среда, 11. октобар 2023.

ALIMENTACIJA

VRLO TUZNA REC.SVI ZNAMO KOLIKO SU MUCNI RAZVODI U KOJIMA IMA DECE. KAD SE LJUBAV I BRAK ZAVRSE OSTAJU ZAJEDNICKA DECA KOJE TREBA OTHRANITI, ODSKOLOVATI INAPRAVITI OD NJIH DOBRE LJUDI. NA ZALOST ZBOG ALIMENTACIJE RODITELJI VRLO RETKO POKAZU KAO DOBAR PRIMER DECI.

GORICA NESOVIC je posle ravoda rekla veliku istinu o alimentaciji. A ona je takva i bila (velika ,nadasve pametna i empaticna osoba). Vec godinu dana je nema a ja cesto citiram njene reci u mnogim prilikama. "Alimentacija, kakva ružna reč. Asocira na nešto mučno, nemoguće, na bol u stomaku, na nepravdu, na sistem koji ne funkcioniše. Više zvuči kao bolest, nego kao pravda za decu. Alimentacija kao demencija," napisala je uz opasku. "Da se razumemo, ne duguju oni te pare svojim bivšim ženama, već svojoj, zauvek, deci."

Svi znamo da posle razvoda roditelj kod kog su deca treba da dobija novcanu naknadu od bivseg partnera da bi deca imala sve sto im je potrebno. Sve fino zvuci,medjutim u praksi doci do alimentacije narocito one zadovoljavajuce skoro je nemoguca misija.

 U Srbiji se godišnje razvede više od 9.000 brakova, od čega preko 5.000 sa decom. Iako se Alimentacioni fond godinama najavljuje, još ga nema. Prema nekim procenama, samo trećina razvedenih očeva, odnosno tri četvrtine majki, redovno plaća mesečne naknade. Kako bi izbegli plaćanje alimentacije, sakrivaju imovinu, nekretnine, daju otkaze, kako izvršitelji ne bi mogli da sprovedu plenidbu. Dugovanja su i do milion dinara"Ukoliko lice i dalje ne postupi po sudskoj odluci, javni izvršitelj ima mogućnost da odredi naplatu na zaradi, ukoliko je lice zaposleno ili na drugi predmetima izvršenja kao što je na računu, na pokretnim stvarima i u nekim ekstremnim situacijama, kada je potraživanje veliko, može i na nepokretnosti","Ono što jeste malo specifično je da ta izvršenja mogu da traju dosta dugo ako određeno lice u kontinuitetu odbija da plati, a i dešava se da zaostala potraživanja pređu i preko milion dinara", 

Neplaćanje izdržavanja je krivično delo za koje je kazna ili novčana ili do tri godine zatvora.

"Ono kako to u praksi izgleda jeste da su to uglavnom neki manji iznosi dugovanja tako da tužilaštvo u tom slučaju najčešće primenjuje institut odlaganja krivičnog gonjenja što znači da neće biti sproveden krivični postupak ukoliko roditelj koji nije plaćao doprinose za izdržavanje svog deteta izmiri te iste obaveze. Takođe, može biti doneta još neka mera u smislu plaćanja određenog iznosa u humanitarne svrhe", kaže advokatica Jovana Turković.

Ukoliko je reč o većem iznosu, ili osobi koja je već kažnjena pa i dalje ne plaća, najčešće se donosi uslovna osuda, primera radi na dve godine.

"Kazna zatvora je najmanje primenjena. To krivično delo je specifično samo po sebi jer njegova suština nije da neko lice ode u zatvor već da plati,  da uspe da radi i da doprinese i u tom smislu nije klasična represija države ka sprovođenju kazne zatvora već pre ka omogućavanju ili osvešćivanju određene osobe da svoju zakonsku obavezu i ispuni",

U toku prošle godine zbog neplaćanja alimentacije podneto je 1.795 krivičnih prijava, a u zatvoru su završile 123 osobe.

Jedan otac tinejdžerke iz grada Ričmonda u Virdžiniji poslednju ratu alimentacije platio je istovarivši 80 hiljada novčića na travnjak kuće u bivše žena i njegove ćerke….

Averi Sanford (18) s ocem nije razgovarala nekoliko godina, a kaže i kako nije zainteresovana za to jer ne želi da ima posla ni sa kim ko se tako odnosi prema njenoj majci.

Averi Sanford, maturantkinja Deep Run srednje škole je izjavila za medije:

“Zaustavio se ispred kuće i pokrenuo prikolicu, koja je na travnjak ispustila penije na travu, a moja mama je izašla i rekla:

“Šta to bacaš u moje dvorište? “ Nije znala ko je to dok nije viknuo: “To je vaša poslednja isplata izdržavanja za deteta”“Ne pokušava da osramoti samo mamu nego i mene i sestru. Boli me što nije razmotrio to kad je došao ovo da uradi”, rekla je Ejveri

I.ndonežanin Dvi Susilarto, kojem je sud odredio plaćanje alimentacije u iznosu od 178 miliona rupija (oko 10.000 eura) punu svotu je svojoj bivšoj supruzi odlučio da isplatiti u kovanicama. Novac je ubacio u 13 džakova teških ukupno 890 kilograma.

Pred zgradu suda stigao je kamionetom, pa je uz pomoć dvojice prijatelja dopremio vreće s novcem u sudnicu, kazao je njegov advokat.

Sud je odredio da Susilarto bivšoj supruzi s kojom ima dvoje djece, nakon devet godina razdvojenog života mora isplatiti novčanu naknadu i alimentaciju u iznosu od 178 miliona rupija.

Nezadovoljan sudskom odlukom, Susilarto je odlučio da isplati punu novčanu svotu, ali u kovanicama.

Na ulasku u sudnicu se verbalno sukobio sa advokatom bivše supruge koja je odbila da prebroji novac, optuživši ga da je namjerno ponižava.

Ali Susilartov advokat odgovorio je da je njegov klijent jedva uspio da prikupi traženu svotu, posudivši novac od rodbine i mnogih prijatelja koji su imali samo sitan novac.

Predsjednik suda je na kraju zaposlene zadužio za brojanje kovanica.Procjenjuje se da će posao potrajati oko nedjelju dana.

Kanadski biznismen šokirao je sve okupljene na sudu kada je rekao da je spalio skoro 700.000 evra kako ih ne bi dao bivšoj ženi za alimentaciju.

Brus Mekonvil (55) je pod zakletvom tvrdio da je novac podigao iz šest banaka u 25 djelova i keš spalio na dvije lomače 23. septembra i 15. decembra prošle godine. Kaže da ima priznanice kojima bi to dokazao, ali ga niko nije vidio kako spaljuje pare niti postoji snimak.

Mekonvil je otkrio da je motiv frustracija zbog brakorazvodne parnice i da je znao da će tako naškoditi

Sudija međutim nije bio oduševljen izgovorom i bilo mu je teško da povjeruje u ovu priču pa ga je poslao 30 dana u zatvor zbog nepoštovanja suda i priprijetio još gorom kaznom ako nastavi da laže.

“Smatram da je to što tvrdite da ste uradili za svaku moralnu osudu zato što namjerno i direktno ugrožava interese vaše djece”, rekao je sudija Kevin Filips.

Ovo izgleda nije prvi Brusov pokušaj da izbjegne alimentaciju. Ranije je prodao djelove svoje imovine i kapitala bivšem knjigovođi, iako mu je rečeno da to ne radi dok se utvrđuje njihova vrijednost.

I dalje ostaje misterije koliko imovine i novca Mekonvil posjeduje. Sud nije mogao da utvrdi koliko

svojoj djeci.

Jednom stranom državljaninu zabranjen je izlazak iz Izraela na 8.000 godina zato što ne može da isplati cio iznos alimentacije.

Iz tog razloga će Australijanac Noam Hupert morati ili da izdvoji 3,34 miliona dolara ili će, ako to ne učini, dozvolu da napusti ovu zemlju dobiti tek 31. decembra 9999. godine.

Ovo nije svježa vijest, budući da je pomenuta sudska odluka na snazi od 2013. godine, ali Hupert je tek nedavno javno progovorio o njoj. On je naime australijski državljanin koji je bio oženjen Izraelkom i koji je bio na radu u toj zemlji.

Izraleski zakoni koji se tiču razvoda i izdržavanja djece su veoma strogi i zaštitnički nastrojeni prema majkama, što je u suštini i normalno, sve dok je realistično i izdvodljivo. Oni advokatima u brakorazvodnim parnicama omogućavaju da se pozovu na članove vezane za zabranak napuštanja zemlje, i tako onemoguće drugu stranu da otputuje prije nego što izmire i sadašnji i svoj budući dug prema djeci. U pomenutom slučaju Australijanac mora da plati svu alimentaciju za svoju djecu na koju je obavezan do njihovog punoljetstva, a on očigledno nema toliki novac.

Inače, Hupert je samo jedan od više Australijanaca koji se nalaze “zaključani” u Izraelu. I ne samo Australijanaca, ovo se dešava i drugim strancima, a nerijetko i Izraelcima.

Američki Stejt department je svojim građanima izdao upozorenje da izraelski sudovi često propisuju ovakve “kazne” nerezidentima, dodajući da SAD nemaju nikakve ingerencije da se umiješaju u takve slučajeve. Drugim riječima, poručio im je da su sami u tome.

U Srbiji alimentaciju ne plaća svaki drugi roditelj. Druga polovina ne isplaćuje novac redovno – kažu u Udruženju “Centar za mame”. Država po službenoj dužnosti nema obavezu da roditelje koji ne plaćaju alimentaciju goni. Zato iz Udruženja apeluju da se osnuje Alimentacioni fond, kako bi rešio probleme samohranih roditelja.

Pre devet godina Jelena se razvela, a isto toliko i vodi borbu sa bivšim suprugom zbog neplaćanja alimentacije njihovom detetu.

“U međuvremenu sam ja sklopila drugi brak, onda je on rekao ‘ja sada nisam dužan‘, do te mere čak ide da misli da on zakonski nije dužan prema detetu jer sam ja u drugom braku”, priča Jelena Milosavljević Živković za RTS.

Nadležni nemaju zakonske obaveze da tuže roditelje koji ne plaćaju alimentaciju.

Zato supružnici moraju da sami podnose tužbe i traže pravdu preko suda. Još veći problem nastaje kada supružnik napusti zemlju.

“Imao je dve uslovne kazne, jedna je bila za neizdržavanje deteta. Sada ja, da bi njega ponovo tužila, moram da imam njegovu adresu u inostranstvu što nije rešenje jer neće primiti sudski poziv iz Srbije, to je sigurno. Ne poseduje nikakve nekretnine u Srbiji, ništa što bi bila sigurna luka da taj novac može da se skida sa nekog računa”, navodi Jelena.

Iz Udruženja “Centar za mame“ pokušavaju da pomognu svim roditeljima koji su oštećeni. Apeluju na državu da pomogne u naplati alimentacije i osnuju alimentacioni fond i na taj način spreči sve češće zloupotrebe bračnih drugova.

“Ima vrlo kreativnih poteza zvanih neću više zvanično da budem zaposlen, prepisaću imovinu na kuma, mamu, babu, samo ne sopstvenom detetu da dam. Taj fond bi bio samoodrživ jer bi država u nekom trenutku taj novac naplatila od ovih koji ne plaćuju jer znamo da država ima mehanizme kakvu samohrani roditelji nemaju“, ističe Jovana Ružičić iz Udruženja “Centar za mame“.

Država je pre deceniju pokušala da osnuje Alimentacioni fond, ali taj nacrt zakona do danas nije predstavljen javnosti. Rešenja su bila da roditelj podnese dokaz da drugi roditelj ne daje izdržavanje redovno.

“Tako da će u tom slučaju Fond pozvati tog drugog roditelja dužnika da u roku od 15 dana izvrši obavezu dobrovoljno. Ukoliko ne izvrši svoju obavezu, onda će fond isplatiti taj iznos detetu, a na sebe će preuzeti obavezu da dalje pokreće postupke prema drugom roditelju”, objašnjava profesorka Pravnog fakulteta Olga Cvejić, članica komisije za Izradu zakona.

Dragan Vulević, bivši savetnik Ministarstva za rad, navodi da će država preuzeti gonjenje, odnosno utuženje onih lica koji ne izvršavaju obavezu izdržavanja svoje maloletne dece.

“Kada naplati, ta sredstva se ponovo vraćaju u Alimentacioni fond i služe kao ponovno sredstvo potrebno za druge slučajeve”, ističe Vulević.

Stručnjaci tvrde da je u praksi kaznena politika u okviru ovog krivičnog dela blaga i da se izriču određene uslovne kazne, a dužnik tu svoju obavezu ne izvršava.

ALIMENTACIJA JE NOVCANA NAKNADA RODITELJU KOD KOGA JE DETE DA BI GA ,HRANIO, SKOLOVAO, OBLAIO, PLACAO DOKTORE, PRIVATNE PROFESORE I KO ZNA STA SVE SADA TREBA JEDNOM MILENIJALCU OD TEHNOLOGIJE .TO JE MATERIJALNA STRANA ALIMENTACIJE. 

MNOGO JE TEZA ONA NE MATERIJALNA STRANA RAZVODA KADA DETE VISE NE ZIVI SA JEDNIM RODITELJEM. KAO DA MU NIJE TO VEC STRASNO ,TA POVREMENA VIDJANJA ILI UOPSTE NE VIDJANJA. PRICE SA OBE STRANE O TOME KAKO JE ONAJ DRUGI RODITELJ LOS.  ILI KAKO JE RODITELJU KOJI NA SEBE PREUZIMA CITAVU ODGOVORNOST O BEZBEDNOSTI DETETA, O NJEGOVOM OBRAZOVANJU UOPSTE ODRASTANJU. TO JE NEPROCENJIV POSAO. NAJTEZI I NAJLEPSI U ISTO VREME. .

DRUGI RODITELJ SAMO TREBA DA DA NEKI ODREDJENI NOVCANI IZNOS DA OLAKSA SVOM DETETU ZIVOT. NE KAZEM DA ON NEMAUDELA U ZIVOTU SVOG DETETA OSIM ALIMENTACIJE ALI NA ZALOST I NOVAC JE VEOMA VAZNA STAVKA.

PRUZITE SVOM DETETU SIGURNOST NA SVAKI MOGUCI NACIN BEZ OBZIRA NA TO STO VISE NISTE U BRAKU. VASE DETE NIJE KRIVO NI ZA STA.



 


Нема коментара :

Постави коментар