среда, 31. јул 2024.

KNIGE SU LJUBAV

 MENI JESU. ODUVEK SAM VOLELA I DA CITAM I DA SKUPLJAM KNJIGE. TO JE NEKAKO TAKO NORMALNO U MOM ZIVOTU DA SE NIKAD NISAM PREMISJALA DA LI DA KUPIM NEKU KNJIGU ILI NESTO DRUGO JER NISAM BAS IMALA MNOGO NOVCA TOKOM ZIVOTA. KNJIGE SU UVEK POBEDJIVALE. OVAJ TEKST GOVORI O  UMBERTU EKU ( A O KOME DRUGOM) I O ZANIMLJIVOSTIMA U VEZI KNJIGA. LAGANI LETNJI TEKST I PORUKA DA ISKORISTITE SVOJ ODMAR UZ KNJIGE. NISTANIJE TAKO LEPO I OPUSTAJUCE KAO CITANJE U PRIJATNOJ ATMOSFERI. PROBAJTE.

Умберто Еко, који је поседовао 50.000 књига, рекао је ово о кућним библиотекама:
"Глупо је мислити да мораш прочитати све књиге које купиш, као што је безумно критиковати оне који купе више књига него што ће икада моћи да прочитају. To bi bilo kao da kažete da treba da koristite sav pribor za jelo ili čaše ili šrafcigere ili bušilice koje ste kupili pre nego što kupite nove.
„Постоје ствари у животу које увек морамо имати доста залиха, чак и ако ћемо користити само мали део.
„Ако, рецимо, књиге сматрамо медицином, разумемо да је добро имати их много код куће, а не неколико: кад хоћеш да се осећаш боље, онда одеш у „ормар за лекове“ и изабереш књигу. Не случајна, већ права књига за тај тренутак. Зато увек треба имати избор исхране!
"Они који купе само једну књигу, прочитају само ту и онда је се отарасе. Они једноставно примењују потрошачки менталитет на књиге, тј, сматрају их потрошачким производом, добрим. Они који воле књиге знају да је књига све само не роба. "
Neke zanimljive činjenice o knjigama...
1. Biblioteka Univerziteta Harvard ima 4 knjige koje su povezane ljudskom kožom.
2. Island je br.1 zemlja po čitanju knjiga po glavi stanovnika.
3. Ljudi koji čitaju knjige imaju manje šanse da obole od Alchajmerove bolesti.
4. 4 dana se smanjuje kazna za svaku pročitanu knjigu u Brazilskim zatvorima.
5. Virdžinija Vulf je sve svoje knjige pisala stojeći.
6. Najkradenija knjiga je Biblija.
7. Američki predsednik Ruzvelt je u proseku pročitao 1 knjigu dnevno.
8. Samo o šahu postoji preko 20,000 knjiga.
9. U knjizi Viktora Igoa La Miserable postoji rečenica koja ima 823 reči.
10.Hurry (žuri), Addiction (ovisnost) Ove reči je izmislio Šekspir.
11. Kada bi sve knjige u Njujorškoj javnoj biblioteci bile poredane zajedno, bilo bi dugo 8 milja.
12. Rukopis epskog romana Lava Tolstoja Rat i Mir je njegova žena rukom pisala i 7 puta prepisala.
13. Noa Vebsteru je trebalo 'samo 36 godina' da napiše svoj prvi rečnik.
14. Na svetu postoji knjiga jedne dimenzije koja se ne može prevesti ni na jedan jezik uprkos mnogim pokušajima, naziv knjige - Abol-Tabol od Sukumara Roja.
15. Mahabharata je jedina knjiga ili ep na svetu koji ima više od 1200 likova.

Na cijelom svijetu postoji gotovo 130 (preciznije 129.864.880) miliona knjiga.

Bilo bi potrebno 60.000 godina da se pročitaju sve knjige koje postoje.

Vladimir Nabokov je Lolitu napisao na papirićima dok je putovao po Americi i skupljao leptire, a njegova žena Vera ga je potom sprečila da spali rukopis.

Tri najčitanije knjige na svijetu su Biblija, Mala crvena knjižica (knjiga najpoznatijih citata kineskog partijskog lidera Mao Ce Tunga) i serijal o Hariju Poteru.

Prvi roman, napisan oko 1007. godine, bio je The Tale of Genji, japanske plemkinje Murasaki Shikibu.

Američki predsjednik Teodor Ruzvelt čitao je jednu knjigu dnevno.

Najduža rečenica koja je ikada odštampana imala je 823 riječi.

Alisa u Zemlji čuda je bila zabranjena u Kini zbog životinja koje govore.

Jedna od najmanjih knjiga na svijetu imena ‚‚Božja molitva”, ima mjere 5 puta 5 milimetara.

Jedna od pet odraslih osoba ne zna da čita, a najveći procenat nepismenih je u južnoj i istočnoj Aziji u podsaharskoj Africi.

Indijci su najveći čitači jer u prosjeku provedu deset sati nedjeljno čitajući knjige.

Za pisanje jedne knjige u prosjeku je potrebno 457 sati.

Sherlock Holmes se pojavio na filmu i televiziji više nego bilo koji ljudski lik u književnosti.

Čarls Dikins je Božićnu priču napisao za samo 6 nedelja.

Žene kupe 68% knjiga koje se nađu u prodaji.

Većina čitalaca pažnju i interesovanje za dalje čitanje knjige izgube na osamnaestoj stranci.

Franc Kafka je zamolio prijatelja da spali sva njegova djela. Proces, Zamak i Amerika su odštampani protiv njegove volje.1. Hju Lofting, pisac romana „Dr Dulitl“ je smatrao da treba da postoje „knjige za starije“, kao što postoje i „knjige za mlade“.

2. U Dikensovoj kući je postojao tajni prolaz koji se otvarao uz pomoć lažne police sa knjigama. Među lažnim knjigama je bilo raznih naslova, između ostalih „Život mačke“ u devet tomova.3. Prva knjiga prodata na Amazonu je nosila naziv „Fluidni koncepti i kreativne analogije: računarski modeli fundamentalnih mehanizama misli“ („Fluid Concepts and Creative Analogies: Computer Models of the Fundamental Mechanisms of Thought“).

4. Osim što postoje prave škorpije, postoje „knjiške škorpije“, oni koji su neprijateljski nastrojeni prema knjigama i učenju; izraz je prvi put zabeležen 1649. godine u delu pesnika Endrua Marvela.

5. Najmanja knjiga „Old King Cole“ se nalazi u Velškoj narodnoj biblioteci. Njene dimenzije su 1 mm x 1mm, a stranice se mogu okretati jedino uz pomoć igle.

6. Prva osoba koju je Rej Bredberi pozvao na sastanak je radila kao prodavačica u knjižari; venčali su se 1947.god. i ostali zajedno do njene smrti 2003.7. Japanska reč „tsundoku“ znači „kupovanje gomile knjiga koje nikada ne stižemo da pročitamo“.

8. DŽ. D. Selindžer je kao srednjoškolac toliko voleo da glumi da se u godišnjake upisivao pod imenima uloga koje je igrao.

9. Najskuplja knjiga na svetu je „Bay Psalm book“ („Zalivska knjiga psalama“) iz 1640. godine štampana u Americi. Prodata je u novembru 2013. godine za 14.5 miliona dolara.

10. „Bukinista“ je prodavac „polovnih knjiga koje nemaju veliku vrednost“.11. Prva knjiga štampana u Oksfordu je bila studija o učenjima Apostola. Na prvoj strani je bila štamparska greška: pisala je 1468.god. umesto 1478.

12. Silvija Plat je napisala knjigu besmislenih pesama za decu koju je nazvala „The Bed Book“, a koja je o raznim vrstama kreveta.

13. Pre nego što je Gugl otkupio domen pod nazivom gmail.com, Garfield.com ga je koristio za komunikaciju sa ljubiteljima ovog stripa.

14. U kineskoj provinciji Hunan je 1931. godine knjiga „Alisa u zemlji čuda“ bila zabranjena, jer „životinje ne smeju da koriste jezik kojim govori čovek“.15. Džonatan Svift je izmislio ime Vanesa.

16. Godine 1849. Dostojevski je osuđen na smrt streljanjem. U poslednjem trenutku presuda je preinačena u četiri godine teškog rada.

17. Hans Kristijan Andersen je jednom prilikom boravio kod Dikensa čitavih pet nedelja; kada je konačno otišao, Dikens je na ogledalu gostinjske sobe napisao: „Hans Andersen je u ovoj sobi spavao pet nedelja – što je za ovu porodicu kao VEČNOST.”

18. Vladimir Nabokov je imao „kredenac za genitalije“ u kom je držao svoju kolekciju muških genitalija plavog leptira. Sada se čuva na Harvardu.
19. Kada se sin DŽ. R. R. Tolkina prijavljivao u vojsku, kao zanimanje svog oca je naveo „čarobnjak“.

20. Vilijem Burouz je 1951.god. slučajno iz pištolja ubio svoju nevenčanu suprugu Džoan Volmer, dok su pijani igrali igru „Vilijem Tel“.

21. Već 1974.god. Artur Klark je predvideo internet kakav imamo od 2001. godine.

22. Dž.R.R. Tolkin i K.S. Luis su se jednom takmičili ko će da pročita duži odlomak iz „loših“ ljubavnih romana spisateljice Amande MekKitrik Ros a da ne prsnu u smeh.

23. „Priča o Petru Zecu“ koju je napisala Beatriks Poter je odbijana toliko puta, dok autorka nije odlučila da je sama objavi u 250 primeraka. Do sada je prodato 45 miliona.
24. Stig Larson je rekao da je „The Girl with the Dragon Tatoo“ zasnovana na onome što bi bila Pipi Duga Čarapa kao odrasla.

25. Pre nego što je postao popularan pisac, autor „Da Vinčijevog koda“ Den Braun je bio pop pevač. Jedan od njegovih solo albuma se zvao „Anđeli i demoni“.

Knjige umeju da nam ulepšaju svakodnevnicu i umeju da nam obogate život. Ukoliko volite da čitate, evo i nekih zanimljivosti. Saznajte koja knjiga se smatra za najdužu, koja najskuplja, a koja je prvi bestseler.Naime, "U potrazi za izgubljenim vremenom" Marsela Prusta je najduži roman na svetu. Ima čak sedam tomova, a sačinjen je od približno 9.609.000 slovnih karaktera. Ginisova knjiga rekorda smatra "U potrazi za izgubljenim vremenom" najdužim romanom svetske književnosti,

Što se tiče najskuplje knjige, u pitanju je "Bay Psalm Book" iz 1640. godine. Kako se navodi, to je prva knjiga štampana u britanskoj Americi. Na aukciji, 2013. godine, dostigla je cenu od 14.2 miliona dolara Zanimljivo je da je Virdžinija Vulf pisala svoje knjige stojeći.

U prošlosti, knjige u bibliotekama su se vezivale lancima kako bi se sprečila njihova krađa.

Roman "Avanture Toma Sojera" Marka Tvena prva knjiga napisana pisaćom mašinom.

"Fools Of Nature" američke književnice Alis Braun iz 1889. godine je prva knjiga koja je nazvala bestselerom
OVO BI BIO NAJDUZI POST IKADA KADA BIH NAVELA SVE ZANIMLJIVOSTI O KNJIGAMA. TAKODJE KADA BIH GOVORILA O DOBROBITI CITANJA. UGLAVNOM NEK . OSTANE LGANI LETNJI TEKST. KNJIGA CE UVEK PRONACIPUT KA ONOME KO TO ZELI !

Нема коментара :

Постави коментар