недеља, 23. фебруар 2020.

TRUKOVANJE

TRUKOVANJE! MOBILNI DECI UNISTAVA I VID I GOVOR! NEKAD DECA I SADA DECA!
Trukovanje je ustvari preslikavanje sa određenog papira na kome već postoji određena mustra, kako se to u vezu i zove, i onda se sa te mustre preslikava preko indiga na materijal. U moje vreme koja devojka nije znala da hekla ili bilo šta drugo od ručnih radova, smatralo se da joj nešto fali. Sve te veštine od malena su se učile od majke i bake i bilo je nemoguće da se to ne usvrši do dvadestih godina. Recimo mene je od heklanja i veza vise zanimalo pletenje. Koliko sam dzempera, salova, prsluka, kapa istrikala. Za sebe i druge. Posle i za decu naravno. Najveci hit je bio strikanje lutaka koje sam punila seckanim sundjerom. Tako da je svako dete imalo ljubimca koje zeli. Zmije su bile najomiljenije, ali i magarac, prase, lutka od metar i po, zaba   i svasta nesto.
,Ekranitis: Pedijatri otkrili da od 10 mališana koji na jesen kreću u školu čak troje ima slabiji vid, govor, krivu kičmu ili ravna stopala, a neki od njih i više ovih zdravstvenih problema istovremeno
Sistematski pregledi dece pred polazak u školu pokazali su poražavajuću činjenicu da budući prvačići najviše imaju problema sa vidom i govorom.
Problemi mališana sa slabijim vidom i govorom u stalnom su porastu i direktna su posledica preteranog gledanja u mobilni telefon i računar, upozoravaju pedijatri.Na ove probleme nadovezuju se i drugi, pa deca koja po ceo dan igraju video-igrice na telefonu ili sede za računarom neretko imaju i krivu kičmu i ravna stopala, što je posledica nedovoljne fizičke aktivnost. Dobro ovo sa krivom kicmom i ravnim stopalima pocelo je odavno, ali sad je ovaj problem bas u porastu.Problemi s vidom, govorom, krivom kičmom i ravnim tabanima su najčešći problemi kod dece koji su konstatovani na sistematskim pregledima za upis u školu. Za sva četiri problema ključno je to što su deca sve više povezana sa različitim društvenim igrama, naprežu vid, sve manje govore, nemaju potrebe da pričaju jer komuniciraju s računarom i sede. Roditelji nemaju vremena za decu, pa ona po ceo dan gledaju u telefon ili računar i kvare vid, zauzimaju neprirodan položaj, krive kičmu. I ravni tabani su povezani s tim što se deca sve manje kreću. Sve ređe viđamo decu da negde jurcaju i zato je sve više dece gojazno. S tim je povezan i porast dijabetesa kod dece jer se manje kreću, više jedu
 nezdravu hranu, a tih problema je sve više u poslednjih pet-šest godina -  Nađite vremena za svoju decu! Ne dozvolite da maternji jezik uče slušajući crtaće i ponavljajući reči onako kako ih sa TV-a ili kompjutera čuju. Igranje na tabletu nije smisao odrastanja. Lutka ginjola kroz koju sam se danas obratila đacima, držala im je pažnju duže nego bilo koja igrica, verujte mi! Nije mi se do sad dogodilo da deca ne znaju šta znači „grafitna olovka“. Nije mi se dogodilo da ne znaju da povuku liniju "od- do".
Troje učenika ne zna svoje prezime. A jedan ne zna kako je mami pravo ime, kaže da je svi zovu Beba. Ali, roditelji kažu: "Sve on (ona), zna! A meni je tako slaatko što ne govori "čisto"… Ima vremena, naučiće.“
Ima vremena? Koliko? Kad je vreme da dete progovori? Sa sedam godina, ide na fudbal, engleski, a ne zna da govori srpski i ne zna da veže pertle! Gleda „Parove“, sa sedam godina! Govori kao neki lik iz "Sunđer Boba", a na crtežu porodice, u većini slučajeva nema deteta koje je porodicu nacrtalo. Svaki od njih je rekao: „Nema me, da ne smetam.“ Ovo je bukvalno alarmantno. Zasto se radjaju deca koja smetaju? Halo bre roditelji vi ste zeleli decu!
I tako. Nekada su se deca igrala napolju. Nekada su roditelji deci posvecivali mnogo paznje - price za laku noc su bile obavezne. Nekada su se i u skoli ucili hekjlanje i pletenje ( predmet domacinstvo). Ne mogu da zaboravim i one cuvene "kuvarice" izvezene poruke koje su se nalazile iznad sporeta tipa :Kuvarice manje zbori da ti rucak ne zagori!. Da ne pricam o miljeu koji je prekrivao svaki TV! Rucni rad je nesto sto treba da se ceni bez obzira koliko je tehnologija napredovala. Kao smart satovi . Upravo sam videla dete dok sam isla u prodavnicu koga je na  rucni sat pozvala majka!
ZIVIMO U POTPUNO CUDNA VREMENA! RAD JE OBEZVREDJEN NAROCITO ONAJ RUCNI - UMETNICKI! DECA ZBOG TEHNOLOGIJE I ZAUTESTI RODITELJA NE ZNAJU DA PRICAJU I NE SAMO TO! POTPUNO NISTA NE ZNAJU BEZ TEHNOLOGIJE!
REALNO JE DA SE SVE  MENJA KROZ VREME! SVAKAKO DA NE MOZE UVEK DA BUDE ISTO. ALI DA LI JE MOGUCE DA NE VIDIMO KAKO NAM DECA DANAS POSTAJU SVE VISE ROBOTI? ZAVISNI OD TEHNOLOGIJE LJUDSKE OSOBINE IZUMIRU! PA NE ZNAM KOLIKO JE TO U REDU! MENI SVAKAKO NIJE!

Нема коментара :

Постави коментар