среда, 25. јануар 2017.

DAN ZAGRLJAJA

DAN ZAGRLJAJA! COKER OGRLICA! DAVILICA! EMPATIJA! PET SEST ZAGRLJAJA DNEVNO ZA DUZI I LEPSI ZIVOT!
Dan zagrljaja je delo americkog svestenika Kevina Zabornija koji je ozvanicio 21. januar 1986-te godine za proslavu medjunaradnog dana grljenja. Ustvari svi olako prihvatamo tu pricu sa zagrljajima. I skrti smo kada su oni u pitanju. Evo razmislite koliko puta vi dnevno nekoga zagrlite? Istrazivanja su pokazala da inteligencija zavisi od zagrljaja te su  deca koju  roditelji vise grlili inteligentnija! Kazu i da su 4 zagrljaja potrebna za prezivljavanje, 8 za odrzavanje ,12 za napredovanje. Shvatili ste sta sam htela da kazem? Zagrlite kad god mozete voljene osobe. I ne samo njih. I poznanike i ljude koji su u nevolji ,a vi se nasli  u tom trenutku tu. Empatija izrazena zagrljajem nekad vise znaci od materijalne pomoci!
Znate li mozda vrste zagrljaja? "Mevedji zagrljaj" je svakako sa najvise osecanja. To je ono kad jednom rukom grlite nekoga oko vrata ,a drugom oko struka i pritisnete ga uz sebe ( ne prejako). To je i onaj zagrljaj u kom partner podigne svoju devojku sa tla. Prilokom ovog zagrljaja obavezan je pogled "oci u oci".
Zagrljaj slovo "A". Osube su nagnute jedna prema drugoj, grli se sa obe ruke ali kratko i tela se privlace jedno drugom. Ljubavni zagrljaj - muskarac drzi zenu oko struka, ona njega oko vrata, torza se dodiruju, noge  ispreplicu , stopala dodiruju. Prijateljski zagrljaj, to je onaj sa tapkanjem po ledjima. I on je sa obe ruke iako se jednom tapka po ledjima. Jednoruki prijateljski zagrljaj koriste najcesce muskarci  i on je kratak . "Bezprsi" zagrljaj (dodiruju se ramena ,koriste se ruke) ali su osobe udaljene. Ovaj zagrljaj cesto koriste zene i on je formalan ( nije za blize prijatelje ili voljene osobe). To je valjda kao ono tipicno zensko formaljno ljubljenje vazduha,a ne obraza. "Obrazni" zagrljaj je kada ruke pocivaju na necijim obrazima ( obe ruke) kao pitanje " Sto si tuzan?"  I zao mi je zbog toga. "Ceoni" zagrljaj - ruke idu na ramena druge osobe ali se cela naslanjaju jedno na drugo.
Da zakljucimo. Kakav god zagrljaj bio on predstavlja neseksualni oblik privlacnosti ili naklonosti ,pa grljenje treba usaglasiti sa tim ( sem kad je u pitanju ljubavni zagrljaj). Dakle razlicite vrste zagrljaja za razlicite osobe do kojih vam je stalo. Za decu, porodicu  i bliske osobe "medvedji zagrljaj", za partnera - ljubavni ,a za pozanike i ne bliske prijatelje formalni. Zagrljaji empatije su "obrazni i ceoni" zagrljaj.
Uvek se pitate kako ja neke teme povezem. I zasto prica o ogrlici ide uz pricu o zagrljajima. Pa ogrlica samo ime kaze grli nas vrat. Ogrlice su divan nakit i posle price o prstenu ( ima blog tome posvecen), pala mi je i napemet prica o jednoj neobicnoj ogrlici - takozvanoj coker ogrlici. Coker bukvalno preveden znaci davilica. Sto nikako ne bi trebala da bude primarna namena ogrlice koja treba svojim neznim grljenjem vrata da istakne njegovu lepotu. Davilice nose nasi kucni ljubimci (psi) iz poznatih razloga.
Kroz iztoriju coker ogrlice ili ko ne zna trake od raznih materijala kroz istoriju nosili su i Kinezi i Egipcani ,Indijanci... i svima su predstavljale nesto drugo.
Recimo za vreme Francuske revolucije (1789-te) coker ogrlice (crvene trake) nosile su zene da bi odale pocast muskarcima koji su stradali na giljotini.
Recimo 1860-te godine ako ste u drustvu devojke sa crnim cokerom oko vrata onda ste u drustvu prostitutke. Sto je cuveni  slikar tog doba Mane i ovekovecio na slici "Olimpija". Medjutim, crnu traku su nosile i  balerine na slikama Edgara Degaa.
Modu crnih barsunastih traka oko vrata prihvatilo je plemstvo pa se pocetkom XX veka mogu videti malo "plemenitije" coker ogrlice koje sadrze i dijamant ili neki drugi  dragi kamen na barsunastoj crnoj traci. Modni bum je napravila kraljica Aleksandra od Danske napravivisi coker ogrlicu od bisera i dijamanata. I gle cuda i tada su ovu ogrlicu iako tako skupocenu nazvali - ogrlica za pse.
Jedno vreme se ova ogrlica potpuno izgubila iz upotrebe ali je devedestih godina proslog veka opet usla u modu i to u vidu lazne tetovaze ( od rastegljive plastike sa iksicima -crna naravno).
Najvise volim da gledam svoju decu kada se zagrle. To njihovo "ne stezi bato polomices mi kosti' i to njihovo ljuljanje u dugom zagrljaju...To stezanje kao odraz osecanja ljubavi meni ispunjava srce. Uvek sam grlila decu, volim da grlim i druge ljude i dok nisam saznala za ovaj dan zagrljaja. I treba voleti grljenje i njime iskazivati osecanja.
Sto se tice cokera. Moda je najludja stvar na svetu. Zarad mode ljudi su spremni da nose bukvalno sve i svasta. Ali ja sam staromodna meni je ogrlica nesto od srebra ili zlata u vidu tanusnog lancica oko vrata koja me 'ne davi"!!!
ALI AKO JE MODA STVAR IZBORA ZAGRLJAJ NIKAKO NIJE. ON JE NEOPHODAN !

Нема коментара :

Постави коментар