четвртак, 30. јануар 2014.

MRAMORNI KOLAC



Hladno vreme je prikovalo za internet. Cudno zar ne? Razmisljam da li da podelimo danas ove vesti iz nesvesti kojima nas bombarduju iz minuta u minut ili da se lepo zavucemo u kuhinju i spremimo neku poslasticu.Kad sam upitala decu oni su u glas odgovorili da zele mafine.Ne mogu da shvatim sta je to globalizacija ucinila i u mojoj porodici.Mafini  koje bi oni hteli pojavljuju se u svakom filmu (naravno najvise Americkim),svakoj reklami, u knjigama, video klipovima svugde.Kad si tuzan i usamljen uzmi mafin. Kad si srecan i zaljubljen uzmi mafin.Kad ti se omaci  macka, sta? Uzmi mafin. Nisam se upustila u diskusiju jer ne volim da gubim i evo me u kuhinji gde pravim taj carobni mafin.A iz mene vriste reci.Ovo nije mafin Ovo je stari srpski kolac koji se prenosi sa koleno na koleno i koji se zove MRAMORNI KOLAC .On se pravio uvek i kad je bio rat i kad je bila inflacija i kad je u kuci bilo namirnica jedva za prezivljavanje.Zato evo recepta ne za mafin nego mramorni kolac.
Za zuti deo: 5 jaja
                  5 kasika secera
                  5 kasika brasna
                  vanil secer
                  prasak za pecivo
                  pola margarina (pakovanje od 250 grama)
Za braon deo: 5 jaja
                      5 kasika secera
                      5 kasika brasna
                      vanil secer
                     prasak za pecivo
                     preostala polovina margarina i
                     80 grama kakao
Prvo se u podmazan pleh sipa zuti deo, onda odozgo braon, pa kako god se raspe bice lepsi kolac i pece se na 220 stepeni  izmedju 30 i 40 minuta.  Probajte,predivno je.
Selimo se sad u buducnost gde domacica mora da kupi hranu za porodicu (ako je uopste ima).Naucnici vec sad tvrde da je u ishrani neophodno zlato.Pa naravno.Vec smo se zasitili price o vitaminima,mineralima,o cudu iz celog zrna psenice.Isprobali smo ne tipicnu ljudsku hranu pozajmljenu oprostite od konja i krava. Zob, ovas, soja,detelina postali su oruzje svake dijete protiv kilograma,stresa i ko zna cega.Pa musli na hiljade nacina.Pa mleko bez aflatoksina i laktoze,kafu bez secera,margarin bez masnoce,sir bez mleka(o moj boze od soje tofu).Zato se spremite za zlato.A tek zeolit.On ce biti kao "orbit" zvake. Svako ce posle jela morati da uzima zeolit jer bog ce ga znati sta je pojeo za rucak.
Iposle svih ovih prica pokusajte da nekako zamislite moju baku kako mi za veceru sprema kacamak sa punomasnim sirom ili mlekom sa puno belog secera.Ili kako mi deda donosi iz pusnice(znate to je ono to je kao supa u kojoj se dimi meso na pravoj  vatri od drveta) recimo slaninu ili meso, a baba na sve to doda pogacu iz "Smederevca" (onaj sporet na drva).Ma koji mafini, ma koje zlato to je bio zivot.
Pozdrav.

Нема коментара :

Постави коментар