недеља, 24. септембар 2017.

DIJAGNOZU POSTAVLJA MASINA

DIJAGNOZU POSTAVLJA MASINA! DA LI TREBA DA POSTOJE LEKARI OPSTE PRAKSE? VELIKI NAPREDAK U MEDICINI   ALI, SE ONA PREVISE OSLANJA NA TEHNOLOGIJU! SVE MUKE OBICNOG PACIJENTA. DOBILI SMO NOVE KNJIZICE - CIPOVANE KAO I LICNE KARTE IPAK STOJIMO U BESKRAJNIM REDOVIMA I CEKAMO - TAKO SMO RADILI ODUVEK I NE ZNAMO DA POSTOJI DRUGI NACIN ZA RESAVANJE ZDRAVSTVENIH PROBLEMA. A NJIH JE SVE VISE. DECA, MLADI, ODRRASLI, STARI - SVEJEDNO BOLEST POSTAJE PROBLEM BROJ   JEDAN  U SRBIJI. UZ FINANSIJSKU KRIZU I POTPUNO URUSENE VREDNOSTI  DRUSTVA BOLEST POSTAJE JOS TEZA NEGO STO VEC JESTE.
 "Mašina ne može da pogreši, jer ona registruje promene na tkivu koje se pregleda u okviru svojih mogućnosti” - kazu strucnjaci. Za jedan pregled skenerom potreban je jedan inzinjer, jedan doktor specijalista i jedan radiolog. Ipak, greska se desi. Ali ko gresi masina ili covek?
 "Greši, naravno, čovek – izborom metode ili lošim čitanjem rezultata. Postoji osam do 10 odsto tumora, koji se mogu prevideti bilo kojim od naših dijagnostičkih uređaja, pa je tako moguće da neke vrste tumora u roku od godinu dana porastu do te mere da se i mi lekari začudimo", iskljucivi su strucnjaci. Dijagnozu koju postavlja masina stvorilo je "duboko ucenje".Rec je o oblasti masinskog ucenja koja omogucava preciznija predvidjanja i modele na osnovu velikog seta neobelezenih podataka. Vestacka inteligencija koju smo znali kao Al vec je zastarela.. Zato su strucnjaci  osmislili takozvane “ekspert sisteme”, kompjuterske programe koji rade u saradnji s ljudima, stručnjacima za određenu oblast. Tako su kompjuteri počeli da, recimo, postavljaju medicinske dijagnoze postavljajući setove pitanja lekarima o pacijentu. Ako računar pogreši u dijagnostici, stručnjak doda još nekoliko pitanja ili pravila u zaključivanju, kako bi mu olakšao posao.Stručnjaci veruju da će proučavajući ljudski mozak uspeti da shvate šta je zapravo inteligencija i kakva svojstva mozga su ključna za stvaranje inteligentnih sistema. Recimo, znamo da mozak predstavlja informaciju koristeći oskudno distribuirane reprezentacije (SDR), koje su ključne za semantičku generalizaciju i kreativnost. Istinski inteligentni sistemi, prema dosadašnjim saznanjima, trebalo bi da budu zasnovani na tom principu. SDR nije nešto što se može jednostavno dodati postojećim tehnikama mašinskog učenja. To je više osnova od koje zavisi sve ostalo. Druga ključna svojstva mozga su pamćenje, prvenstveno niza šema i sposobnost kontinuiranog učenja.I tako se danas doktori najvise oslanjaju na dijgnozu koju postavlja masina.
Tu sada dolazimo do price o lekarima opste prakse. Koja je njihova uloga u ovom veku tehnologije i napretka medicine koja je je toliko "usitnila " specijalnosti da bukvalno postoje specijalisti samo za "levo oko", mali prst na nozi i slicno.Procedura pak nalaze kada vas boli to oko ( levo i li desno) morate da predjete put - lekar opste prakse - specijalista - lekar opste prakse.  Sto predstavlja ogroman gubitak vremena i zivaca.  I tako je za svaki delic tela koji vas boli. Dodjete -kazete lekaru opste prakse sta vas boli, on vas posalje kod specijaliste, on pomocu masine utvrdi sta vam je - da vam terapiju .a vi onda opet  uDom zdravlja kod svog lekara za recepte. Vec sam pisala koliko su nase beogradske bolnice, ruinirane i pretrpane jer u njih dolaze ljudi iz cele Srbije pa je nekad potrebno cekati mesecima da dodjete do spasonosne masine ( citaj dijagnoze). I sve vreme trpite bolove i strah da li ce se vas zdravstveni problem resiti do ozdravljenja.
Tako da zaista ne znam svrhu postojanja lekara opste prakse. Izgleda ih je dobrano "pregazilo" vreme. Sem sto vam  izmere pritisak ili vam kazu da pijete caj i skidate temperaturu ili sitnijih intervencija ( davanje inekcija, ili pruzanja prve pomoci ako se neko onesvesti u redu cekajuci) nista drugo sem papirologije ne treba da urade i nemaju ni ovlascenja. A da. Imaju i oni kompjutere, ali nekako bukvalno je papirologija vaznija jer i danas nista nema bez upisivanja u raspale kartone ( ako cesce idete u Dom zdravlja znate o cemu pricam). I dalje na listove i listove papira beleze vase dolaske i razloge tih dolazaka. Nemojte samo da mislite da nisam sentimentalno vezana za te lekare jer kod moje doktorke idem vec dvadeset godina, a i deca mi sad kad su odrasla idu kod nje. I ona je dobra, prijatna, saslusa strpljivo i samo mogu da je pohvalim. Ali, zar ona nije skolovana za nesto vise od pisanja u karton i kuckanja u kompjuter? Secam se  vremena kada su lekari u Domovima zdravlja bili zaista ti koji su nam pruzali pomoc kada se razbolimo. Secam se "rucnih" pregleda i uspostavljanja dijagnoze na osnovu njih. Kod specijalista smo isli samo ako je u pitanju bilo srce ili nedaj boze tumor. Sva ova "skeniranja" magnetne rezonance, ultra zvukovi svih organa radi dijagnoze mozda su i preterani. I mnogo, mnogo skupi. Recimo magnetna rezonanca - enterografija tankog creva kosta od 40-60 hiljada dinara!!! A ako nemate novac onda se taj pregled moze obaviti samo na jednom mestu u Beogradu na klinici za Onkologiju! Cekanje beskonacno. Osecaj odlaska medju veoma bolesne ljude stvara paronoju i paniku jer odmah mislite da cim vas tu salju imate kancer!
IMAMO DAKLE POTPUNO NOV SVET MEDICINE POTPOMOGNUT MASINAMA. SAMI DOKTORI KOJI MOZDA VISE NISU DOVOLJNO SKOLOVANI ZA OVU NOVU MEDICINU I TEHNOLOGIJU PRIZNAJU DA VISE VERUJU MASINAMA.
DOKTORI U DOMOVIMA ZDRAVLJA SLUZE KAO SECANJE NA NEKADASNJE VREME MEDICINE I NISTA VISE! USTVARI PRUZAJU JOS MANJE NEGO NEKADA- DIJAGNOSTIKU TOTALNO NE! MADA RUKU NA SRCE NI BOLESTI VISE NISU KAO NEKADA. POCEV OD ALERGIJA PA DO SVIH MOGUCIH VRSTA AUTOIMUNIH BOLESTI!


Нема коментара :

Постави коментар