петак, 21. фебруар 2020.

ZASTO MARS A NE MESEC?

NARAVNO DA POSTOJI ZIVOT I VAN NASE PLANETE! KAO STO I DALJE IMA NEISTRAZENIH MESTA I NA NASOJ PLANETI TAKO I NA TOM NEBU U KOJE STALNO GLEDAMO SIGURNO POSTOJI  JOS NEKO INTELEGINTNO ZIVO BICE! ZASTO JE NASA PRESTALA FINANSIRANJE ISTRAZIVANJA SVEMIRA JOS 1993-CE GODINE? I ZASTO SMO  SE 'PRESALTOVALI ' SA PRICA O MESECU NA PRICE O MARSU?
Direktor jedne od američkih državnih opservatorija dr Entoni Bizli izjavio je da se potraga za inteligentnim oblicima života u svemiru mora ozbiljnije shvatiti i da bi svetske vlade trebalo da podstaknu istraživanja u područjima koja državni fondovi već godinama izbegavaju.
Njegova podrška programu potrage za vanzemaljskim oblicima života, SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence), značajna je promena u stavu prema području za koje se donedavno smatralo da je na rubu nauke.
Rukovodilac američke Državne opservatorije za radio-astronomiju u Šarlotsvilu kazao je kako i on veruje da je „stigao trenutak da SETI oživi i da se na odgovarajuć način integriše u ostala polja astronomije.
„Spremni smo za najsveobuhvatnije istraživanje čitavog neba dosad, a to znači otkrivanje vanzemaljskih oblika života“.
NASA je nekada finansirala potragu za vanzemaljskim oblicima života s 10 miliona dolara godišnje. No, godine 1993. finansiranje je ukinuto. To se dogodilo nakon uvođenja propisa senatora Ričarda Bryana, koji je smatrao da je reč o bacanju novca.
„Nadamo se da će ovime nastupiti kraj sezone lova na marsovce o trošku poreznih obveznika“, znao je tada da kaže.
Od tada u SAD ili bilo gde u svetu nije bilo značajnijeg javnog finansiranja programa SETI, premda takozvane astrobiološke potrage za dokazima o jednostavnim organizmima iz hemijskih otisaka u atmosferi drugih nebeskih tela dobijaju sve veću potporu.
 Ruski naučnik tvrdi da život van Zemlje postoji, ali da je dosadašnja potraga za bila neuspešna zbog pogrešnih metoda traganja prouzrokovanih neslogom među istraživačima iz različitih sfera.
Aleksandar Panov, glavni istraživač Istraživačkog instituta nuklearne fizike Moskovskog državnog univerziteta, proveo je godine tragajući za vanzemaljskim oblicima života a tvrdi da je jedini način pravljenja kontakta sa njima ujedinjenje stručnjaka i istraživača.Umesto emitovanja signala u jednom smeru u kratkim intervalima, on predlaže neprekidno skeniranje celog neba, koristeći mrežu prijemnika širom planete, ali je svestan da i to ima svojih nedostataka. On dodaje da postoji mogućnost da su druge napredne civilizacije od našeg područja napravile karantin, koji blokira radio signale, kako se ne bi mešali u naš razvitak.Panov takođe veruje da je komunikacija između civilizacija moguća, ali i da nije uvek dvosmerna, jer postoji šansa da su neke drevne civilizacije skladištile svoje znanje u nekoj vrsti kosmičkog virtuelnog prostora, koji je mogao da opstane, iako su one izumrle.
Misteriozni signal, poznat kao FRB 180916.J0158+65, prvi put je otkriven 2017. godine, ali se i dalje neprestano ponavljao, mada oko 600 puta slabije nego prvi put. Naučnici su u studiji analizirali 28 „rafala“ radio-signala u periodu između septembra 2018. i oktobra 2019, potvrdivši obrazac uz zaključak da je ovo „prva otkrivena periodičnost bilo koje vrste u izvoru FRB-a“.Iako to naučnici ne spominju, ne isključuje se mogućnost da bi mogao biti vanzemaljski oblik života koji pokušava uspostaviti kontakt sa drugim oblicima života u galaksiji. Naučnici su bili fascinirani konceptom uspostavljanja kontakata sa venzemaljcima radio-talasima još od 1890-ih, a brojne zemlje su prošlog veka izgradile veliki broj radio-teleskopa kako bi „uhvatile“ dolazne, venzemaljske radio-talase.traživanje svemira i ulaganje u nove tehnologije transporta, trgovine i telekomunikacija van naše planete više nije oblast gde suvereno vladaju američka NASA ili njen ruski pandan Roscosmos. Državne agencije u doba krize morale su da se odreknu dobrog dela budžeta za istraživanje svemira. Zato je privatni kapital namirisao priliku, pa investicije kompanija i venture fondova u “svemirske projekte” rastu za po 30% godišnje od 2010. a danas se mere desetinama milijardi dolara.
Do sada smo, kada smo pominjali Google, Boing ili Virgin, pisali o njihovim “zemaljskim “ uspesima ili neuspesima. Te kompanije, uz neizbežnog Ilona Maska (Elon Musk) i njegov SpaceX, ulažu značajne sume i u istraživanje i razvoj “svemirskih” projekata, bilo da se radi o letelicama i raketama, sistemima za lansiranje ili satelitima. Cilj je, naravno, star koliko i biznis sam: biti prvi, ponuditi kvalitetnu uslugu ili proizvod i dobro na tome zaraditi. Pitanje je, međutim, kako taj scenario odigrati u potpuno novom i tek delimično istraženom okruženju-svemiru?
Prvo je trebalo pronaći priliku, a ona se sama ukazala privatnicima posle godina opadanja interesovanja za “svemirsku trku”, a posebno za vreme poslednje velike krize, kada su države koje su i same najviše ulagale u svemirske projekte rešile da na tome prištede. Najdostupniji su podaci NASA-se, koja je, na primer, 1960. mogla da računa na 4,4% američkog budžeta, da bi prošle godine njen udeo opao na oko 0,4 odsto. Pre pet godina je, takođe, okončan NASA-in program lansiranja svemirskih šatlova, čiji je osnovni cilj bio transport ljudi i tehnike radi održavanja Međunarodne svemirske stanice i teleskopa Habl. Tako je stvoren prostor za etablirane kompanije, ali i startape koji žele da se se okušaju u svemiru.
Sam broj zainteresovanih za takve poduhvate je impresivan, i raste. Prema proceni sagovornika BBC Capital, pre pet godina “svemirska industrija” brojala je oko 100 kompanija, da bi do 2015. njihov broj porastao na 1000, a čak 700 njih stižu iz privatnog sektora. Podaci magazina Forbes kažu da su samo prošle godine venture fondovi investirali 1,8 milijardi dolara u sektor koji se popularno zove SpaceTech, što je dva puta više nego što je u prethodnih 15 godina ukupno uloženo u slične projekte. Takođe, od 2000. naovamo SpaceTech startapi privukli su 13,3 milijardi dolara.
STA MOZEMO DA ZAKLJUCIMO? NISTA! SVEMIR INSPIRISE! SVEMIR JE POTENCIJALNO NOVO TRZISTE?! INTELIGENTNA BICA POSTOJE U CELOM SVEMIRU! NASA SLUZI ZA 'ZATASKAVANJE' SVEMIRSKIH ISTRAZIVANJA IZ OVOG ILI ONOG RAZLOGA!
DA LI JE OVO IPAK TRENUTAK DA SE SVETU SAOPSTI ISTINA POSLE TOLIKO VEKOVA? DA LI SMO 'SAZRELI' DA SAZNAMO DA SU VANZEMALJCI SVUDA OKO NAS I CAK PORED NAS NA ZEMLJI?  NADAM SE DA JESMO!

Нема коментара :

Постави коментар