metoda zapravo samo taktika ljudi koji su slabi. Mnogo je bolje nositi se sa određenim situacijama pomoću reči i emocija.

      2. Ne dozvolite da padnete u histeriju

      Nema sumnje da je histerija izuzetno efikasan način manipulacije, ali Vi više niste mala devojčica. Ukoliko ne možete da dokažete ono iza čega stojite, ne bi trebalo da zaplačete pred svojom majkom. Saberite se i pokušajte da dođete do kompromisa ma koliko to izgledalo nemoguće.

      Svaki put mi se činilo da gubim kontrolu nad svojim osećanjima, bilo mi je draže da se ućutim i da čekam dok ne prođe ono što me boli. Nisam želela da moja majka upija moje negativne emocije i misli kako nisam dovoljno zrela i jaka. Ovo mi je pomoglo da smanjim učestalost svojih naleta histerije i poboljšalo moj odnos sa mamom.

      Šta više, primetila sam da konstantni napadi histerije imaju negativne uticaje na moje fizičko i mentalno zdravlje. To me je primoralo da shvatim da svojom teškom naravi zaista mogu naškoditi i zdravlju svoje majke.

      3. Izbegavajte teške, uvredljive reči

      Živimo u demokratskom svetu gde imamo sloboduizražavanja svojih misli i možemo reći skoro sve što poželimo. Reč je jedinstvena i moćna stvar koja ispoljava veliki uticaj na ljudski mozak. Ukoliko ste u konfliktu sa svojom majkom, trebalo bi da pazite šta ćete joj reći. Ponekad će Vaša reč biti savršeno sredstvo za umirenje, a nekad će biti i užasno oružje. Pre ili kasnije ćete se izviniti za neprikladno ponašanje, ali reči koje ste uputili i koje su pobudile osećanje ozlojeđenosti mogu živeti u njenom srcu veoma dugo.

      Sve zavisi od njenog karaktera. Znamo da osetljivi i emotivni ljudi često mogu uzeti uvredljive reči i opaske k srcu. Ukoliko želite da prestanete da se svađate sa majkom i da uspostavite harmoničan odnos sa njom i drugim članovima porodice, onda nikada ne bi trebalo da izgovorite teške reči zbog kojih ćete kasnije zažaliti.

      4. Ne uvlačite ostale članove porodice u konflikt

      Moram priznati da sam ranije imala groznu naviku uvlačenja mog brata i oca u konflikte moje majke i mene. Želela sam da me podrže i da mi pomognu da dođemo do obostrano korisnog rešenja. Nažalost, njihovo aktivno učešće i iskrena želja da nam pomognu je samo intenzivirala problem. Kao rezultat, malene i beznačajne čarke majke i ćerke su prerastale u dugotrajnije porodične konflikte. Naučila sam vrlo bitnu lekciju i shvatila da moja teška narav čini da moja porodica ispašta.

      Smatram da je neophodno razviti veštu rešavanja konflikata bez ikakvih spoljašnjih intervencija. Ovo je izbor mudrih, zrelih i visoko ostvarenih ličnosti koje ne dozvoljavaju da nesporazumi i sitne čarke uništavaju njihovu sreću.

      5. Poboljšajte komunikaciju

      Koliko često zaista komunicirate sa svojom majkom? Psiholozi kažu da regularna komunikacija sa roditeljima predstavlja običnu stvar koja emocionalnu barijeru i čak postati i okidač za česte svađe. Generacijski jaz nije jedina prepreka efikasnoj i zdravoj komunikaciji sa Vašom majkom. Glavni razlozi su negde duboko u Vašem nesvesnom umu. Kada konačno pronađete razlog, bićete u stanju da prevaziđete nesporazume u komunikaciji sa svojom majkom i da premostite generacijski jaz u vrlo kratko vremenskom periodu.

      Ukoliko ste ozlojeđeni, trebalo bi da naučite kako da oprostite majci i da joj pružite novu priliku, jer je život vrlo kratak. Odnosite se prema njoj sa poštovanjem i otvorenim srcem, jer ona to stvarno i zaslužuje. Majka je najbolji prijatelj koji može čuvati sve Vaše tajne i biti ruka koja će Vam pomoći, a da ne očekuje ništa za uzvrat.

      Nadam se da će Vam moja iskustva i saveti pomoću da shvatite da majke nisu neprijatelji. Ona je ta koja Vam je posvetila najbolje godine svog života kako biste se fizički i psihički razvili u uspešnu ličnost. Generacijski jaz i razlike u životnim stavovima Vas mogu odvesti u totalno nerazumevanje i raskole, ali nikada ne biste trebali da okrenete leđa jedna drugoj. Ukoliko je vaš odnos iz bilo kog razloga u lošem stanju, trebalo bi da okrenete novi list i da napravite prvi korak ka pomirenju.

      ZNAMO SVI KAKO BI TREBALO DA SE PONASAMO PREMA MAJCI. ZNAJU I DECA KAKO TREBA DA SE PONASAJU PREMA RODITELJIMA. ALI I JEDNI IZ DRUGI  TO VRLO CESTO ZABORAVLJAMO. KAJEMO SE POSLE SVAKAKO ALI U MOMENTU SMO SPREMNI ZA UZASNE SUKOBE. MOZDA BI ONDA ZAISTA TREBALO DA UVEDEMO TOG PREVODIOCA ZA MAJKE  KAD VEC NE UMEMO DA SE ISKONTROLISEMO. BOLJE JE I MANJE BOLI!






Нема коментара :

Постави коментар