четвртак, 19. јануар 2017.

JANUARSKA PRICA O DROGI

ZASTO BAS U JANUARU MI PADA NA PAMET DROGA? ZATO STO SE TADA NAJVISE DESAVAJU PREDOZIRANJA. ZASTO MLADI U SVETU PA I KOD NAS MISLE DA JE U DROGI ONA BRZA I LAKA LOVA?
Pisem ovaj post na Bogojavljanje, pisala sam za Bozic i druge velike praznike. I necu o vrstama droge i kako je to najgori izbor. Pokusacu da "udjem" u glavu narkomana i shvatim zasto? zasto? I zasto je to njihov izbor. Na zalost moja saznanja o drogi sezu u moju blizu okolinu. I zato su moja osecanja i moje misli potpuno autenticne. Nema opravdanja ni za drogiranje ni za dilovanje. A opet, kao da se nazire neki stvarni razlog zasto mladi i ne tako mladi posezu za drogom.
Moj stav je jasan, nase drustvo je palo na dno po pitanju morala, pravih vrednosti ,porodice, ponasanja uopste. Ma koga to najvise utice - naravno na mlade jos neoblikovane licnosti, koje nisu izgradile ni svoj karakter. U obilju informacija sve glupljih do gluplje. Cija sin se opet verio ( Cecin naravno) ,ko je povecao guzu ( pa Stanija) i tako dalje. Politicke necu ni da navodim jer politiku ne razumem niti zelim da je razumem. Posle se zale da su mladi apoliticni. Pa kakvi da budu. Uzmimo samo ovu pricu o vozu za Kosovo. Salje se voz iako mu objektivno preti opasnost, vraca se voz. Sta porucuju time Bog zna. Kad pominjem Boga odavno vise niko ni u sta ne veruje. Ni sami popovi kojima je jedino bitno zaraditi sto vise novca. Ostavljeni smo da sami pronalazimo u sta da verujemo. Pa neko u politicare, neko u Boga, neko u alternativne vere  ( sekte), neko u bele magove ivracare - uglavnom u nesto se verovati mora.
Mladi vise nemaju idole ili imaju pogresne. I onda od tih devedestih kada je na Beogradskom asfaltu ostavilo zivote toliko mladih kao da je bio neki rat od ovih poslednjih lokalnih ratova.  Za sve sto se njima dogadja mi smo krivi. Za ratne devedesete, za kriminal na ulicam Beograda, za promovisanje starleta i losih momaka i za vesti na medijimima koje samo pricaju o zlu. Crna hronika je postala toliko napadna da zaista sto kazu roditelji nastradale dece - novinari su kao lesinari. I sva ta prica o brzoj i lakoj lovi.
Sta mlado bice koje u kuci svaki dan gleda namrstena lica roditelja da radi? Posao tesko pronalazi ,a kad ga nadje slabo je placen. Ne retko je zbog izuzetno velikog potrasckog mentaliteta i dve ili cak tri osrednje plate malo da se zivi koliko toliko normalno ( pod tim podrazumevam biti prihvacen u drustvu).
Daleko od toga da opravdavam drogiranje i dilovanje, ali i to uz alkoholizam koji je postao vrlo prisutan od osnovne skole je mozda jedini nacin da mladi prihvate svet oko sebe.  Na sve to dolazi i poremecaj licnosti, sizofrenija, suicid i ostali  psihicki problemi sa kojima se mladi ne mogu izboriti. Pobeci u svet droge i alkohola nekako je lakse nego se suociti sa svim ovim stvarima koje se dogadjaju. Rekla sam i juce more informacija po drustvenim mrezama i uoste u medijima su lazne, ali kako to provaliti? Neko nas tera da namerno mislimo da je sve tako crno. Mozda i nije???? Ali kako mlado bice da bude zadovljno sa platom od 25.000 dinara koja  ga  tera da do 40-te zivi sa roditeljima?
U kriminal se vrlo lako ulazi cak i pomenute sekte pa i politicari vrbuju mlade za " saku dolara". Uzeti drogu ili sagledati realnost je Hamletovsko pitanje. A odgovor je pretezak.
MOZDA KAD BI SE LJUDI PROBUDILI IZ SNA I SHVATILI SVAKO SVOJU ODGOVORNOST ,MOZDA BI ZAUSTAVILI MLADE KOJE ODLAZE U SVET ILI MLADE KOJI SE ODAJU POROCIMA U SRBIJI. RAZMISLITE O OVOM PRE NEGO STO SVOJE DETE IZBACITE IZ KUCE KAO "NARKOMANCINU" ILI "DILERA".
ZAPOCNIMO SVI DAN - OVAJ SVETI DAN KADA SE BOG JAVLJA ( MENI JE REKAO DA CU RODITI CERKU SLEDECE GODINE KOJU SU HTELI DA MI UKRADU U GAK-U), MOLITVOM DA SE STO PRE NESTO PROMENI U DRUSTVU. I NE SAMO U DRUSTVU NEGO I U NAMA. KRAJNJE JE VREME DA UGRADIMO FILTER NA INFORMACIJE I DA MANJE PODLEZEMO POTROSAKOM LUDILU. VISE LJUBAVI, MANJE MRZNJE
BOZE POMOZI NAM SVIMA NE ZNAMO STA RADIMO!!!!!

Нема коментара :

Постави коментар