среда, 14. јун 2017.

DUALNO OBRAZOVANJE

AKO SE U SKOLI NE UCI  ZBOG  ZNANJA NEGO ZBOG  OCENA, A NA POSLU SE RADI SAMO ZBOG PLATE  A NE STO SE VOLI POSAO ,ONDA JE DUALNI SISTEM PRIRODNI NASTAVAK VEC USPOSTAVLJENOG SISTEMA SKOLA-POSAO. STA TO ZNACI? U SKOLI SE CENE MARLJIVOST, POSLUSNOST, PODLOZNOST I AUTORITATIVNIM STRUKTURAMA  SKOLSTVA SE SPREMAJU  DECA ZA BUDUCE RADNIKE I TRZISTE RADA. NASTAVNI PROGRAM NA SUPTILAN NACIN OBLIKUJE DECU PREMA INTERESIMA VLADAJUCIH INSTITUCIJA.
DA LI CE DUALNO OBRAZOVANJE DONETI POBOLJSANJE ZIVOTA NASOJ DECI? DA LI JE TO JOS SAMO JEDAN VID SKOLOVANJA NASE DECE ZA PROSTU RADNU SNAGU?ZASTO JA NE VERUJEM DA JE TO ZBOG DECE- DA SE LAKSE ZAPOSLE?  I ODAKLE NAM ODJEDNOM FABRIKE I JAKA PRIVREDA KAO U NEMACKOJ?
Zasto onda 40.000 mladih ode svake godine iz nase zemlje?Mozda zato sto nove izmene Zakona o radu predvidjaju jos dublje "guranje" u siromastvo, jos vise obespravljenosti, a deci koja bi radila maksimalnih 35 sati nedeljno daju se samo obaveze ostalih zaposlenih ,a nikakva prava jer nisu zaposleni???jedina prava koja su im zagarantovana su prava na bezbednost i minimalnu zaradu koju poslodavac formira po svom nahodjenju.
Zakonom o agencijama o privatnom zaposljavanju predvidjena je legalizacija desetogodisnje nezakonite prakse "lizinga zaposlenih"  i to na nacin koji ce uskoro stranim kompanijama omoguciti monopol i jos teze uslove rada "pozajmljenim"  radnicima i jos vise socijalne bede.Zakonom o zaposlenim  u javnim sluzbama drzava ce legalizovati besplatan rad svih pripravnika u javnim sluzbama (zdravstvo,prosveta, nauka) uvodjenjem novih specificnih ugovora o staziranju putem  volontiranja. I kap koja je prelila casu nacrt zakona o dualnom skolstvu koji je potpuno nemoralan. Njime se bukvalno ustanovljava  zakonito izrabljivanje dece,a sve to zbog maksimizacije profita poslodavaca i to bez ikakvog razloga i objasnjenja zasto je ovakav model skolstva potreban Srbiji. Da nismo mozda neka zemlja sa razvijenom privredom? Ili mozda znamo koja su to zanimanja u buducnosti koja ce tako osposobljenu decu dovesti do posla - odmah?! Obzirom da mi ne mozemo da procenimo buduce trziste rada nasa ce deca od septembra kad ovaj zakon stupi na snagu masovno postati "motaci kablova"  jer je to jedino potrebno stranim kompanijama koji drze nase jedine fabrike koje rade?! Posto su im roditelji zaposleni u takvim fabrikama to onda znaci da skolujemo sopstvenu decu koja ce im biti direktna konkurencija na trzistu rada. Potpuni apsurd!
Zakon o radu vec ima razlicita ogranicenja kada su upitanju maloletna lica. Maloletnik treba da ima pristanak roditelja, da bude fizicki i psihicki zdrav ,a da posao ne ugrozava njegovo zdravlje, obrazovanje i  moral. Kod dualnog skolstva roditelj ne moze da bira da bira niti posao ,niti fabrilu, ne moze cak ni da kaze da ne zeli da njegovo dete radi. Zakonski mora da potpise ugovor u skoli, a skola potpisuje ugovor sa fabrikom. Skola je znaci ta koja odlucuje gde ce deca raditi. Na osnovu cega sam bog zna. Ipak, sumnjam da je tu na snazi ogromna korupcija, te da deca zavrsavaju kod "ozloglasenih gazda" i tako postaju prosta, jeftina radna snaga, a profit dele poslodavac i skola!Naravno u komisiju koja se formira pri polaganju maturskog ispita upada i poslodavac koji tako bira buduceg zaposlenog.
Za trziste rada u Srbiji trenutno ne postoji zanimanje koje ce dete dovesti do sigurnog posla. A praksa svi znamo kako se obavlja. Moje dete je recimo kao kuvar samo nosio gajbice porca ipostavljao sto i vecinom bio potrcko. Kuhinju je video samo kad  ju je trebalo cistiti ili prati nagomilano posudje! Jedan oglas mi je privukao paznju.Za peraca sudova trazi se cak 40 uslova. Pa ako imate iskustva u tom poslu, treci stepen obrazovanja, snagu drvosece i znanje diplomiranog hemicara mozda ce vas i primiti!!!
ZAKLJUCAK! DUALNO OBRAZOVANJE PO NOVOM ZAKONU IMA SAMO DVA CILJA:
PRVI DA POSLODAVCIMA ( NAJCESCE STRANCIMA) OMOGUCI TRZISTE NEZASTICENE RADNE SNAGE ISPOD SVAKOG MINIMUMA USLOVA RADA ILI PLACANJA.
DRUGO , DA SE DECA OD NAJRANIJEG RADNO SPOSOBNOG UZRASTA NAVIKNU  NA SUROVA PRAVILA TRZISTA RADA U SRBIJI,NA OBESPRAVLJENOST I NEMOC U ODNOSU SA POSLODAVCEM KAO VRHOVNIM I JEDINIM GOSPODAROM NJEGOVE SUDBINE!
CILJ OVOG ZAKONA NIJE DA SE DECA PRIPREME ZA BUDUCA ZANIMANJA! CILJ JE DA SE EKSPLOATISU NA LEGALAN NACIN BEZ TRUNKE SRAMA!
NA TAJ NACIN I POLITICARI DOBIJAJU KRATKOROCNE POENE ( JER" SMANJUJU" NEZAPOSLENOST). A NJIH JE SAVRSENO BRIGA KAKO CE SE DECA CITAJ BUKVALNO DECA SNACI KADA BUDU RADILI KOD POSLODAVCA KOJI BRUTALNO KRSI SVA LJUDSKA PRAVA! NI MNOGO ZRELIJI NI SNAZNIJI LJUDI TO NE MOGU DA IZDRZE A KAKO CE NASA DECA! VALJDA CE SE OCELICITI STA GOD TO ZNACILO!
NEK JE BOG U POMOC NASOJ DECI KAD VEC MI RODITELJI NE MOZEMO DA SPRECIMO OVAJ ZAKON ILI MOZEMO????

Нема коментара :

Постави коментар