петак, 8. септембар 2017.

VIKTORIJANSKO DOBA

VIKTORIJANSKO DOBA NIKAKO NIJE BILO 'USTOGLJENO DOBA' KAKO MI MISLIMO! VIKTORIJANSKA ENGLESKA JESTE BILA MESTO USTOGLJENIH PRAVILA PONASANJA I KRUTIH NORMI! KRALJICA VIKTORIJA JE VLADALA OD 1837-ME DO 1901-VE GODINE ( 63 GODINE I 7 MESECI). U OVOM PERIODU POJAVIO SE FEMINISTICKI POKRET SUFRAZETKINJE,RADNICKI POKRET CARTIZAM,POVELJA O UKIDANJU ROPSTVA, PROMENA GLASACKOG PRAVA...INDUSTRIJSKA REVOLUCIJA...
Za sve one koji bi se usudili da prkose ili da se otvoreno suprostavljaju pravilima vazile su kazne gore od materijalnih ili fizickih-takve pojedince je cekao drustveni prezir i odbijanje okoline.Viktorijanski moral je bio poseban odnos prema seksualnosti koji se temelji na strogom tumacenju hriscanskih normi koje su zabranjivale svako njeno otvoreno izrazavanje kroz provokativnu odecu ili golotinju ,odnosno kroz erotiku u knjizevnosti i umetnostim a narocito u svakodnevnom zivotu.Ova stroga pravila narocito su obavezivala zene.Viktorijanski muskarci su smatrali da najvise  sto postena zena sme da pokaze je clanak noge. I da je to najseksipilniji deo zenskog tela. A one su to morale vrlo cesto da urade jer su im haljine bile jako duge pa ako ih malo ne zadignu vukle bi se po blatu ili prasini. A znamo da je tada vladala tuberkuloza pa je zaraza iz prasine vrebala ako se suknja ne podigne. Tako da su zene morale da biraju ili da pokazu clanke ili da izazivaju sudbinu i razbole se!!!
Druga strana medalje pokzuje orgije dostojne Rimljana. Bizarnih zabava bilo je na pretek. Dakle, evo nekoliko najboljih dogadja sezone ili najbolih provoda tokom viktorijanskog perioda.
Zabave sa otvaranjem i  seciranjem pravih mumija.Viktorijanci su imali obicaj da donose mumije iz egipatskih grobnica i javno ih otvaraju na zabavama gde bi ucestvovali svi gosti!
Organizovane posete ludnici da bi stapom bockali pacijente.Ludnice su tada imale velikih finasijskih problema ( kao i danas) pa su otvarale vrata bogatim donatorima koji su bili spremni da daju velike uloge kako bi stapovima i drugim rekvizitima bockali pacijente!
Posedovanje zivog bastenskog patuljka bio je poslednji krik mode. Za taj posao obicno bi bio angazovan beskucnik koji bi se uselio u pecinu ili kolibu na gazdinom placu ."Patulajk" nikad ne bi smeo da prestane da glumi sve ono sto mu poslodavac ili gost naredi.Nije smeo da se sisa, sece nokte,morao je biti prekriven zemljom ili  liscem, ali je za sve to dobijao ogroman novac ( oko 600 funti -danas 180.000 dolara)?!
Skupljanje ljudskih kostiju.Vrhunac kolekcionarstva predstavljao je kabinet cudesa prepun kostima skeleta  izuba, deformisanih fetusa i ogromnih tumora! Uzas!
Kao sto je sve bilo uzasno  u viktorijanskom dobu ni smrt nije mogla biti nista manje strasna.Tada se oskudevalo u grobnim mestima.Na zvanicnoj gradskoj grobnici sadnuci su se redjali jedan na drugi zbog prostora.  Ipak su ostajali u okviru porodice.Na grobljima pored crkve bilo je jos gore . U istoj grobnici bilo je i po nekoliko stotina tela. Razlicitih porodica naravno.Ljudi tog vremena su bili uzasno zaplaseni da mrtvi ne ustanu i ne postanu zombi ili vampiri te su  svoje mrtve sahranjivali licem na dole ( ako se probude  ikrenu da kopaju mogu samo da prodube put  u zemlji) ,a bogatiji su  pravili svojevrstan metalni oklop oko groba.
Veliki problem tog vremena je masovna kradja tela i sanduka. Tela su odnsili nadrilekari za seciranje, a sanduke sirotinja za ogrev! Viktorijanska groblja su strasno smrdela. Zato sto su se svuda unaokolo nalazili raskopani lesevi u raznim stadijumima raspadanja. Otud one slike sahrane iz tog doba gde ozaloscena porodica drzi marame na ustima. To ipak nije ometalo unajmljene glumce da pokazuju tugu ponekim uzdahom i placom i otvorenim kukanjem.
Posle mode koja je bila zaista neverovatna medicina viktorijanskog doba je vise za verovali ili ne. Obzirom da su se septicke jame nalazile blizu izvora pijace vode, da su domovi bili prenaseljeni, higijena uzasno losa plus ona groblja sa otvorenim rakama nije cudo sto je epidemija kolere  u to doba osakatila britansku populaciju.Tuberkuloza, bolesti pluca, varicele, difterija, tifus, velike boginje i jos mnogo zaraznih bolesti.
Sada sledi onaj deo kako su tada doktori resavali ove probleme. Na prvom mestu bio je heroin! Kao sirup za kasalj ili kapi za zubobolju ili obican preparat za kosu. Bajer koji je napravio prvi aspiran napravio ga je od smese heroina,kokaina, kodeina i kanabisa!!! Hej bre!
O oralnoj higijeni ni da ne pricamo. A tada se konzumiralo mnogo secera.Pa onda i ne cudi pomama za  lekovima sa drogom koji su ublazavali zubobolju a znamo kako boli zub zar ne? Proteze su pravljene od zuba mrtvih vojnika ili kriminalaca ugradjenih u kalupe od slonovace.
A nakon frustrirajuceg dana Vktorijanci su pili omiljeni koktel vino sa kokainom! Opustajuce zar ne?
Kad je pocela era struje doktori su je koristili za sve  i svasta. Razni aparati za razne bolesti. Cak i elektricni pojas za lecenje muske impotencije.A da ne pricam  olecenju zenske histerije koja je tada bila rasprostranjena ( valjda zbog one zabrane pokazivanje erotske zelje).Zanimljivo je sto su je doktori lecili nekom vrstom vibratora ili rucnom masazom koja bi zene dovodile do orgazma.Lazni moral je uvek postojao.
Ni pustanje krvi nije bilo neubicajen metod lecenja, a zasnivao se na teoriji cetiri tecnosti koje vladaju ljudskim organizmom: krv, zuta zuc, crna zuc  i sluz. Zanimljivo je da se lecenje pijavicama  i danas koristi.
Sve ovo nije nista prema lecenju zivom. Za otvorene rane, artritis, reumu, ukocenost....Otrovna supstanca kao sto je ziva izazivala je zavisno od kolicine drhtavicu, bolove u plucima, groznicu i trovanje na kraju. Anestezija je bio azot-dioksid!
KRALJICA VIKTORIJA JE ZA BRITANIJU UCINILA VEOMA MNOGO. U PERIODU NJENE VLADAVINE BRITANIJA JE BILA NAJVECA SVETSKA SILA.
NIJE KAO MARIJA TEREZIJA KOJA JESTE  BILA NAJMOCNIJA CARICA SVIH VREMENA, NIJE NI KAO KLEOPATRA, ALI SVAKAKO JESTE OSTAVILA NEIZBRISIV TRAG U LJUDSKOJ ISTORIJI. I BILA JE ZENA  STO JE NAJVAZNIJE ZA MENE!
MORAM NA KRAJU DA SE ZAPITAM DA LI JE  LAZNI MORAL VIKTORIJANSKOG DOBA I DALJE NA SNAZI SAMO  U MNOGO GOREM OBLIKU? DANAS SE JAVNO PRICA O SEKSU  I VISE NEGO STO BI TREBALO. U JAVNOST SE IZNOSI SVE ONO CEGA SE COVEK ODUVEK STIDEO. POSTENJE I CAST SU SROZANI TOTALNO. NA SCENI JE BORBA IZMEDJU PRAVIH VREDNOSTI I OVOG ZLA OKO NAS. ZNACI DA NIJE BIO PROBLEM  U TOME STO SE KRIJE ONO LOSE STO SE RADI MOZDA JE JOS VECI PROBLEM STO SE DANAS JAVNO PRICA OTOME I TAKO SE VASPITAVAJU NOVE GENERACIJE. PROBLEM JE  ZAPRAVO U SAMOM CINJENJU -BILO ONO TAJNO ILI JAVNO!
U VREME KRALJICE VIKTORIJE DOSLO JE DO VELIKOG NAPRETKA U INDUSTRIJI ( CITAJ TEHNOLOGIJI)  I TO JE MNOGO LOSE  UTICALO NA DRUSTVO -ZAR SE  I SADA TO NE DOGADJA?

Нема коментара :

Постави коментар