понедељак, 25. новембар 2019.

KO CE I OD CEGA DA SPASI PLANETU

KO JE SVE POSLAT I ODAKLE DA SPASI ZEMLJU? GRETA  TUNBERG JE JEDNA OD NJIH?OD ISUSA KOJI JE DODUSE SPASAVAO COVECANSTVO ( KAO I MESIJA KOJI TEK TREBA DA STIGNE) PA DO SUPERMENA I GOKUA MNOGO JE BILO STVARNIH I IZMISLJENIH LIKOVA CIJI JE TO BIO ZADATAK! SAD VELIKO JE PITANJE MOZE LI IKO SPASITI PLANETU ZEMLJU I OD CEGA TO ZAPRAVO?
Misterija: Na fotografiji s kraja 19. veka, snimljenoj u Kanadi, nalazi se devojčica koja je preslikana švedska tinejdžerka
Pristalice teorije zavere tvrde da je švedska aktivistkinja Greta Tunberg putnik kroz vreme čija je misija da spase Zemlju od klimatskih promena!
Oni utočište u svom suludom verovanju nalaze u fotografiji snimljenoj daleke 1898. godine na kanadskoj teritoriji Jukon koja se nalazi u Univerzitetu Vašington u Sijetlu.
Naime, na ovoj fotografiji, koja je deo arhive univerziteta, nalazi se devojčica koja više nego liči na 16-godišnju Gretu. Nije dugo prošlo otkad je fotografija otkrivena do njenog pojavljivanja na društvenim mrežama, kada je počelo širenje još jedne teorije zavere, na čemu možemo zahvaliti razvoju savremene tehnologije. Na fotografiji se devojčica koja liči na Gretu nalazi u društvu još dvoje dece i oni ispiraju zemlju u potrazi za zlatom.
"Znači, Greta Tunberg je putnik kroz vreme i poslata je iz budućnosti da spase našu planetu od pogubnih posledica klimatskih promena", glasi jedan od komentara na Tviteru.
Drugi korisnik ove društvene mreže je još uvereniji: "Greta je iz budućnosti poslata u ključne periode ljudske istorije kako bi nam ukazala na probleme koji prete našoj planeti".Bez obzira na istinu, Greta Tunberg je postala simbol borbe protiv klimatskih promena nakon što je u svojoj školi u Švedskoj predvodila proteste svake nedelje. Njena borba je inspirisala akciju u još sto gradova širom sveta.
Realno ostavili smo Z generaciji i milenijalcima da spasavaju planetu. I to kako. Prelazenjem na vegeterijanstvo i resavanjem klimatskih problema?! Drveće ne lista, cveće ne cveta, plodovi ne rastu, pcelice umiru, životinje umiru, vode za piće ima sve manje, čovečanstvo postaje sve ravnodušnije, fejsbukirano, prebukirano, a čovek postaje sve sebičniji, zavidljiviji i pohlepniji...A planeta Zemlja nas jos uvek trpi.
 Plastične kese su postale simbol problema zagađenja plastikom.
Ali prema rečima porodice čoveka koji je izumeo plastične kese – Stena Gustafa Tulina – trebalo je da kese spasu planetu. Kažu da bi on bio šokiran kada bi mogao vidi šta se danas dešava.
Ako mislite da bi trebalo da koristimo papirne kese ili pamučne cegere umesto plastičnih, razmislite još jednom.
One zapravo mogu biti gore po životnu sredinu od plastičnih kesa koje recikliramo. A i realno nisam sigurna da papirna kesa moze da "podrzi" nekih redovnih 4-5 kg koje donosimo iz marketa. Dokaz su i butici gde u  poslednje vreme daju papirne kese za garderobu koje pucaju odmah iza coska! Cegeri su mozda u redu za one koji u prodavnicu idu direktno iz kuce za ostale ne bas!
Almir Naraiamog Surui jos jedna nada za spas planete. On je šef jednog od četiri klana plemena Paiter-Surui, što na lokalnom jeziku znači "Pravi ljudi, mi sami". Surui su možda tehnički najstručnija domaća grupa na Amazonu, a Almir može biti među najstručnijim liderima na Amazonu. On je napravio prvo partnerstvo te vrste sa Google Earth-om kako bi dobijao redovne satelitske snimke o nezakonitoj seči šume i pravi mape od geografskih informacionih sistema (GIS) za praćenje zona visokog rizika. Almir takođe upravlja projektima sa pametnim telefonima zajedno sa članovima plemena kako bi proveravao da ne preteruju sa lovom.
Taj rad je presudan za opstanak tropske kišne šume i ljudi koji ovde žive. To je izvanredna transformacija, s obzirom da su Surui prvi put došli u vezu sa spoljnim svetom 1969. godine, kada su ih uništavanje šuma, stočarstvo i sukobi sa naseljenicima i suparničkim plemenima naterali da izađu iz šume.Taj kontakt ih je skoro koštao postojanja. Nova izloženost bolestima, poput tuberkuloze, malih boginja i gripa, desetkovala je pleme Surui: Njihovo stanovništvo je palo sa 5.000 članova na manje od 300 članova u sedamdesetim.
Ne smem da zaboravim ni Ilona Maska koga vrlo cesto spominjem znam, ali on ulaze znacajna sredstva za smanjenje stetnih gasova na nasoj planeti i u istrazivanja o klimatskim promenama. Srecom pa superheroja medju bogatim ima jos uvek. Na listi su svakako prvo Bil Gejts ( po meni vrlo kontraverzan lik), Mark Cunkeberg, Voren Bafet, Karlos Slim, Ka Sing, Azim Premji,SerRicard Brenson,Cak Fini,Princ El Valid bin Talal, Džon Bon Džovi, koji je osnovao svoju fondaciju 2006. godine; Džordž Kluni, koji je nadaleko poznat po svom humanitarnom radu i organizovanju neprofitne organizacije “Hope for Haiti Now”; Bono, pevač slavnog benda U2; Elton Džon, koji je kroz svoju fondaciju za borbu protiv side prikupio više od 125 miliona dolara, a sam je donirao preko 40 miliona velikom broju dobrotvornih organizacija; Anđelina Džoli, koja je ambasadorka dobre volje Ujedinjenih nacija; Ališa Kiz, portparol udruženja “Keep A Child Alive”; Lejdi Gaga, koja je fondaciju “Born This Way” pokrenula 2011. godine; Kris Martin, koji zajedno sa svojim bendom Koldplej donira 15 odsto svog zarađenog novca u dobrotvorne svrhe;   Petra Nemcova, supermodel, koja je, nakon preživljenog cunamija na Tajlandu osnovala fond “Happy Hearts”; Pol Njumen, koji podržava teško bolesnu decu; Džoana K. Rouling, spisateljica, koja je predsednica fondacije “One Parent Families”, koja se bori za društvenu jednakost; Šakira, koja je osnovala ondaciju “Pies Descalzos”; Opra Vinfri, koja je donirala više od 300 miliona dolara i osnovala “Oprah’s Angel Network”…
"SUPER HEROJI" SMO I SVI MI KOJI SVAKI DAN CINIMO DA ZIVOT NA ZEMLJI BUDE SVE NEPODNOSLJIVIJI . I STVARNO NE ZNAM STA BI PODIGLO SVEST LJUDIMA (NIJE EDUKACIJA ), MOZDA NOVCANE KAZNE -ONE  SU DELOTVORNIJE!
I SAMO JOS DA UTVRDIMO OD CEGA BRE MI TACNO SPASAVAMO PLANETU?!

Нема коментара :

Постави коментар