петак, 13. јануар 2017.

SRPSKA NOVA

PETAK, 13-TI JANUAR 2017-TE! IMA TU SPLET NEKIH CUDNIH OKOLNOSTI. AKO NISTE ZNALI ZASTO SE SLAVI I ZASTO JE ZOVU PRAVOSLAVNA EVO NEKOLIKO ODGOVORA.
Sve je pocelo posle Prvog svetskog rata kada su vec pocele nesuglasice sa verskim praznicima i komunizmom. A eskalacija nastaje posle 1923-ce kada svi sem Srba dobijaju pravo da obeleze svoje verske praznike. Bas zato je i izabran 13-ti januar ( baksuz broj) mada mnogi tvrde da je to zbog razlike u racunanju vremena izmedju Gregorijanskog i Julijanskog kalendara. A zasto su onda kafane na taj dan morale biti zatvarane bas u 22 casa i to je policija proveravala? Moj ujak se ozenio u Sloveniji ,pa ipak je uzimao slobodne dane i sa zenom Slovenkom krijuci proslavljao Srpsku novu godinu, nekada cak i u nekoj kafani. Ta 1923-ca godina upamcena je i po tome  sto je Beogradska kafana "Kasina" uvela "opoziciono" cekanje nove godine - Pravoslavne ili Srpske. A kasnije su su joj se pridruzile i  vidjenije  kafane u prestonici, bioskopi i domovi ratnika invalida. Sve do posle Drugog svetskog rata kad je na snagu stupila konkretna zabrana doceka Nove godine 13-tog januara.
Sad sto je zovu pravoslavna? Pa sem nas Srba, slave je monasi na Svetoj gori, Rusi, Gruzini, pa cak i pravoslavni Japanci.Ipak ja nekako volim da je svojatam izovem je Srpska Nova godina.
Da malo popricamo o boemima. I ako se pitate kakve veze imaju sa temom odmah cu vam dati poveznicu -Skadarlija. Jer u vreme zabrana koje su trajale od pre mog rodjenja do rodjenja moje dece devedestih Srpska nova godina se krijuci najvise proslavljala bas u Skadarliji.
Znate li sta su i ko su boemi? Tokom ranog XIX veka u Francuskoj su umetnici poceli da se okupljaju u jeftinim cetvrtima za nizu klasu u kojoj su uglavnom ziveli Cigani?! Tada se pogresno verovali da su Romi u Francusku stigli u XV veku iz Bohemije (Ceske), te su ih kolokvijalno nazivali Bohemijancima ili skraceno Bohemi, Boemi! Pisci, slikari, skulptori, muzicari koji su ziveli u tim cetvrtima nastanjeni Romima  bili su poistoivecivani sa njima i dobili su i oni naziv - boemi. Dakle, dobili su iste karakteristike kao i Cigani da su autsajderi, da ih ne drzi mesto ,da ne postuju drustvene norme,nije ih bilo briga za moralnost, niti konvecionalne zahteve ,niti su trazili odobravanje drustva, te higijenska zapustenost i bracno neverstvo. I tako je boemstvo ( nekonvecionalni stil  zivota koji podrazumeva odrzavanje mali broj stalnih veza sa drugim ljudima," gonjenje" knjizevne, novinarske, glumacke, filmske, muzicke karijere i sve to sa grupom istomisljenika najcesce uz alkohol) iz romanticarskih pocetaka u Francuskoj krenulo put Evrope i Amerike. Kao boemi su se izjasnjavale jako poznate javne licnosti u oblasti umetnosti.
Medjutim, boemstvo je naslo svoj pravi dom u Skadarliji kao da je odatle i poteklo. Tu je boemstvo i dalje onako izvorno kao nekada. U Skadarliji su se kroz vekove izmenjali nasi najveci umetnici. Doduse,kako se sve iskvarilo tako se i boemstvo malo otrglo kontroli, pa se svaki  cin  nekonvencionalnog stila zivota naziva -boemstvo ( mislim na danasnju estradu i javne licnosti uopste). Danas u Skadarliji nazalost retko mozete videti prave boeme ( ono sto oni jesu), pa boemima potpuno neopravdano zovu japije, pozere, alkoholicare,
 i lazne veseljake, koji u Skadarliju dolaze iz razloga da budu "vidjeni" - jos jedna zaostavstina burzoaske malogradjanstine.
DA SE MI PRED NOCASNJI DOCEK SRPSKE PRAVOSLAVNE NOVE GODINE VRATIMO PRAVIM BOEMIMA, PRAVOJ NEISKVARENOJ RADOSTI, ISKRENIM  ZELJAMA  ZA DRAGE NAM OSOBE!
I CEGA MI UOPSTE SRBI DA SE BOJIMO? STO JE 13-TI JANUAR PETAK??? MA BEZ VEZE! KADA JE SRBIMA MOGLO NESTO DA NAUDI ( SEM SAMI SEBI)? PA NECE VALJDA NI PETAK 13-TI ?!
ZATO SE NE PREMISLJAJTE VECERAS  SRBI GDE GOD DA STE! DAJTE SEBI ODUSKA PROVESELITE SE VECERAS I POZELITE  JEDNOGLASNO BOLJI ZIVOT ZA SVE NAS!

Нема коментара :

Постави коментар