петак, 22. септембар 2017.

BESTIJA

BITI BESTIJA ILI NESRECNA ZENA? BRAK JE INSTITUCIJA ZASNOVNA NA LJUBAVI, POVERENJU  I SLOZI! BURMA SE NOSI NA DOMALOM PRSTU (AMORIS- VENA LJUBAVI) JER DIREKTNO VODI DO SRCA.
Kada uzmemo u obzir sve obaveze prosecan zaposleni par koji ima decu provede nasamo neverovatnih cetiri minuta!Zbog toga sto se u braku svako okrece sebi i prilagodjava zivot onako kako njemu odgovara ne vodeci racuna o partneru nastaje i "nesrecna" zena. Ako primetite da vasa zena : manje prica, brzo plane, gubi poverenje, stalno je umorna, odbija seks, ima tajne, ne obraca paznju, ima nove interese, razmislja samo o sebi, menja izgled znajte da je jako nesrecna i pitanje je dana kada ce vas ostaviti. Ako vam je stalo ne zanemarujte ove cinjenice vec odmah preduzmite nesto dok nije kasno. Reci Oskara Vajlda zvuce zaista istinito kada se sve uzme u obzir: Muskarci se zene zato sto im je dosadno, a zene zato sto su radoznale. Na kraju se razocaraju  i jedni i drugi. Muskarcu dosadi "osvajanje" koje mora da "izvede" pre nego sto stigne do svog cilja ( bilo ljubav ili seks) i onda mu je lakse da se ozeni i da ne mora vise da bude zavodnik nego da se opusti. I to je naravno najveca greska - to opustanje. Zena voli da misli da moze da promeni svog partnera i zato kada se uda eksperimentise  i cini sve da to ostvari. Naravno da nikad ne uspe. Zato te zene nazivamo bestijama - za razliku od gore pomenutih nesrecnih zena koje nisu uspele da se snadju u partnerskom odnosu. Naravno, sredina je uvek "zlatna". Niti treba "bestijati" niti se povuci u sebe i pustiti da brak propada. Kompromisna resenja u braku moraju da postoje.
Statistika kaze da se u Srbiji svaki peti brak okonca nakon tri godine. Stvarno strasno. Koliko razlike u odnosu na samo tridesetak godina unazad kada su brakovi trajali mnogo duze. Zlosutna istina je pred nama  usledecih tridesetak godina ravoda ce biti jos vise ako uopste bude brakova. Da, zanimljivo je sto posle trogodisnjeg braka  bivsim supruznicima treba isto oko tri godine da zapocnu novi brak. Sokrat bi rekao ovo: U svakom slucaju - ozenite se! Ako nadjete dobru zenu bicete srecni. Ako nadjete losu postacete filozof! I jos je rekao da je brak nesto zbog cega se uvek kajes bilo da ga sklopis ili ne! Fantasticno!
Mladi ljudi danas imaju veliki strah od braka. Iz mnogo razloga. Da ih ne nabrajam i sami znate u kakvom drustvu zivimo. Pa opet ne mogu da  ne spomenem da smo im sem zagadjene planete i drustva bez morala ostavili i sliku naseg odnosa u braku koji su oni gledali dok su odrastali. Shvatate sta smo im ucinili i da zaista nemamo pravo da ih osudjujemo sto se toliko plase i braka i vanbracne veze  i veze uopste. Taj strah je nazalost opravdan.
Ulazeci u brak ocekujemo da necemo nikada biti usamljeni sto je velika zabluda. Usamljenim se mozemo osecati i u braku i van njega i obrnuto. Greska je misliti da je brak zapravo nacin da se uvek ima seks - kad god ti se prohte! Ili da se time resava tvoja finansijska situacija. Neko ce da zaradjuje za tebe. Danas nijednog muskarca nije sramota ako zena zaradjuje za njega!!! Mada ne kazem da se  i devojke ne udaju radi novca vise nego ikad. A kad stvari podju naopako najveca greska je "praviti dete" da  se spase brak! Dete nije lepak  ili stvar. To je zivo bice koje ce odrastati ili u paklu svadja ili samo sa jednim roditeljem jer brak ako je krenuo da se raspada dete nece nista promeniti .
NIKAD NIJE DOVOLJNO 'UPUTSTAVA' KADA SE RADI OBRAKU. NITI MOZEMO SVOJA ISKUSTVA  GRADITI NA TUDJIM. SVAKI BRAK JE JEDINSTVEN KAO I OSOBE KOJE GA CINE. IPAK ZAISTA NIJE NA ODMET  PROCITATI PONEKAD  TEKSTOVE O BRAKU. IMA IH VRLO MNOGO STO DOKAZUJE KOLIKO JE BRAK VAZAN! EVO I MOG SKROMNOG DOPRINOSA. MADA SAM JA VEC PRIZNALA DA I NISAM NEKI SPECIJALISTA ZA BRAK JER MOJ BRAK I NIJE BAS USPESAN IAKO TRAJE ITRAJACE ZAUVEK. IPAK SAM JA U BRAKU VISE OD TRIDESET GODINA I SPADAM U ONU KATEGORIJU KOJA VERUJE DA MORAMO BITI ZAJEDNO DOK NAS SMRT NE RASTAVI.

Нема коментара :

Постави коментар