петак, 31. јануар 2014.

DAN PROTIV PUSENJA



Danas je dan kada treba da se smanji upotreba cicareta. Dan protiv pusenja istih. Dobro svi znamo da je nikotin stetan i sve te otrovne supstance i katran.A jutros na TV u kazu da svaka treca osoba u Srbiji pusi.Sto je mnogo,mnogo je.Proterali su ga sa javnih mesta, iz javnih ustanova ali je  sigurno i dalje prisutan skoro u svakom domu.Tamo ga ravnopravno(mislim duvanski dim) udisu od 0 do 100 godina.Demokratski nema sta.Ja sam se oduvek pitala cime da ublazim stres da li cigarom,pivom ili bensedinom. Pa onda rasmislim.Bensedin te cini potpuno neupotrebljivim .Posle jedne tabletice imas miran san ali kako prebroditi ceo dan?Pivo je kul. Posle case dve ti mozes sve,ali i tu ima zackoljica. Pivo apsolutno goji (pivski stomak je sve sem seksi).Onda preostaje cigara.Kad hoces da popijes kafu sa nekum tu je cigara.Uvece kad vodis ljubav, tu je posle slag(zajednicka cigara).Cigara je tu i kad hoces da upoznas nekog(ONO JEL IMAS UPALJAC).A i vrlo je seksi kad ti je cigara izmedju lepo manikiranih noktiju.Pa pogledajte kako se sad duvanska industrija brine za mlade. Cigareta sa ukusom cokolade,vanile ili ves sta zelis. U Srbiji drca puse od 8 me,a piju tek od 10 te godine .Super kako deca da odole cokoladi kad ne mogu da jedu pravu zapale cigaru.I dzaba price o tome da vas ako pusite rak ceka tu iza ugla, kad vi imate argumente. Komsa umro u 39 toj a nije ni pio ni pusio.Ne opravdavam pusenje,ali  sta drugo preostaje u ovakvoj situaciji.
Buducnost jos vise podrzava upotrebu cigareta.Vazduh ce biti toliko zagadjen na nasoj i ostalim planetama da ako budes hteo da duboko udahnes moraces da zapalis cigaretu.Osetices se kao da su ti prikacili bocu sa cistim kiseonikom.TAKO MU NEKAKO FUNKCIONISE NAPREDNA TEHNOLOGIJA.
Nekada je bilo sramota da zena (a tek mlada devojka) pusi na ulici .Bilo je neprihvatljivo da dete ( do 30 te) pusi pred roditeljima.Dobro to je bilo takvo vreme i vazduh je bio mnogo cistiji.IAKO JE MOJ DEDA PUSIO LULU U KOJU JE STAVLJAO NEKI DUVAN.Cigarete su se retko kupovale. Tadasnje zene i nisu bas radile (ah radili su muskarci i dobro zaradjivali) pa nisu mogle sebi da priuste i cigare. Doduse nisu bile ni pod stresom, a one koje su bile bogate isle su na HIPODROM da gledaju trke konja i promovisu sebe i nove mustikle okovane zlatom. Decu su tad jela pravu cokoladu ,roditelji su imali vremena za njih,pa nisu imali potrebu da se "usrecuju" cigarama .Sve u svemu svako doba ima svoj uzrok i posledicu.
Ipak smanjite malo danas unos nikotina i volite svoju majku, muza, decka, decu, prijatelje.
Pozdrav.

Нема коментара :

Постави коментар