среда, 30. мај 2018.

ILUZIJE

ILUZIJE?! DA ILI NE? SVET SA ILI BEZ ILUZIJA! MUZEJ ILUZIJA U BEOGRADU!DAVID KOPERFILD MORAO DA ODA TAJNU?!
Cesto koristimo reč iluzija i često se govori o tome da su one zapravo naše najveće greške. A šta je zapravo iluzija? U psihoterapeutskom smislu iluzija je greška koju pravi naša svest: "Nekada ono što želimo doživljavamo kao da je stvarno, što izaziva more neprijatnih posledica. Ponekada su nam u strahu velike oči i u suštini bezazlene događaje vidimo kao pravu katastrofu. Ili smatramo da smo ostvarili potpuno razumevanje sa nekim, a onda se ispostavi da taj neko ne samo da nas nije shvatio, podržao, već nas je čak obmanuo, izdao.
U tom smislu govorimo o četiri osnovne iluzije: iluzija opasnosti, iluzija sreće, iluzija patnje i iluzija međusobnog razumevanja. Jedan od glavnih faktora kod formiranja iluzija jeste i odnos leve i desne hemisfere mozga. Desna strana je zadužena za primanje informacija i emocije, a leva za logičnu analizu i donošenje rešenja. Laički rečeno, desna strana prima informacije i doživljava ih, a leva razmišlja i preduzima korake.
Iako obe strane mozga sarađuju kako bismo mi imali kompletnu sliku stvarnosti, često dolazi do nesporazuma jer, kako kaže Karpatov, treba zamisliti da je desna strana egzaltirani slikar a leva strana šašavi matematičar pri čemu slikar uvek određuje ton saradnje. Slikar prvi dobija informaciju, a matematičar se naknadno uključuje i određuje dejstvo na osnovu informacija koje je dobio, a koje su obojene emocijama. Leva polovina mozga ne dovodi u sumnju istinitost prvobitne informacije već uz pomoć logičkih argumenata potvrđuje njen karakter ma kakva ona zapravo bila.
Poznati američki mađioničar Dejvid Koperfild bio je prisiljen da otkrije svoj slavni trik nakon što je jedan gledalac, britanski turista Gevin Koks podneo tužbu tvrdeći kako je teško povređen dok je učestvovao u njegovom spektaklu u Las Vegasu 2013. godine.
Naime, 58-godišnjak iz Kenta bio je na predstavi za svoj rođendan pa je odabran da učestvuje u iluziji pod nazivom #13" trik - u kojoj je 13 članova publike trebalo da nestanu.Prilikom "nestajanja", Koks tvrdi da je zadobio trajno oštećenje mozga i povredu ramena nakon što je pao tokom izvođenja trika.Koperfildovi advokati dali su sve od sebe kako bi sprečili da u javnost izađu tajne mađioničarskog zanata, ali na sudu su ipak izgubili pa je Koperfildov prijatelj i izvršni producent Kris Kener morao da otkrije porotnicima kako je izvedena iluzija.Iza tamnih zavesa učesnici u triku nestaju u tajnom prolazu koji vodi iza scene i tek bi se kasnije, na kraju predstave, ponovo pojavili u publici.Advokat oštećenog Koksa tvrdi da je ta ruta nedovoljno osvetljena i prepuna prepreka, a oni su čak morali trčati, zbog čega je njegov štićenik pao. Suđenje je još u toku, a odbrana ističe da je i sam Koperfild više puta prošao tim putem i utvrdio da je bezbedan.Ni ne moze da se nabroji koliko je iluzija ljudima pruzio ovaj najveci madjionicar svih vremena. Veci i od cuvenog Hudinija. Nestajanje kineskog zida??? I slicno!
Fascinantni svet iluzija, koji ovaj muzej pruza, osmisljen je kako bi poljuljao poverenje u cula posetilaca i namenjen je svim generacijama. U Beogradu je 22 maja ove godine  otvoren Muzej iluzija sa više od 70 eksponata, šesti te vrste u svetu, nakon Zagreba, Zadra, Ljubljane, Beča i Omana.Fascinantni svet iluzija, koji ovaj muzej pruža, osmišljen je kako bi poljuljao poverenje u čula posetilaca i namenjen je svim generacijama, od najmlađih do najstarijih sugrađana uz mnoštvo didaktičkih igri, slagalica i mozgalica.To je interaktivan koncept, a cilj je da posetioci sami istražuju neobične prostorije i u svakoj od njih se nalaze još neobičnije iluzije. Posetilac prestaje tu da bude samo posmatrač i postaje učesnik i kreator tih uluzija.Deci je najzanimljviji Vorteks tunel sa rotirajućim cilindrom kroz koji se roditelji retko usuđuju da prođu, jer se unutra poremeti ravnoteža.Tinejdžere najviše privlači soba sa ogledalima koja je idealna za "selfije" zahvaljujući različitim oblicima i ćoškovima reflektovanja, a najstariji vole da rešavaju mozgalice.
Novost u beogradskom Muzeju iluzija je stolica koja pokazuje koliko je zapravo neverovatna percepcija veličine osobe koju gledamo, zavisno o kontekstu koji nam sugerišu predmeti oko nje, pa se tako osoba koja je na stolici čini izuzetno malom u poređenju na druge ljude u prostoriji.
Mnoge će u detinjstvo vratiti kaleidoskop čije zaigrane uzorke, umesto šarenih papirića i perli, čine sami posetioci.Tu je i kriva soba, zainteresovan posetilac može videti kako izgleda igrati karte sam sa sobom zahvaljujući iluziji koju stvaraju ogledala, deca se rado zaustavljaju kod beskonačnog ogledala, a mogu i da vide kako je to biti viši od roditelja.
Termalni gril je najstarija iluzija i potiče još iz 19. veka kada je utvrđeno da je rezultat miksa hladnog i toplog zapravo žarenje.
Ono što srpski muzej razlikuje od sličnih u svetu jeste to što je dozvoljeno smejanje, skakanje, zabava i fotografisanje, što je čak i poželjno jer neke iluzije dobijaju pun smisao tek kada se ovekoveče fotoaparatom kao što je slučaj sa obrnutom sobom.
ILUZIJA MORA DA POSTOJI. BEZ NJE BI SVET BIO CRNO BELI I MNOGO DOSADAN. IPAK PRAVILO JE PRAVILO. CIM NESTO PREDJE OKVIRE POTAJE OPASNO. DOK JE U GRANICAMA NORMALE I POD KONTROLOM ILUZIJA NAM MNOGO ULEPSAVA ZIVOT.
KADA SE PRETERA NASTAJE VELIKI PROBLEM.
PREPUSTIMO SE NEKAD SVETU ILUZIJA. PUSTIMO NASOJ MASTI I NASIM CULIMA DA UZIVAJU. A ONDA  SE OPET  VRATIMO U REALNOST 'NAPUNJENIH BATERIJA' KAKO I TREBA!



Нема коментара :

Постави коментар