четвртак, 7. новембар 2019.

DOK SU SE DECA IGRALA

NADJEN LES DOK SU SE DECA IGRALA, OPLJACKANA POSTA DOK SU SU DECA IGRALA, UDARIO BABU KOLIMA DOK SU SE DECA IGRALA,KORNJACA KURVACETINA DOJILA DOK SU SE DECA IGRALA U PARKU I TAKO! SVAKI NASLOV  U NOVINAMA ,SVE STRAHOTE KOJE SE DESAVAJU GLEDALA SU DECA ILI SU SE DOGADJALA TIK PORED NJIH! POSTOJE SAMO DVE MOGUCNOSTE: ILI SU NAM DECA TOLIKO PRIMORANA DA GLEDAJU SVE I SVASTA ILI  SU NOVINARI PRIMORANI DA DAJU BOMBASTICNE NASLOVE! KAKO GOD! ZIVIMO LI U SVETU U KOME DECA NE SMEJU DA SE IGRAJU?
Crna hronika postala je nesto sto nam se desava vise nego ista drugo. A kad se desi umesto obicnih  po mogucstvo istinitih i iscrpnih informacija bomarduju nas senzacionaliznom. Da izgleda jos strasnije, jos gore ako moze da bude gore. I ako nije dovoljno lose da se napravi da bude takvo.Razumem ja novinare. dobiju zadatak da donesu vest koja ce privuci citaoce. A nas istrenirali da nam nijedna druga vest ne privlaci paznju osim ona iz crne hronike. I nasli smo se. Novinari se trude da nas istraumiraju sto vise, da nam izazovu strah, paniku pa i mucninu, a samim tim i veci tiraz- to je postalo pravilo. Sto vise crne hronike vise prodatih novina.
Ovo sa kornjacom sam vec koristila jer su pricu  o savremenom novinarstvu clanovi "Dnevnjaka" doveli do  savrsenstva. Sto vest vise zvuci senzacionalisticki, bombasticno to bolje. Pa se desava da  se  toj preteranoj zelji za senzacionaliznom  provuku i lazne informacije. Obzirom na kolicinu informacija ima li neko vremena i volje da ispituje iztinitost. Kao plovke progutamo vest nemajuci vremena da je obradimo.
Nesto ipak zadrzi nasu paznju. Brutalni zlocini, neverovatne kradje, saobracajne nesrece kojih je sve vise, ubistva zena, dece... I dosli smo do dece. Deca se  danas u ovim crnim hronikama zlouotrebljavaju na najuzasniji nacin. Verovatno se  po neko dete naslo na mestu zlocina - sto je samo po sebi tragicno, ali je jos veca mogucnost da se sva zla ovog sveta ne odigravaju bas pred decijim ocima. Ipak  u svakom se izvestaju pominju ta deca u blizini. Da li zlocin nije dovoljno uzasan pa da se dopuni nasim zgrazanjem zbog "jadne dece"? Ne znam. Evo ubistvo ovog vodje navijaca koji je bio osudjen na vecu kaznu, pa na manju ,pa je izasao i pre nego sto je istekao rok  desilo se u mom komsiluku. Sad ne znam sta  novinar smatra pod decijim uzrastom, ali u "balonu" gde je i pomenuti ubijeni momak igrao fudbal  u terminu posle 22 casa nije bilo mladjih od 25-30 godina. Mislim, i oni su deca ( moja su tih godina) ali kad novinari napisu deca to se misli valjda na malisane do 10-tk godina?
Malisane koji se u tim godinama biju do smrti ( OS Rade Koncar -Zemun) pre neki dan. Jedan od ucesnika zavsio sa teskim povredima i  hitno prebacen u Tirsovu! Ostala deca su gledala i verovatno navijala. Masilje radja nasilje. Navijanje ponekad radja nasilje. Nasilje nije za navijanje.
Da li bi  deca bilatoliko nasilna da se nasilje ne provlaci  po ceo dan u nekom vidu tu oko njih. Uzivo, ili na TV-u ili u novinama svejedno. Znam da svaka vest treba da se objavi, pa i ove o zlocinu. Medjutim, mi to izgleda pogresno radimo jer umesto da su deca naucila da se groze zlocina, ona se dive zlocincima!!! I oponasaju svoje starije kolege cineci zlocine sve mladji!
Sad kad bi u tim parkovima i skolama deca igrala decije igre umesto  igre losih momaka - decaci  ,  a devojcice glumile starlete umesto da se igraju nekih decijih igara sve bi bilo drugacije.
Deca vise ne umeju da se igraju, a za to smo mi odrasli i te kako krivi. Umesto plisanih igracaka, lego kockica, Barbika, autica, drustvenih igara mi smo nasoj deci odmah dali mobilni telefon i komjuter!
I sada ta deca stoje zajedno u  tim parkovima iskolama i svako gleda u svoj telefon - kao druze se, a onda jedan pogresan tvit, kometar na fejsu ili slika na instagramu izazovu bes i dovedu  do tuce ili makar do negativnih osecanja koja se gomilaju dok ne eksplodiraju.
I TAKO DRAGI NOVINARI OSTAVITE NASU DECU NA MIRU KOLIKO GOD IMALA GODINA. IZVESTAVAJTE SA MESTA ZLOCINA MANJE SENZACIONALISTICKI PA MAKAR VAM I OPAO TIRAZ. DECA SU U PITANJU. ZASTITE IH OD NASILJA MAKAR SVOJIM IZVESTAVANJEM I VESTIMA U CRNOJ HRONICI KAD VEC NE MOZETE OD ONOG STO IM SE ZAISTA DESAVA PRED OCIMA!

Нема коментара :

Постави коментар