петак, 19. јул 2024.

CERKA, MAJKA ILI SNAJKA

 NIJE LAKO MUSKARCIMA. TREBA IZABRATI KOJU ZENU NAJVISE VOLITE. KOJU GOD DA IZABERETE NECE VAM BITI DOBRO JER CE SE OSTALE OSECATI UGROZENO. NE ZNAM KOLIKO JE OVA STATISTIKA TACNA,ALI AJDE DA VIDIMO.

U vreme kada, prema rečima stručnjaka, brakovi olako "pucaju", svi žele da znaju tajnu zdravog porodičnog života. Tako je na društvenim mrežama postao viralan snimak ankete za muškarce. Upitani su koja žena im je najvažnija u životu - majka, supruga ili ćerka. Odgovori su iznenadili psihologa. Većina muškaraca je majku stavila na prvo mesto, mali broj ćerku, a gotovo svi su suprugu stavili na poslednje.

Isabela Braun, psihološkinja i autorka popularnih knjiga, prokomentarisala je ove odgovore. Ona je objasnila zašto nijedan odgovor nije dobar.

"Nijedan od ovih muškaraca nije dao dobar odgovor. Kada ste u braku, vaša žena uvek treba da bude na prvom mestu jer je to jedini pravi način i da naučite svoju decu da supružnik uvek treba da bude prioritet. A u stabilnom domu, punom ljubavi i poštovanja ne postoji šansa za razvod.

Mimo svega, ne znam kako da objasnim fenomen odnosa muškarca i njegove majke, jer u jednom momentu to postaje nezdravo, pogotovo kad odrastu. Jednom sam čak i imala dečka koji mi je rekao da nikada neću moći da mu budem važna kao njegova mama, a to je bilo nakon nekoliko godina veze.

Ne mislim da je pod tim mislio nešto loše, čak mi je i drago što ima dobar odnos sa svojom porodicom, ali ako planirate da provedete ostatak života sa jednom osobom, a mama vam je još uvek broj jedan, onda zaista niste spremni na sve ono što brak podrazumeva", ispričala je Isabela.

U životu muškarca, veza sa majkom je od najveće važnosti. Ona predstavlja model za njegove buduće emotivne odnose – ili antimodel. Tražićeš za sebe ženu koja je na neki vitalan način slična tvojoj majci, ili koja je potpuno različita od nje (a verovatno nećeš ni primetiti da je ta potpuno različita, zapravo vitalno slična) jer ljubav izjednačavaš sa ljubavlju majke. Ona pored koje se osećaš kao pored majke, za tebe je prava. Druga stvar je kako se ti zapravo osećaš – zapostavljeno ili uvaženo, prihvaćeno ili odbačeno, da li je majka neko ko te kritikovao ili ti uvek praštao, neko ko je ponosan na tebe ili nezadovoljan tobom, da li je posesivna ili je umela da te pusti i oslobodi svog uticaja.To je dug koji nikada nećeš moći da vratiš, osim tako što ćeš učestvovati u začeću sopstvenog deteta i omogućiti nekoj ženi da nekome omogući da postoji. Zbog toga si u posebno osetljivoj poziciji u odnosu na majku – moraš da je poštuješ, to se ne dovodi u pitanje, ali bilo bi idealno da možeš i da joj veruješ. Jer, ona ti možda šalje poruku da bi bila srećnija i ispunjenija osoba da nije morala da rodi tebe i promeni svoj život, ili je od tebe napravila centar svog života i osećaš krivicu svaki put kad pokušaš da se izmakneš, da imaš svoju privatnost i svoj život koji nema veze sa njom. Možda moraš da se boriš protiv okova majčine ljubavi, ili možda žudiš za njima, ali ta baraba će ti pomoći da odrasteš i osamostališ se, ukoliko si svestan sebe i problema u odnosu sa majkom.Uvek ti lakne kad ti majka nešto odobrava, umesto da izrazi svoje neslaganje, iako si to očekivao. Ne zato što bi ti odustao od nečega što se njoj ne sviđa, nego zato što ti je važno da znaš da te ona uvek razume i podržava. Ona u tebe ugrađuje taj osećaj, ona je tvoj unutrašnji kritičar koji može da se razvije do totalne samodestrukcije, ili tvoj unutrašnji motivator, koji te uvek bodri i kaže „nema veze, to je lekcija, sledeći put će biti bolje“. Od njenog mišljenja o tebi umnogome zavisi tvoje mišljenje o sebi. U najvećom meri, majka je ugrađena u tebe na najsuptilnije (i najbrutalnije) načine i velika je sreća i blagoslov ako njen glas u tvojoj glavi govori „veruj u sebe, ne odustaj, biće sve u redu, videćeš“.

U životu svakog muškarca, postoji nekoliko ključnih figura koje oblikuju njegov karakter, stavove i emocionalno blagostanje. Majka i otac su najvažniji. No kako muškarac sazrijeva, ključno mjesto zauzima njegova supruga; žena koja će biti svaki korak uz njega, podržavati ga u njegovim stremljenima (i on nju) stvarati obitelj s njim, dijeliti kredite i voditi ljubav. Da, majka zaista pada u drugi plan i to je prirodan poredak stvar. Da je drugačije, sinovi bi sve ovo nabrojano ostvarivali s majkama, a ne sa suprugama.

Ovo može izazvati nesuglasice i sukobe, posebno ako majka ne razumije ili ne prihvaća ovu promjenu u dinamici odnosa, a to je vrlo često u takozvanom mediteranskom kulturnom krugu gdje muškarci napuštaju maminu kuću, kuhinju i skute u četrdesetima.

Pronađe li suprugu, posve je za očekivati da će majci kojoj se život vrtio oko sina (i samo oko sina) srce pomalo napuknuti. Ali mudra majka zna da je natjecanje sa snahom za ljubav i pažnju sina vrlo štetno i to za sve uključene strane. Zapravo, najveći ceh će platiti njen sin. Zdrava majka zna da joj je životni partner muškarac za kojeg se udala, a ne sin.Ljubav između muža i žene razlikuje se od one između majke i sina; ona je temeljena na romantičnoj, partnerskoj vezi koja zahtijeva međusobno povjerenje, podršku i uzajamno poštovanje. Ako majka krene nagrizati to poštivanje i podršku, stvari kreću nizbrdo, a njen će sin patiti.

 kada se rodi devojčica, u očevom srcu se otapaju glečeri ponosa i dolazi do izražaja ono iskonsko i ranjivo – mala princeza je tatina najveća ljubav i najveća briga. Kako da je zaštiti i uputi, da bude srećna i da se snađe u svetu kojim vladaju muškarci? Ženski svet, drugačiji od onog koji je upoznao kroz svet svoje majke i svoje supruge, dolazi da osvoji i pokori njegovu snagu i stavi je u svoju službu, za sva vremena. 

Devojčica je tatina princeza, a on je njen podanik i vitez, spreman da zbog nje uleti u svaku životnu borbu i učini sve za njenu sigurnost – a i više od svega, za njen osmeh. 

Na stranu tradicija, stereotipi i psihologija – da li ste primetili koliko često ćerke upadljivo liče na svoje očeve? Kao da je ta posebna veza određena nečim višim i dubljim od svega podložnog analizi i diskusiji. 

Možda postoje nedokučivi razlozi za posebnost veze između očeva i kćeri, možda su ćerke poseban dar i poseban izazov za muško srce, da otkrije i osvesti u sebi ono ranjivo mesto, suštinu brižne i nesebične ljubavi, koju na drugi način ne bi upoznalo. Očevi su “slabi” na svoje kćeri, a devojčice “vrte” svoje tate “oko malog prsta” – to je ono što naša kultura prepoznaje sa simpatijama, sa popustljivim i duhovitim osvrtom, različitim od onog osuđujućeg namenjenog “maminim sinovima”. 

Psihologija identifikuje fazu razvoja u kojoj su dečaci posebno vezani za majku, a devojčice za oca, u kojoj vide svog roditelja suprotnog pola kao partnera i mogu biti ljubomorni na drugog roditelja. Devojčice govore kako će se “udati za tatu” kad porastu – otac je model muškarca, prema kome formiraju vrednosti koje traže u suprotnom polu u odraslom dobu, na pozitivan ili negativan način. Prema tome, tata ima ogromnu odgovornost za buduću sreću svoje kćeri, za stabilnost i ispunjenost u njenim emotivnim odnosima. Čak i kad toga nisu svesni, očevi duboko osećaju tu odgovornost i spremni su da zbog svojih kćeri otkriju i izgrade ono najbolje u sebi.

Ako imate tu sreću, čast i odgovornost da budete otac devojčice, onda znate o čemu govorimo. Sinovi su očev ponos i duša, ali ćerke su očevo srce i sva ona osećanja koja preplavljuju i sa kojima nije lako izaći na kraj. 

U životu devojčice, tata je onaj sa kojim se ide u naročito zabavne avanture, tata obično ima sve ono strpljenje da odgovara na beskrajna pitanja, tata ume da se uživi u igru kao pravi drugar,  tata je ne upozorava da će se isprljati, nego se isprlja zajedno sa njom, a kad se umori, tata može da je nosi na ramenima na kojima se oseća kao na krovu sveta. Tata ne kupuje neki poklon, tek onako, nego donosi baš onu lutku koju je njegova devojčica želela, baš onu čarobnu igračku koja se tog trenutka uklapa u njen svet mašte. 

Tata ima svako pravo da razmazi svoju princezu i da je uveri da je najposebnija na svetu i da zaslužuje najbolje za sebe – a to je ono što svaka odrasla žena ponekad zaboravi i čega mora da se seti, da bi povratila svoju snagu i samopoštovanje. Mnoge srećne žene, kćeri su očeva koji su ih obožavali i kojima su zahvalne za svoju hrabrost i stabilnost. 

SVE SAM PROSLA. BILA CERKA, SUPRUGA ,MAJKA I VERUJTE NIJE LAKO MUSKARCIMA. MI SMO ZENE VEOMA POSESIVNE, PREMA OCU, MUZU I SINU I ZATO  MI ZENE TREA DA IM POMOGNEMO DA DONESU  ODLUKU KOJA CE SVIM 'NJEGOVIM' ZENAMA' ODGOVARATI. POSTOVANJE  PREMA MAJCI ,LJUBAV MUSKARCA PREMA ZENI I NAJBOLJI TATA NA SVETU TO SE MOZE VERUJTE MI


Нема коментара :

Постави коментар