недеља, 10. септембар 2017.

RAPSODIJA VUDU POPAJA

RAPSODIJA VUDU POPAJA! POSLE KOMPONOVANJA 'VESTACKA INTELIGENCIJA' PISE KNJIGE! I DA! KAKO SE TEHNOLOGIJA POSLE 70-TE GODINE  RAZVIJALA NEVEROVATNOM BRZINOM? BAS KAD SMO SE OTISNULI U SVEMIR? IGRA PRESTOLA!
Evo, neverovatan spoj. Vudu Popaj i njegova pesma Rapsodija,  Igra prestola - najnagradjivanija serija ikada, vestascka inteligencija. I naravno. Tvorac ove serije sprema novu  seriju - o vanzemaljcima. Ko ce je pisati on ili kompjuter?
Pre tacno dvadeset godina postojao je reper Vudu Popaj. Nije mogao da postane popularan jer niju imao publiku koja bi mogla da razume njegove tekstove. A on je sto bi rekao mladi "objasnio" sve sto se dogadja u sadasnjem drustvu. Probajte da poslusate njegove pesme. Do sada je vestacka inteligencija uspevala da napravi neke dobre dzez pesme, a sada je u martu objavila i dve pop pesme. "Sony" planira da do kraja ove godine objavi ceo album koji je napraio kompjuter. Realno, ipak uz ucesce ljudi.
Uopste ne znam sta da pisem o toj seriji "igra prestola". Ja je nisam gledala iako su se svi pomamili za njom.Serija se inace bavi socijalnom hijerajhijom,religijom, lojalnosti, seksualnosti, gradjanskim ratom, kriminalom. I ima neverovatan broj ubistava po epizodi - cak 14. Autor ove serije Dzordz R. R. Martin koji je i autor serije Zimski vetrovi.
Programer Zek Taut obucio je svoj algoritam da bi napisao  sledeci nastavak : " Pesme leda  i vatre". Neuralna mreza koju je sagradio sposobna je da pise knjizevna dela. Sama mreza dosta se muci sa sintaksom i gramatikom, ali poglavlja koja je dosad napisala stilski podsecaju na originalnog Martina.
Da malo razjasnimo neuralne mreze su klase algoritama za masinsko ucenje koje simuliraju ljudski mozak.Rekurzivne neuralne mreze su podvrsta ovih mehanizama sposobna da sekvecijalno obradi  tekstualne podatke. Taut radi sa RNN koji raspolaze duzim pamcenjem pa se moze obuciti da  prepozna i obradi delove  zapleta koje je citala pre vise hiljada reci. Naime, Taut je predocio 5.376 strana prvih 5 knjiga ,a ona je na osnovu toga izbacila 6 poglavlja nastavka.Da li ce Martin biti ugrozen ovom mrezom  i ovim algoritmom?  Jos uvek nisam  sigurna. A on vec radi na seriji o vanzemaljcima. Obzirom  i da je dve prethodne serije ostavio nedovrsenim ne znam kako ce proci  i sa ovom novom serijom. I da li je kompjuteru uopste dovoljno dati samo ime lika ili neki dogadjaj pa on da  uplete, isplete i rasplete neku radnju. Ako je to moguce bice vrlo tesko ostati pisac u sledecim godinama.
Kad smo kod vanzemaljaca sigurna sam da nije slucajnost sto nam se tehnologija pocela tako brzo razvijati od nase posete Mesecu . Sa koga smo realno proterani jer je naseljen. I sklona sam tome da mislim da putnici kroz vreme ( kao Tesla) i vanzemaljci koji dolaze s vremena na vreme donose nove tehnologije kao sto je vestacka inteligencija. Sad veliko je pitanje koliko se mi mozemo nadmetati s njom. Do koje granice mozemo da je kontrolisemo i kad necemo moci vise da je kontrolisemo.
I TAKO. VUDU POPAJ JE PROPAO JER NIJE KORISTIO NOVU TEHNOLOGIJU KOJU SADA KORISTE OVI MUZICARI KOJI IMAJU PO NEKOLIKO MILIJARDI PREGLEDA. ALI NJEGOVE TEKSTOVE NE BI MOGAO DA NASTAVI NI JEDAN ALGORITAM NI NEKA RRN MREZA. MARTIN PISAC SVIH TIH ZAVRZLAMA OKO IGRE PRESTOLA NALAZI SE NA UDARU VESTACKE INTELIGENCIJE I BOGAMI   NEIZVESNO JE KO CE POBEDITI. VANZEMALJCI SU PRISUTNI NA NASOJ PLANETI ODUVEK. I SAD SE PITATE STA JE ZAJEDNICKO OVOJ TEMI. PA TO JEDNOSTAVNO VANZEMALJCI SU NASA VESTACKA INTELIGENCIJA. A MI TO NE SHVATAMO.

Нема коментара :

Постави коментар