понедељак, 4. септембар 2017.

BURKA,HIDZBAB ILI NIKAB

BURKA, HIDZBAB ILI SAMO NIKAB? STIGLA PRVA GENERACIJA PASTUNSKE DECE MUSLIMANA IZ AVGANISTANA, PAKISTANA I NEKIH DELOVA INDIJE KOJI SU U BEOGRADU KRENULI  U PRVI RAZRED! ANTIMASKIRNI ZAKONI PROTIV OVAKVE VRSTE ODECE! DA LI JE BURKA SIMBOL POTLACENOSTI ZENA?
Haled Hoseini pisac iz Avganistana koji je na neverovatan nacin priblizio njihove obicaje i nacin zivota tvrdi da burka zenama pruza sigurnost ( ili njihovim muzevima?), kako god? Opravdanje sto se i danas nosi ova verska muslimanska zenska odeca je po njegovom misljenju potvrda da je zena casna i postena?!Da li su onda sve ostale zene koje ne nose burku necasne i nepostene? Ili je ipak samo u pitanju stavljanje zena u podredjen (potlacen) polozaj?
Burka je inace islamski odevni predmet pastunskih zena koji prekriva celo telo i glavu  ilice sa prorezom samo za oci koji je mrezast ili samo otvoren ( sto je redje).Nosi se u plavoj ili crnoj boji  i naprevljen je od vrlo neprozirnog materijala.
Hidzbab je marama raznih boja kojom se prekrivaju glava i vrat, ali ne i lice. Kad razmislimo marama je u mnogim religijama znak skromnosti i simbol vere.Tako da hidzbab ne podleze ni pomenutom zakonu koji zabranjuje maskiranje ( pokrivanje lica) radi intefikacije. Tako da nosenje religijske marame jeste neobicno ali nije toliko drasticno za nase Evropske standarde.
Nikab mene podseca na feredzu koju su nosile Turkinje. To je neprozirni veo za lice koji ima prorez za oci uz obaveznu maramu! To je opet skrivanje identiteta po meni.
Prvog septembra oko hiljadu dece migranata krenulo je u nase skole sa nasom decom - sirom Srbije. Ipak je najveca koncentracija u Beogradskoj opstini Palilula i u Sidu. Nosenje verske nosnje kod nas nije regulisano ni Ustavom ni bilo kojim zakonom. A od ove godine mnoge skole u Srbiji su uvele nosenje uniforme. Sad se postavlja pitanje da li bi dozvolili muslimanskoj deci da nose burke ili hidzbab ili nikab? Mislim da sam prosle godine citala da su u Francuskoj maloj Srpkinji zabranili da nosi oko vrata pravoslavni zlatni krstic??? Ako svi na svetu prihvataju da u obrazovne ustanove dolaze obuceni po pravilima te  ustanove zasto bi mi dozvolili da deca migranata dolaze obucena drugacije od propisane skolske uniforme?
Pre nekoliko godina u Subotici je jedna devojcica nosila nikab uz sve moguce potvrde (saveta roditelja, uprave skole, savetnika, predstavnika vere...) U drugom delu Srbije ( Novi Pazar ili Tutin) potpuno je normalno videti devojcice koje nose burku i li nikab u skolskoj klupi.
Sta bi se dogodilo da se ipak naprave ispravke  u zakonu i da se propise da je " zabranjeno ispoljavanje verskih uverenja u obrazovno - vaspitnoj  ustanovi" - nema nosenja burki,  ali sta onda sa ikonama, krstovima i skolskim slavama? Ili odevanje popa koji drzi versku nastavu? opet pop je svesteno lice, a ovo su deca- ipak unosi se neka podela na kako moze ovo ,a ne moze ono? Vrlo tesko je odluciti sta je odraz samo religije, a sta su dodatna ispoljavanja takvim nacinom oblacenja. Svakako Beogradskoj ,a i ostaloj deci bice vrlo cudno ako kraj njih sede vec sami po sebi neobicna deca (stranci)i jos obuceni u neku nama nepoznatu odecu????
S druge strane skola nema nikakvu mogucnost da zabrani ovu vrstu odece jer bi time prekrsila zakon.I tako posle mnogo godina su se vratile uniforme koje su bile obavezne  i kada sam ja isla i u osnovnu i srednju skolu i toliko su dobro resenje za suzbijanje ovog nasilnickog vrsnjackog ponasanja. Noseci uniformu deca ne mogu da pokazuju svoje bogatstvo ili siromastvo ( mada se to ipak sazna) ali nije toliko otvoreno da izaziva sukobe. Oblacenje dece migranata u potpuno drugaciju odecu moze izazvati kod dece probleme i na jednoj i na drugoj strani. Mada realno lako se raspoznaju po izgledu, nije potrebna jos i odeca da ih izdvaja od domace dece. Ali burka bi verovatno navela decu da probaju da je skinu i da vide devojcicu koja je nosi. Deca su veoma radoznala i to ne bi uradila iz verskih razloga ali bi moglo biti tako protumaceno.
AKO SVUGDE U SVETU DOZVOLJAVAJU NOSENJE VERSKE ODECE U SKOLI MORAMO SE I MI TOME PRIKLONITI. AKO NE? ZASTO MORAMO DA SE MERIMO SA NEKIM SVETSKIM STANDARDIMA KAD SMO MI ISPOD SVIH STANDARDA PO BILO CEMU? STO MORAMO DA SE TRPAMO KADA SU U PITANJU OVAKVE STVARI. TOLERANCIJA  JE DOBRA STVAR  I POTREBNA. ALI OVDE SU U PITANJU DECA U SRBIJI KOJA NISU NAVIKLA DA VIDE DRUGU DECU OBUCENU U BURKU, HIDZBAB ILI NIKAB.
STO SE TICE POTLACENOSTI ZENA - ZENU NE MOZE DA POTLACI ODECA, NEGO VASPITANJE I NJENO NE ZNANJE!!!!

2 коментара :

  1. Samo jedno podsećanje, da ne kažem digresija. U onoj za neke "tamnici naroda" i "srbožderskoj" državi imali smo pored ateista, katolika, pravoslavaca i muslimane, i svi oni su imali svoju decu koju su slali u škole. Državne škole. Ne sećam se da se tada u školu išlo obučen po "verskim" pravilima. I ne samo u školu, nego i bilo gde drugde. "Verski" inspirisanu odeću su nosile samo starije žene. Mladima nije na pamet padalo da nose tako inspirisanu odeću. Ali danas, kada svetom vlada "demokratija" i političkom korektnošću podržana "Tolerancija", onda možemo videti ovakve stvari. Dodaću i ovo, i pored ne pristajanja da im "vera" određuje kako će se oblačiti, devojke, žene, majke nisu bile manje moralne, ili manje vernici. Naprotiv. Tako da, sve dok se budemo klanjali "Toleranciji" trpećemo ovo. Ujedno, da ne bude da samo pominjem primere iz prošlosti, pomenuću i primer Turkinja, kojih je ovog leta bio pun Beograd, a na kojima nisam primetio da nose "verom" inspirisanu odeću, iako znamo da je Turska islamska zemlja.

    ОдговориИзбриши