понедељак, 3. фебруар 2020.

VIKIPEDIJA I DEDA MRAZ

NEKO  NEMA VIKIPEDIJE, AL ZATO IMA DEDA MRAZA! LAZNE VESTI SE PROVALJUJU OD OSNOVNE SKOLE.
Dok demokratskim društvima po celom svetu preti, čini se, nezaustavljiva poplava lažnih informacija, Finska je shvatila borbu protiv tog problema toliko ozbiljno da je ona uvedena u osnovnoškolsku nastavu, piše britanski Gardijan.
Možete početi već od najranije dobi, kaže Kari Kivinen. Zapravo, svakako bi trebalo: "Bajke uvek mogu dobro poslužiti. Na primer, nešto na temu lukave lije koja uvek slatkorečivo prevari druge životinje. To i nije baš loša metafora za određenu vrstu političara, zar ne?"
U srednjim školama, poput državnog koledža u Helsinkiju, gde Kivinen radi kao glavni nastavnik, multi-platformska informacijska pismenost i jako razvijeno kritičko razmišljanje postali su temeljna osnovica nacionalnog kurikuluma koji je uveden 2016. godine.
Na nastavi matematike, Kivinenovi učenici uče kako je lako lagati koristeći statistiku. Na nastavi likovnog vaspitanja, mogu videti kako se može manipulisati značenjem neke slike. Na nastavi istorije, učenici analiziraju istorijske glasne propagandne kampanje, a na nastavi finskog jezika učitelji s decom vežbaju prepoznavanje niza načina kako se reči mogu zlonamerno koristiti da se neko zbuni, obmane ili prevari.Cilj je da stvorimo aktivne, odgovorne, građane i glasače. Kritičko promišljanje, proveravanje činjenica, interpretiranje i evaluacija svih informacija kojima je neko izložen - bez obzira iz kojeg izvora - je ključno. Zato smo to ugradili u temelje svega što podučavamo, u svim školskim predmetima - kaže Kivinen..   Novi kurikulum je deo jedinstvene, celovite, strategije koju je razvila finska vlada nakon 2014-te kada je  shvatila da je nastupilo tzv. post-činjenično (post-fact) vreme.
Taj program - koji se pokazao toliko uspešan da je Finska na samom vrhu godišnjeg indeksa koji meri otpornost na lažne vesti u 35 evropskih zemalja - ima za cilj da osigura da svako, od učenika do političara, može prepoznati lažne informacije i dati svoj doprinos  borbi protiv njih.
Finska prednjači po pitanju informacijske pismenosti, i uvek je blizu vrha ili na samom vrhu svim međunarodnih merenja novinarskih sloboda, transparentnosti, obrazovanja i socijalne pravde. Finski učenici su na zadnjem PISA istraživanju ostvarili najbolji rezultat u čitanju u celoj EU.
Znaci zakljucak bi bio da je obrazovanje i te kako vazno, ali ne na nacin na koji mi to radimo, uceci decu cinjenicama za koje nismo bas 100% sigurni. Pa kad se tu doda  i "svakodnevno ispiranje mozga" pomocu tehnologije, pa koriscenje Vikipedije  na kojoj svi mogu  da  "pisu" svoju istinu. Pa globalne lazi i prevare kao pricu o raznim virusima smrtonosnog gripa koji ime menja ali "cud" nikada ( i zbog koga se obavezno treba vakcinasti)i tako u nedogled. U moru informacija treba biti dobro skolovan da procistis zito od kukolja. a mi to sigurno nismo. Finci jesu. U svakom smislu i u opstem obrazovanju, ali i sposobnosti da razotkrivaju lazi!
FINSKA IMA NAJBOLJE SKOLSTVO NA SVETU! POGLEDAJTE MOJ BLOG O TOME! ALI FINCI USPRKOS BORBI SA LAZIMA I DALJE SVETU PLASIRAJU BAJKU O DEDA MRAZU! I TO JE  U REDU POTPUNO! JER USPRKOS SELU U KOME ZIVI 'PRAVI" DEDA MRAZ I OSTALIM PRICAMA O TOJ TEMI SVI DOBRO ZNAMO DA DEDA MRAZ NE POSTOJI I DA JE TO SAMO KOKA KOLIN BREND! MADA REALNO NIJE LOSE NI VEROVATI U TOK DEKICU! BOLJE U NJEGA NEGO U GOMILU LAZI KOJIMA NAS   KLJUKAJU!

Нема коментара :

Постави коментар