среда, 18. април 2018.

VREME REC I PRIILIKA

VREME REC I PRILIKA SE NIKADA NE MOGU VRATITI. SPREMITE HRANU ZA APOKALIPSU! NE ZNAM KOJI 'STRUCNJAK' JE PRAVIO LISTU ALI ZNAM DA JE ZA VECINU NAS NEREALNA. MADA JA JESAM ODRASLA NA KIKIRIKI PUTERU USRED BEOGRADA U ONO ZNATE KOJE VREME(60-70-80-te).SADA NEMAM NI ZA PASULJ, PA ONDA NEMAM NI BRIGA ZA KUPOVANJE NAMIRNICA SA POPISA - JEL TAKO?
Koliko samo puta zelimo da vratimo vreme? Da ispravimo greske i uradimo sve na neki drugi nacin. Naravno to je nemoguce . Kada nekome nesto kazemo pa se pokajemo zbog toga mogu se desiti veoma lose stvari. Rec ubija vise i jace od bilo kog oruzja. Kad imamo priliku i propustimo kajanje je neminovno. Zato moramo paziti kada i sta govorimo i radimo. Neprocenjivo je odabrati pravo vreme  i za reci  i za prilike.Kazu da svako od nas ima svojih "pet minuta" uspeha, slave, sta god. Nemojte niposto to propustiti.Pa ako nam ta "apokalipsa" stalno "visi nad glavom" onda zaista treba da vreme i prilike ne propustamo, a reci dobro da odmerimo pre nego sto ih upotrebimo.
Evo za koju to hranu tvrde da mora da bude u vasoj torbi za "spas":
Konzervirana tuna ili losos
Smeđi pirinač
Pasulj 
Orašasti plodovi Maslac od kikirikija
Energetske pločice i čokoladice
Suvo meso
Instant kafa
I sta kazete kakav cudesan spisak. Pomnozite ovaj spisak sa brojem clanova pododice, sa danima koje cete provesti "na sigurnom" i razmislite sta i koliko mozete da kupite. A gde je voda?
Ne kazem ima tu i pametnih stvari koje zaista pomazu da se prezivi, medjutim ako krene atomski rat ne verujem da ce nam biti bilo sta potrebno. Ovih dana se mnogo prica o tom trecem i poslednjem Svetskom ratu. Da li ce se "velike sile" usuditi da ga iniciraju uopste?Kada bi danas želeli da napuni te tu torbu, verovatno bi naleteli  na brojne kompanije koje obećavaju mnogo viši nivo spremnosti za katastrofu: nude kutije pune zamrznutih pa sušenih obroka, koji mogu da se vrate u prvobitno stanje uz dodatak ključale vode.
Smrznuta sušena hrana nije ništa novo. Još u 13. veku, drevna bolivijska i peruanska plemena Kečua i Ajmara su primenjivali vid ovog procesa, preko noći izlažući krompire temperaturama ispod nule, na Andima, a zatim ih sušeći na suncu. 1937. godine, Nestle je uz pomoć industrijske tehnologije napravio prvu sušenu instant kafu, a šezdesetih i sedamdesetih godina, vojska SAD je trupama u Vijetnamu dostavljala sušene obroke.Ipak, čini se da su ove namirnice vanzemaljskog izgleda trenutno u trendu: poslednjih nekoliko godina, Kostko prodaje palete smežuranog povrća, voća, zrnevlja i mesa, sa obećanjem da jedna paleta može da hrani četvoročlanu porodicu čitavih godinu dana – a ako niste član, možete da kupite slične komplete za opstanak, na kojima piše da im je rok trajanja 20 do 30 godina, u Volmartu i Targetu. Jedan od najuspešnijih prodavača, Vajz Kompani, gotovo je udvostručio prodaju tokom protekle četiri godine, dostigavši zaradu od oko 75 miliona dolara.U praksi, ovaj proces ume da bude malo komplikovan. Za suve obroke je potrebno da kod sebe imate vodu, što možda ne bi bio slučaj, kada biste se našli u nekoj ozbiljnoj nevolji (neki kompleti Vajz Kompanija sadrže i prečišćivače vode). U uputstvu za pripremanje Vajzovih proizvoda koje sam isprobala piše da treba iskoristiti čitavu kesicu za četiri porcije odjednom, što znači da morate da imate neku posudu za čuvanje onoga što ne pojedete, a i frižider, da se ne bi pokvarilo. iako će me obroci Vajz Kompanija održati živom u hitnom slučaju, jednostavno imaju previše ugljenih hidrata, a mnogo manje životinjskih proteina.Za iskusne prepere kao što je Dejzi Luter, osnivačica bloga Organski preper i internet prodavnice namirnica za opstanak, Prepers Market, gotovi sušeni obroci su više poslednja linija odbrane nego bilo šta drugo. Iako inistira da ovi proizvodi „imaju svoje mesto“, njena verzija čuvanja dugotrajnih namirnica više zvuči kao stil života, proces laganog skupljanja zaliha koje će joj omogućiti da prehrani svoju porodicu što je zdravije i ekonomičnije moguće. To ponekad znači da pravi zalihe sušenih namirnica, ili da kupuje šta god da je na popustu u supermarketu; ali tu se takođe radi i o životu u skladu sa godišnjim dobima, uzgajanje namirnica u sopstvenoj bašti, i korišćenje proverenih kućnih načina očuvanja hrane – konzerviranja i dehidriranja – da bi se postarala za to da uvek ima hranu pri ruci.Dakle, odlučili ste gde ćete se sakriti. Bravo, ljudi, svaka čast. Šta ima za večeru? Oh, pa niste napravili zalihe? Jedva čekam da vam se požuteli kostur pretvori u prašinu na opustošenoj zemlji. Biće gomile bandita u gas maskama u potrazi za krvi i pečenim leševima, tako da se postarajte da ste se dobro pripremili.
Očigledan odgovor je da vam treba voda i to u ogromnim količinama. Ako umete, pokušajte da rašljarite, pogodili ste, kostima. Ako niste stručni i mrzi vas, važno je da sa sobom ponesete fatalne količine alkohola, kako biste mogli da se ušljemate i umrete brzo u slučaju da sve pođe po zlu i morate da gledate kako vam porodicu proždiru kanibali dok pokušavaju da razmene stare cigarete za zalogaj "lajon" čokoladice. Biće vam potrebna i energija, tako da se potrudite da iz prodavnice ukradete što više "red bula". Najvažniji su snaga i budnost.
Naravno, treba vam hrana koja će trajati. Konzerve su tradicionalni izbor, ali ako imate samo nekođubre, a žurite na stanicu podzemne železnice dok se pakao obrušava na vas sa nebesa, to možda neće biti dovoljno. Postarajte se da imate velike zalihe "peperamija", pošto se obično ne kvari i nije mnogo ukusan, tako da nećete doći u iskušenje da ga pojedete odjednom. Stvari koje nećete želeti da ponesete: bilo kakvo voće, bilo kakvo povrće (sem ako nije sušeno), stvari za koje vam treba voda dabiste ih skuvali (poput pudinga), bilo kakvo nepušeno meso. Za ime Boga, budite sigurni da ste u torbu strpali otvarač za konzerve ili ćete zateći sebe kako lupate konzervom o nečiju glavu očajnički pokušavajući da doprete do njene slatke želatinske sadržine.
 Ako mene pitate, smak sveta može da nastupi svake sekunde. Bilo kog trenutka može da se otkači neka čestica u svemiru i zbriše svaki trag našeg postojanja.
SAD BIH JA MOGLA ONO MOJE CUVENO CARPE DIEM RAZMISLJANJE. ISKORISTITE SVAKI DAN KAO DA JE POSLEDNJI. JER STA AKO JESTE????

Нема коментара :

Постави коментар