четвртак, 28. септембар 2017.

SVAKOM GENIJU TREBA NEKO

SVAKOM GENIJU JE POTREBAN SESTRA ILI BRAT KOJI CE GA IZDRZAVATI! ILI RODITELJI! ALI SAMO GENIJE ZNA DA ZA SRECU  I DOBAR ZIVOT NISU POTREBNE PARE! I NAJVECA JE PROPAST ZA COVEKA ZIVETI U POTROSACKOM DRUSTVU GDE JE BAS SVE ROBA! OPET NE MOZES BITI GENIJE  I ZIVETI DOBRO AKO TI NEKO NE PLACA STAN  I HRANU! BAS BEZVEZE!
GRIGORIJ PERELMAN ,Rus najbolji zivi matemacar  na svetu. Živi u Sankt Peterburgu, u maminom stanu, od njene penzije jer je  pronašao  sreću koja ne zavisi od novca. Odbio je zasluženu nagradu od milion dolara. Šta je to što on za te pare može da kupi, a da već nema u svojoj glavi? Živi asketskim životom, čita knjige i to ga čini beskrajno sretnim. Nezaposlen je.Grigorij Perelman  je rešio jedan od sedam milenijumskih problema matematike: topološki problem prema kome je svaki trodimenzionalni prostor koji je bez rupa, povezan i konačan, zapravo ekvivalentan razvučenoj sferi. Oko osam godina je radio na rešavanju Poenkareove hipoteze, a celi postupak je objasnio na 1.000 strana. Osim što je odbio milion dolara, upamćen je po rečenici: “Ako možete trenirati ruke i noge, zašto izbegavate da trenirate mozak?”Ovaj Rus rođen je 13. juna 1966. godine, a kao jedan od pet članova sovjetske ekipe, 1982. godine je na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi osvojio zlatnu medalju. Doktorirao je u Sankt Peterburgu, predavao je na nekoliko američkih univerziteta, ali je 1994. dao otkaz na Barkleyu u Californiji, i vratio se u Rusiju. Iako je riješio Poenkareov milenijumski problem, pohvalio se samo jednom svom kolegi. Ovaj je oduševljen otkrićem, rezultate prezentovao naučnoj javnosti.
Trust matematičkih mozgova je nakon dugog niza ispitivanja njegov rezultat proglasio bravuroznim otkrićem. Fieldsovu nagradu (ekvivalent Nobelove), kao i CMI priznanje u visini od milion dolara, Perelman je odbio. Ljudi poput Grigorija nadrastaju mediokritete i svakodnevne ljudske potrebe, pa i potrebu za novcem i slavom. Nije se pojavio na ceremoniji dodjele u Madridu, što se dogodilo prvi put u istoriji ove nagrade, uz komentar kako “baš taj dan mora u šumu da bere gljive”. Sasvim logično objašnjenje jednog genija.Čovjek koji živi za principe, a ne za novac, odbacuje komoditet znajući da postoji nešto što je vrijednije od novca. Stvari su finansijski limitirane i ne postoji stvar oko koje se ne može pregovarati. Takav vazalni odnos ne uklapa se u koncept genija.
Dok biti bogat znači biti čovek koji se i u potpunoj samoći zabavlja snagom svog duha i toka misli.
Posljednje što je ruski genije novinarima rekao, bilo je: “Znam kako funkcioniše Univerzum. Zašto bih onda trčao da uzmem neki milion dolara, recite mi?”
Sve je to lepo. Ziveti u svom svetu genijalnosti ili kreativnosti.Medjutim, neko mora da donosi hranu  i placa stan   i ostale troskove. Kako su nas "normalce" sto  bi rekla Dzoan Roling napravili da smo srecni kada zaradjujemo puno novca i zivimo u super stanu,vozimo dobar  auto i slicno, tako se nas vecina i ponasa. Stalno tezimo da zaradimo sto vise novca  i omogucimo sebi lagodniji zivot- srecniji valjda kada zivimo u luksuzu. Jedna poznata glumica ((Dzoan Kolins - ako se secate "Dinastije" i opasne Aleksis) rece: I tuga se lakse leci u luksuzu! Sto oslikava nas potrasacki mentalitet u potrosackom drustvu. Sve sfere naseg zivota podredjujemo novcu. Stan, auto, posao, brak, zdravlje.... Sve posmatramo kroz novac jer smo sve pretvorili u robu. I opet moram da spomenem knjigu od Sarme " Kaludjer koji je prodao svoj ferari" ( ako niste citali obavezno procitajte) koja ide u korist pomenutog Rusa. Dok advokat iz knjige nije shvatio sta su prave vrednosti  ziveo je pod stresom  uluksuzu. Cim je sve prodao i otisao na Tibet medju ljude koji nemaju nista (materijalno, a imaju svo  duhovno bogatstvo) shvatio je da je prvi put uzivotu zaista srecan.
NE TREBA BITI GENIJE PA REZIMIRATI OVU PRICU: AKO SI PAMETAN  I ZELIS SEBI DOBRO GRADI SAMO DUHOVNO U SEBI, A MATERIJALNO UZMI KOLIKO MORAS I SAMO TOLIKO! TAKODJE ZNAM DA SE NE MOZE BAR U BEOGRADU ZIVETI OD GENIJALNOSTI I KREATIVNOSTI I DA SE MORA IMATI PODRSKA PORODICE . DOBRO TU SE SAD MALO I PRETERUJE PA NASA "DECA' PARAZITIRAJU DO 35-TE GODINE KOD RODITELJA - ALI TO JE DRUGA PRICA. DA BIH RESILA OVAJ MATEMATICKI PROBLEM POTREBAN MI JE GRIGORIJE. JER ,ZAISTA NE ZNAM KAKO PRONACI KOMPROMIS U OVOJ SITUACIJI!
BITI DUHOVAN I SRECAN I ZIVETI U MATERIJALNOM SVETU  ISKLJUCIVO OD MATERIJALNOG! I BITI SRECAN!!!!

Нема коментара :

Постави коментар