субота, 4. фебруар 2017.

HIBRID COVEK SVINJA

HIBRID COVEK-SVINJA! SVINJE SU ODAVNO FABRIKA ORGANA ZA LJUDSKU VRSTU! DA LI JE ISTINA KAD NESTO OVAKVO OBJAVE ILI KAD NE OBJAVE?
U institutu Salk u Kaliforniji naucnici su stvorili embrion  pola svinja, pola covek .Bioinzenjering je jedna od stvari koje vrlo lako prelaze "preko crte". Etika pre svega. Da li je uopste eticno mesati ljudske i zivotinjske DNK? Pa ipak ja verujem da posle klonova i hibridi zive tu oko nas. Ali ih naravno jos ne srecemo na ulici sto je isto pitanje dana kada ce se i to desavati. Ipak me je izjava jednog od ucesnika u ovom eksperimentu lupio "posred cela" izjavom da smo mi u neku ruku vec hibridi ljudi i zivotinja??? Svaki dan jedemo meso iunosimo zivotinjske celije unas koje se stapaju sa nasim????
Nadzor nad ovakvim eksperimentima je obavezan ,medjutim ko su oni koji nadgledaju i gde su i kako postavljane granice samog eksperimenta. Takodje se postavlja pitanje zasto se nikad ne pripremi javnost da se uopste rade ovakvi eksperimenti? Isto kada je klonirana ovca Doli samo je objavljeno u novinama. Kao i ova vest o zajednickom embrionu svinje i coveka.
Mozdane celije bi se ipak nalazile u svinji i bile bi vezane za njen nervni sistem ali bi se tesko formirao ljudski mozak.  Na sta bi licilo to bice i kako bi funkcionisalo ko zna. Ali vec sam pisala o himerama - ljudima koji se radjaju sa nekim delom tela koje im ne pripada, zamislite kad bi te himere bile ciljane i dodjemo do Minotaura, Kentaura, Sirene i raznih bica iz mitologije! Mozda su se inasi preci "igrali" bioinzinjeringa  pa su ovakva bica zaista postojala????
Ipak naucnici tvrde da bi zaustavili rast irzvoj ovakvih hibrida ako bi nesto krenulo po zlu.Sta bi to trebalo da krene po zlu i kada bi oni podvukli crtu i rekli nema dalje? Sve ovo se dogadja zbog toga sto nema dovoljno organa za transplataciju. Nekako je ispalo da su organi svinje vrlo slicni ljudskim i da odlicno "rade" kada dodju u ljudsko telo.
Odavno su vec radjene transplatacije zivotinjskih organa u ljudska tela. I sve dok je to nekako pod kontrolom shvatam da je za svakog coveka najvaznije da prezivi - da sacuva svoje telo. Za dusu se i ne brine. Zato mozda etika ovde spusti totalno kriterijume pa umesto da se gaje samo organi krene se u uzgoj necega sto ima oci ( to mi je najstrasnije). Pre bih podnela da to nesto ima i mozak jer ga ne vidim. Mada je to mozda i gora varijanta po to nesto sto je napravljeno.
KAKO GOD. JA SE SAMO PITAM DA LI JE GORE PO JAVNOST KAD  IZADJE OVAKVA VEST ILI KADA SE RADE KO ZNA KAKVE STVARI  U NAJVECNOJ TAJNOSTI?
ZAISTA NE ZNAM, ALI MISLIM DA ZAISTA JEDNOM ZA SVAGDA TREBA PRESTATI SA TIM TEORIJAMA ZAVERE, SA TIM "SMINJKANJEM" INFORMACIJA ,SA TIM IZBOROM STA RECI NARODU A STA NE.
NAROD IMA PRAVO DA ZNA SVE PRAVE STVARI KOJE SE DOGADJAJU,A NE DA NAM SE GLAVE PUNE GLUPOSTIMA, A O BITNIM  STVARIMA DA NISTA NE ZNAMO.
MOZDA BIH VOLELA DA IMAM TELO BELOG MEDVEDA I MOJ MOZAK. ILI MOZAK DELFINA I MOJE TELO ILI .......ALI NIAKKO DA BUDEM OD POLA I DO POLA RAZLICITA. TO FRUSTRIRA!!!!

Нема коментара :

Постави коментар