уторак, 28. фебруар 2017.

POST O POSTU

OVO JE POST O POSTU! DA LI TREBA ISPOSTOVATI POST (USKRSNJI I BOZICNI SU NAJDUZI) OD CETRDESET DANA? CETRDESET DANA TREBA OZBILJNO STHVATITI JER OZNACAVAJU NASE RODJENJE I NASU SMRT.
Post predstavlja uzdizanje duha nad telom.  Post je dobrovoljno uzdrzavanje  od jela (hrane) ili jela i pica odredjeni vremenski period . Post u pravoslavnom hriscanstvu podrazumeva  uzdrzavanje od mrsne hrane kao i od svakog oblika gresnih dela,pomisli i zelja. Nema ostvarenja ni ispunjenja covekove licnosti  ako sve sile duse (razum ,volja i osecanje) kao i telo  uzajamno ne sudeluju. Post  se na sastoji u tome da se jede retko ,koliko da se jede malo .Kako je juce bila  Bela nedelja,danas je Cisti ponedeljak kojim zapocinje post. Cista nedelja ili prva nedelja posta posvecena je od 843 godine posvecena postovanju ikona. Veliki post nas uci pokajanju,prastanju i pravoj molitvi. Cilj je da se u miru itisini doceka najveci hriscanski praaznik Vaskrs, jer je vera u Vaskresenje osnov hriscanstva.
Pravilan post podrazumeva uzdrzavanje od mrsne hrane, zatim kuvanje povrca na vodi ( osim subote i nedelje kada moze da se kuva  na ulju) i posebnih dana kada moze da se uzme riba i cak i vino. Zadnje nedelje posta dozvoljeni su mlecni proizvodi. Ima dana kada se jede samo jednom dnevno i to samo hleb i voda. I hranu treba uzimati sto kasnije recimo posle podneva. Zasto je post jako dobar za nas organizam? Jaca nas karakter ,a telu omogucava da se oslobodi parazita i toksina. Tokom posta mogu se javiti glavobolja, pojacana tamna mokraca,znojenje, ubrzano disanje i slicno ali to ne sme da vas plasi jer upravo na taj nacin vasi vitalni organi izbacuju stetne materije.
Potpuno je nas izbor da li cemo postovati post. Zbog malopredjasne price o jacanju karaktera i izbacivanju toksina moglo bi se reci da svi treba da postimo. Ipak, uz nacin zivota koji vodimo iscrpljujuc i dugotrajan posao tesko mozemo da ispostujemo pravila posta.
S druge strane ne unoseci u organizam nasu omiljenu hranu i pice stetimo svom telu sigurno, ali mozda time zadovoljavamo nasu dusu u stvari? I da li je zaista najveci greh ne postiti? Mozda su veci grehovi koji proizilaze iz losih misli, zelja i dela. Priznajem da nikad nisam postila vise od jedan dan. I to zbog toga sto svi to rade pa da ne budem izuzetak u  svojoj okolini. Od srca i zbog svog nekog verovanja - ne!
Vera, molitve , post jesu obelezja hriscanstva i ja sebe smatram pravoslavnom hriscankom. Ipak, mislim da se malo pridrzavam raznih obicaja i verovanja. I ponavljam obicno radim sto i svi drugi. Ne kazem da sad posle toliko godina ne razumem zasto se nesto radi, ali uvek se upitam pa zar mora bas sve to?
Mozda da sam vise religiozna kockice bi se slozile, sve bi doslo na svoje mesto, svaki post i molitva bi bili iz srca. Ovako priznajem pomolim se i ja nekada Bogu (sta god to bilo) i pozelim zdravlje za svoju dece i sebe a u isto vreme znam da to ne zavisi ni od koga drugog nego od nas samih.
Cetrdeset dana posta verovatno je odredjeno pricom o zivotu i smrti.Pa tako kad se rodi dete period "babina" sest nedelja od porodjaja posveceni su samo majci i bebi. Majci je toliko potrebno da joj se funkcionisanje organizma  vrati u normalu , a bebi da malo jaca i stekne imunitet pre navale posetioca. Mada se ovaj obicaj sve manje postuje te se kod novorodjenceta dolazi cim izadje iz bolnice.
Cetrdeset dana treba dusi kad napusti telo da se negde "smesti". U tom periodu treba postovati zalost i ne treba krenuti sa bacanjem pokojnikovih stvari. Sto isto kao i "babine" ne postujemo .
Post Uskrsnji i Bozicni  isto traju oko sest nedelja ili 40 dana zbog duse pokojnika ili novog zivota - rodjenja bebe. Ako tako posmatramo i za tek porodjenu zenu i za porodicu koja je izgubila voljeno bice laka posna hrana je svakako bolja od teske mrsne hrane.
IPAK POST I DALJE OSTAJE NAS IZBOR. I JA OSTAJEM PRI TOME DA SVAKO IMA PRAVO NA SVOJ IZBOR. I NA TO KOLIKO VERUJE U BOGA  I NA TO KOLIKO JE SPREMAN DA ISPISTUJE OBICAJA ZARAD VERE!
OD SVEGA JE NAJVAZNIJE SACUVATI DUSU! A TELO KOME PRIDAJEMO VISE VAZNOSTI MOZE DA ISTRPI I POST I MRS!

Нема коментара :

Постави коментар