петак, 18. мај 2018.

DAN PORODICE

DAN PORODICE! BRIGA  O DECI! VAKCINE DA ILI NE? LEKOVI DA ILI NE? KAKO PRONACI ISTINU? IZBORI SU TEZI NEGO IKADA!
Porodica u Srbiji ugrožena je narastajućim siromaštvom, a posebno zabrinjava što slučajevi porodičnog nasilja ne samo da ne jenjavaju, već su u porastu u odnosu na prethodni period.
Rizik od siromaštva, posebno ugrožava određene osetljive kategorije stanovništva, kao što su porodice koje se brinu o teško bolesnom ili detetu sa smetnjama u razvoju ili invaliditetom. Stariji, bolesni i osobe sa invaliditetom su najčešće i žrtve svih vidova diskriminacije, a neretko i porodičnog nasilja. Nedovoljno razvijeni servisi podrške starijim licima i njihovim porodicama znatno otežavaju njihov položaj i položaj porodica u kojima žive, kao i pristup pravima.Međunarodni dan porodice, 15. maj, obeležava se širom sveta od 1993. godine, kada ga je Generalna Skupština Ujedinjenih nacija ustanovila, sa ciljem afirmacije porodice i porodičnih vrednosti i podizanja svesti o problemima i pitanjima porodice.
Ne mogu u svakom svom tekstu da ponavljam koliko je porodica ugrozena. A ona je oduvek bila osnovna celija drustva. U drustvu u kome prave vrednosti vise ne postoje ( a porodica je jedna od njih)  odgajati decu je "nemoguca misija". Tradicionalna porodica koja postoji od pocetka postojanja ljudske vrste je : otac, majka i deca!!! Danas su napravljene neprihvatljive varijante ,ali to nije tema ovog bloga.
Ovde sam htela da samo jos jednom podvucem koliko su deca ugrozena u svakom smislu. Od nasilja u porodici, vrsnjackog nasilja pa do toga da postaju zrtve pedofila i "belo roblje". Sigurna sam da bi sve bilo drugacije da se nisu umesali moralni pad celokupnog drustva i tehnologija -drugim recima internet.
Internet smatram glavnim krivcem teorije zavere o vakcinaciji. Koliko njih po forumima i ostalim mestima na inernetu tvrdi da zna istinu! Potpuno su izjednaceni "da" i "ne", tako da roditelj sam mora da izabere i bukvalno presudi. A kako naci pravu istinu u moru informacija zaista ne znam. Vec sam pisala sto se svaki dan zahvaljujem Bogu da sam odgajila decu pre interneta - pa kud svi i ja. Svi vakcinisu decu vakcinisem i ja i ne pitam da li treba ili ne? Danas ne bih znala sta da radim jer sam potpuno zbunjena kontradiktornim podacima.
Nekada sam svaki lek koji sam davala deci prvo proveravala citajuci onaj papiric sa uputstvom za upotrebu leka. Oduvek su postojale te "nus' pojave. Cak i za najobicniji aspirin. I ta uputstva su bila stampana uzasno malim slovima tako da pola nisam ni videla. Medjutim, tada nije bilo interneta i nisam bila uplasena kao sada. Verovala sam farmaceutskoj industriji. Sada posle nekoliko godina citanja bukvalno svega i svacega na internetu ( sto se lekova tice i pomenute industrije) shvatila sam da sam preplasena na smrt.
Nazalost dvoje od cetvoro dece mi ima vece probleme sa zdravljem. Jedno sa psihickim ,jedno sa fizickim. Kronova bolest je potpuno neispitana bolest koja dobijaju mlada bica izmedju 15i 25 godina. Kao i poremecaj licnosti i shizofrenija koju danas imaju mladi u istom uzrastu. U jednom se pak doktori i naucnici slazu. Milenijalci su neotporni na stres koji je nastao usled ubrzanja vremena i velikog napretka tehnologije. I urusavanja  porodice na prvom mestu.
Donela sam lekove kuci i na internetu pronasla razne sajtove i forume gde pored objasnjenja o samim lekovima postoje i iskustva pacijenata koji piju te lekove. Lek Imuran za Kronovu bolest ima spisak"nus' pojava od kojih ti se ledi krv u zilama. Od akutnog pankreatitisa,preko teske anemije, do malignih bolesti.Bukvalno se osecam kao da svom detetu dajem otrov!!!
Ne znam da li je pametno sto sam  sve  to citala? Ali poucena iskustvom zadnjih godina kada se u moju kucu zaista "uselilo" mnogo raznih bolesti nekako sam stekla poverenje u misljenja ljudi koji su i sami prosli kroz neke bolesti. Koliku su tacne te price i koliko je uopste bilo sta istina ne znam,ali  i na zvanicnom papiricu kod pomenutog Imurana pisu razna upozorenja i "nus' pojave. Takodje Budosan koji se isto daje uz Imuran i Salofak za Kronovu bolest su lekovi iz Nemacke i nisu do kraja ispitani jer su novi??? Da li to znaci da je moje dete zamorce?
NIJE VAZNO DA LI JE U PORODICI OD POSTANKA COVECANSTVA BIO PATRIJARHAT ILI MATRIJARHAT VAZNO JE DA JE POSTOJALA I DA JE NA PRAVILAN NACIN UTICALA NA DECU! KAKVA DANASNJA RAVNOPRAVNOST  I RASULO U PORODICI PO SISTEMU -SVAKO DOLAZI KAD HOCE, JEDE KAD HOCE, NIKO SE NI SA KIM  U KUCI NI NE SRECE AKO BAS NE MORA. KAKVA JE TO PORODICA. GDE  SU ZAJEDNICKI OBROCI I ZAJEDNICKO VREME UZ ZAJEDNICKA INTERESOVANJA???
NA KRAJU REKOSE DA SE POSLEDICE OVIH LEKOVA MOGU VIDETI TEK ZA NEKOLIKO MESECI, GODINA....
I DA SE NE OSECAM KRIVOM STO SAM DETETU DALA OTROV? ILI LEK?

Нема коментара :

Постави коментар