среда, 11. јануар 2017.

SRECNA PORODICA

RECEPTI ZA SRECAN BRACNI ZIVOT? RECEPTI ZA RODITELJSTVO? TO NE POSTOJI, PISALA SAM NEKI DAN STA MISLIM O LAJFKOUCIMA. MEDJUTIM, NIKO NAM NE BRANI DA PROCITAMO RECEPTE. JA DOK NE NAPRAVIM NEKU TORTU  PROCITAM NA DESETINE RECEPATA ( PA ONDA NAPRAVIM NEKU SVOJU OD SVIH TIH).I MISLIM DA O OVIM TEMAMA MOGU DA DAM NEKO SVOJE MISLJENJE ( 31 GODINA BRAKA I CETVORO DECE). SAMO JEDNO UPOZORENJE: ONO STO JEDAN BRAK CINI SRECNIM NE MORA I DRUGI NEKI. ISTO I ZA DECU. SVAKO JE DETE DRUGACIJE.
Pocnimo od saveta za brak. Prvo i osnovno je da napravite dobar izbor. I nemojte da napravite gresku u smislu - on je dobar izbor jer se DOPUNJUJEMO. Nikako. Dobar izbor je ako ste oboje kompletne licnosti. Znaci, imate svoje stavove, ali prihvatate i tudje. Ceo bracni zivot morate da dajete komplimente svom partneru i da tezite ka tome da budete stalno sve bolji i bolji ljudi. Na primer: umesto da tokom braka "sizite" za male greske i slabosti naucite da ih prihvatite sa osmehom. Ne prigovarajte samo prigovaranja radi.Prigovaranje zbog malih stvari jednostavno ne vredi. U braku postoje jezici ljubavi. Citav spektar. I jako je vazno otkriti kojim jezikom govori vas partner. Tako na primer u nekom braku postoji jezik "darivanja" kao cin ljubavi kupuju se pokloni. U nekom pak nema darivanja ali postoje reci potvrde i to vrlo cesto ( reci Volim te nije ni tesko ni sramota), ili ciniti uslugu kao dokaz ljubavi. Uraditi nesto sto bas i ne volite (pranje sudova, kupatila, auta i slicno). Takodje, postoji i kvlitetno provedeno vreme - jezik ljubavi kad zajedno radite nesto ( setnja, odlazak u bioskop, ispostovati partnerov hobi) ili jednostavno jezik fickog dodira (sklupv\cati se pored njega i cutati). Kao fizicki dodir smatram mazenje, bukvalno sedenje na kaucu u zagrljaju i slicno. Sto se tice seksa on ne moze da spase brak, ali moze da popravi male pukotine i jako je vazan. Roditeljstvo utice na brak na mnogo nacina. Vase vreme, energija, novac, identiteti  dozive preobrazaj kad stignu deca.Ujedno je i predivno i tesko. Svako ko pomisli da ce beba da poravi los odnos se jako zavarava. Naprotiv. Beba samo jos poboljsava dobar brak, a brze vodi kraju los brak! Dobro razmislete pre nego sto zapocnete svadju u 11 uvece. Nije istina ona : ne odlazite u krevet ljuti. Uvek ima vremena za dug razgovor ( ili svadju) ali ne kad ste umorni  i nervozni. Bolje otspavajte pa ujutru ako jos mislite isto recite sta vas muci. Dozvolite da vas partner neke stvari radi drugacije od vas. ako je drugacije ne znaci da je nuzno i pogresno! Muzicki i filmski ukus mogu da budu vazni, ali ne i presudni. Kompris je rec koja se u braku mora stalno koristiti. Konstantan kompromis i poneka zrtva je srz svega. Dvoje ljudi ne moze ziveti zajedno ako nisu spremni da daju. Delenje istih osnovnih vrednosti je nesto potpuno drugacije. Tu ni kompromis ne pomaze. Ovo je jako vazno po pitanju roditeljstva. Osnovne vrednosti ivera moraju bar pred decom da budu ISTI!
STO SE TICE SMEHA, ON JEDNOSTAVNO NEMA CENU. Puno puta se salim sada kad sam vec starija da je dobar smeh bolji nego seks. Ali, da bi se smejali zajedno morate da izgradite odnos od pocetka u tom smislu, kao i dobar seks i dobar smeh je samo ako radite zajedno na tome. Ljubav se tokom braka menja i tako treba da bude. Iz zaljubljenosti pretvara se u dugorajnu ljubavnu vezu. Ne plasite se starosti. Stabilan, dobar, srecan brak takav  i ostaje i kad deca porastu i odu!  Mozete vec sada da planirate sta cete sve raditi kad budete ponovo "slobodni". Svaki dan imate mogucnosti ili da negujete svoju vezu ili da je zapostavite. Vreme u braku moze ili da "leti" ili da sporo prolazi. Od vas zavisi. Ako se zabavljate i prijatno vam je onda ce naravno brze prolaziti. Samo od vas zavisi. I da zakljucimo ponovo. Ono sto vas brak cini srecnim ne mora da bude recept i za druge brakove. Medjutim, ovde su vrlo fina uputstva koje mozete prilagoditi vasem karakteru, nacinu razmisljanja i vasem vidjenju svog braka.
U srecnom braku rastu srecna deca. Naravno, ne smemo izgubiti iz vida uticaj drustva i nase hronicno nemanje vremena zbog predugog radnog dana.Pa, ako se desi da vam decu vaspitavaju "srecne" i"ruzicaste" televizije, internet, tabloidi  i "ulica" ni vas zaista srecan brak ( a ne prividno srecan)  nece moci da pomogne . Zato jedan opsti savet. Kad vidite da vam dete iz bilo kog razloga postaje drugacije od obicnog srecnog i zadovoljnog deteta "uskocite" i pomozite mu. Ne branite se time da je ono vec tinejdzer ili "svoj covek". Vi ste mu roditelj do kraja vaseg zivota. I preuzeli ste tu ulogi cim ste resili da rodite bebu. I jedino ste VI pozvani i duzni da ga posavetujete isacuvate koliko god mozete od zla. Bez preterivanja naravno. Ali dete se ne moze odgajiti da bude pravi idobar covek ako mu tokom odrastanja mnogo puta ne zazete NE i ako ga ne vracate na pravi put kad god sa njega krene,. Vasa ljubav nije dovoljna za vase roditeljstvo. RODITELJSTVO JE OGROMNA OBAVEZA. Ko ce ako ne vi da savetujete svoje dete?
ZATO BUDITE PRAVI I DOBRI LJUDI. SVOJIM PRIMEROM DAJTE PRIMER DECI. A KAD POGRESE UKAZITE IM NA GRESKU BEZ VIKANJA I PRIMENJIVANJA ZAKONA JACEG. SVAKO DETE JE LICNOST ZA SEBE. UVEK TO IMAJTE NA UMU!
ZA SRECAN BRAK, SRECNU DECU I SRECNU PORODICU MORA SE MNOGO TRUDITI! ALI JE NEPROCENJIVO BLAGO. POGOTOVU U OVOM ZLOM I NAOPAKOM DRUSTVU U KOME ZIVIMO!

Нема коментара :

Постави коментар