недеља, 21. април 2019.

NARUKVICA I NANOGICA

NARUKVICA I NANOGICA?! NITI TEZE TEME NITI PRAVOG ODGOVARA. ALI HAJDE POKUSACEMO DA NESTO SHVATIMO, A DAJ BOZE NESTO I PRIHVATIMO!
U porodičnom i partnerskom nasilju u 2018. godini, prema dostupnim podacima ubijeno je 33 žena, a Mreža žena protiv nasilja u izveštaju za 2018. godinu da je broj femicida u poslednjih devet godina (koliko Mreža Žene protiv nasilja izveštava o femicidu) gotovo nepromenjen.
U pokušaju da se izbori sa nasiljem nad ženama, država je najavljivala i donosila različite mere zaštite žena, međutim bez ikakvog pomaka.
U utorak je najavljena i nova mera koja bi trebalo da potpomogne državi u borbi protiv nasilnika i dodatno zaštiti žene - sistem narukvica za žrtve i počinioce porodičnog nasilja u okviru projekta "Unapređenje bezbednosti žena u Srbiji".
Državna sekretarka MUP Biljana Popović Ivković rekla je da će narukvice biti povezane sa policijskim upravama, kako bi žrtve mogle brzo da signaliziraju da se nalaze u opasnosti, a policija odmah da reaguje.
Govoreći o rezultatima borbe protiv nasilja nad ženama ona je rekla da je prošle godine policija izrekla više od 27.000 hitnih mera, od čega više od 8.000 mera privremenog udaljenja učinioca iz stana i skoro 19.000 mera privremene zabrane nasilniku da kontaktira i priđe žrtvi.Ako će se ženama davati narukvice po dobijanju njihove saglasnosti, da li to znači da, ako odbiju, njih neće štititi policija?Ona ističe da sama ideja uvođenja narukvice otvara mnogo pitanja i stavlja novu vrstu obaveze ženama, a UNWomen, koje podržavaju ovu akciju, se nikada nije bavio ženama žrtvama nasilja, pa ostaje upitno kako su procenili da je baš ovo dobro.
"Ono u odnosu na čega ima najveću bojazan kada je reč o narukvicama jeste da to može biti dodatno opterećenje za ženu, jer deluje da država ne može da ga konstroliše, pa mora sama žena. Ona svakako živi u tenziji kad je nasilnik na slobodi, a sad dodatno treba da brine da li je ponela narukvicu. U slučaju da zaboravi da je ponese, i ona sama i drugi mogu pomisliti da je sama kriva što je napadnuta. Da li to onda znači da se ženama ne veruje bez narukvice?".
Podseća i da po Krivičnom zakoniku postoji mogućnost nošenja nanogice, ali u ovom momentu ne postoje informacije o tome na koji način i u skladu sa kojim zakonom će biti primenjena obaveza nošenja narukvice.
"Takođe, da li će nasilnik moći samostalno da skine narukvicu i ako da, šta se dešava u situacijama kada priđe ženi bez narukvice – da li će se verovati njenoj reči?", kaže Bobana i dodaje da se postavlja pitanje na koju procenu rizika će se davati narukvice (s obzirom na to da policija izriče hitne mere i za visok rizik), kao i da li je naša policija dovoljno brza da patrola stigne na vreme.U Srbiji su četiri žene ubijene u porodičnom nasilju u prva četiri meseca 2019.Zene koje nose narukvice koje im mogu ( i ne moraju ) biti pomoc u borbi protiv nasilnika javno deklarisu kao zrtvu i noseci takvu narukvicu ona je na neki nacin zigosana. Stavljena u gradjane drugog reda, ne svojom krivicom! Nanogica se naprotiv nosi u okrilju svoje kuce zasticeno od javnosti i uvek se nosi svojom krivicom!
U Srbiji se trenutno 605 osoba nalazi u kućnom pritvoru ili kućnom zatvoru pod elektronskim nadzorom, to jest nosi nanogicu, podaci su Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.
Nanogica ili elektronski nadzor je alternativni vid sankcije za osuđenike - kazna se izdržava u sopstvenom stanu ili kući.
Prvo treba pomenuti razliku između kućnog pritvora i kućnog zatvora. Kućni pritvor je mera obezbeđenja prisustva okrivljenog za vreme trajanja krivičnog postupka, u vremenu pre donošenja presude. Kućni zatvor je način izvršenja kazne zatvora koja se izriče sudskom presudom. To je kazna koju osuđeni izdržava u prostorijama u kojima stanuje i predviđena je za kazne do godinu dana. Najčešće je reč o krivičnim delima iz oblasti saobraćaja, sitnim krađama, zloupotrebi narkotika. Prosečno trajanje kazni koje se izvršavaju u kućnim uslovima je osam meseci - navode iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija. 2011-te je nanogica prvi put uvedena u Srbiji.Život sa nanogicom je podmukao i kuva te na tihoj vatri. Naizgled je sve ok, uspeo si da izbegneš zatvor, uspeo si da izvučeš najbolje iz datih okolnosti. Tu ti je porodica, tu ti je devojka, tu ti je sav komfor svakodnevnog života i, barem tako deluje, nemaš zbog čega da se žališ. Na to sve dodatno razmišljaš i kako ćeš sada moći da se odmoriš od svega i svih i da se malo više posvetiš sebi, jer nije baš da imaš izbora. Ali dva meseca kasnije sve ode dođavola. Zidovi oko tebe se polako skupljaju i svoju stvarnost počinješ, hteo ili ne, da meriš svime onime što ti je uskraćeno. Jajarsko je to robijanje. Deluješ razmaženo i nezahvalno okružen svim tim komforom, a u stvari i nije baš tako kada shvatiš da ne smeš da mrdneš dalje od kapije da baciš đubre, jer se ono sranje od aparata odmah oglasi u policiji. Ne znajući šta ćeš sa sobom kada se svi oko tebe kreću slobodno, a tebi se čini kao da ti to rade u inat, posvađaš se. Počeo sam da vičem na kevu i ćaleta. Počeo sam da se svađam sa devojkom i da ljubomorišem na sve. Ko su ti ovi, ko ti je taj, gde to ideš i kakav je to način. Svi ti postanu krivi za sve, jer ne možeš da prihvatiš svoju stvarnost. I to ide polako, vrlo podmuklo. Vremenom sam provalio da postoji nekakva tolerancija na zadate parametre kretanja, ali sam se ipak trudio da budem štreber do kraja, jer mislim da sam već dovoljno stvari usrao u životu.Reci momka koji je prvi nosio nanogicu u Srbiji.
Zlocin  i kazna. Najcesce nisu srazmerni! Kazne koje se dobijaju za zlocine u Srbiji su najblaze receno nerealne.
Zene su i sada u XXI veku usprkos svojim sposobnostima koje su mnogo vece od muskaraca i dalje gradjani II reda. I  uvek to nepoverenje ineverovanje u pricu kakva pakao prolaze u kuci sa muzem nasilnikom. Ili prica o silovanim zenama koje najcesce to ni ne prijave. Uzas. O ubistivama i sirocicima koji ostaju zanemim. Koliko ima nesklada izmedju narukvice i nanogice. Hiljade svetlosnih godina! A svi volimo pomenute narukvice i nanogice kao ukras. Prica koja stoji pred vama meni ubija volju za ovom vrstom nakita. A vama?
 I BEZ OBZIRA STO SE NANOGICA "DOBIJA" ZA LAKSA  KRIVICNA DELA ( ILI PREKO VEZE) ,A NARUKVICA JE POKUSAJ DA SE POMOGNE ZENAMA ( STO JE NEMOGUCA MISIJA) MENI OBE PRICE DELUJU NEREALNO. ZASTO I DOKLE ZLOCIN VODI U ODNOSU NA KAZNU! I TO DEBELOM RAZLIKOM!




Нема коментара :

Постави коментар