четвртак, 19. јул 2018.

DIGITALNA FOREZNIKA

DIGITALNA FOREZNIKA! SVE INFORMACIJE ZAPISANE SU  U DNK! ONLAJN SAHRANA! FEJSBUK!
Vec  i pticice na grani znaju da su virtualni i realni svet toliko postali isprepletani da se granica jedna nazire. Od rodjenja do smrti sve je zapisano u DNK. Tehnologija je postala nas zivot. I to ne figurativno.
Zivimo  u svetu u kome se dnevno razmeni beskrajno mnogo informacija. Problem skladištenja tih informacija je veliki jer se količina podataka svakodnevno uvećava, a naučnici sa MIT-a su došli na genijalnu ideju: da podatke čuvaju u DNK.
DNK čuva mnogo podataka o svakoj vrsti. U njemu se nalaze mnogi kodovi vezani za vrstu kojoj pripada, pa je zbog toga poslužio kao  inspiracija stručnjacima da ga iskoriste kao memoriju za podatke.
Prethodnih godina imali smo mnogo više memorije od one koja je dostuna na desktop računaru,a  kada bismo je popunili informacije smo čuvali na nekoj od prenosivih memorija. To je danas daleko od dovoljnog. Brisanje podataka nije u modi, a to možemo da zahvalimo kombinaciji pada cene i povećanja kapaciteta memorije u usponu - klaudu.li, on je ograničen i ako nastavimo ovim tempom za vrlo kratko vreme suočićemo se sa ogromnim jazom između korisnih podataka koje stvaramo i mogućnosti za njihovo čuvanje. Kako stvari stoje čovečanstvo će do 2025. godine proizvesti više od 160 zetabajta podataka, a moći ćemo da sačuvamo samo 12,5 odsto. Rešenje se možda nazire ukoliko bi se podaci čuvali u DNK.
Park i Poket su naučnici sa MIT koji su razvili tehnologiju za koju veruju da bi mogla da preobrazi način na koji čuvamo podatke i da ih skladištimo u prostoru veličine ormara za odeću. Oni nameravaju da enkodiraju podatke u ljudsku DNK, što zvuči ako naučna fantastika. Naučnici ne nameravaju da nas pretvore u mutante već da upotrebe DNK izrađen od sintetičkih polimera koji nije kompjuterski kod bilo čega živog.
Naučnici su najavili da bi primena ove metode čuvanja podataka mogla da bude dostupna za destak godina jer se još uvek nalazi u probnoj fazi. Ovo otvara mogućnost da se primene alati iz molekularne biologije u svrhu čuvanja podataka sa računara što je prilično revolucionaran potez. To je okej - svi podaci koji su tebi vazni bice u tebi. A dok se to ne dogodi  na sceni su digitalni foreznicari. Ne , to nisu hakeri - hakeri rade tajno - skidaju poverljive podatke razbijajuci zastitu. Ovo je vrlo legalan i vrlo placen posao.
Forezniku, kao oblast koja koristi savremena naucna saznanja i tehnoloska resenja u cilju pronalazenja istine u kriminalistickim istrazivanjima , u nase zivote uvele su televizijske serije.
U poslednjih desetak godina TV kanali postali su prosto zatrpani naslovima ovog žanra iz jednostavnog razloga što tema nudi savršen spoj uzbudljive krimi-priče i interesantnih činjenica sličnih onima koje dobijamo u dokumentarnim emisijama. Jedna posebna oblast forenzike bavi se otkrivanjem tragova visokotehnološkog kriminala i zloupotrebe računara.
Digitalna forenzika i nešto uža oblast računarske forenzike predstavljaju postupke i procedure za analizu, prikupljanje, obradu i čuvanje digitalnih dokaza prikupljenih sa elektronskih uređaja i računarskih mreža koje su na bilo koji način bile deo kriminalnih aktivnosti, bilo da se radi o običnom ili sajber zločinu. To znači da se digitalni forenzičari najpre moraju pozabaviti otkrivanjem dokaza i izvlačenjem podataka koji mogu biti od koristi u istrazi.
Pritom je, kao i u klasičnoj forenzici, veoma važno da dokazi ne budu "kontaminirani", odnosno da sačuvaju originalni oblik kako bi mogli biti korišćeni u fazi istrage i sudskom procesu. Premda zvuči jednostavno, ova faza je jedna od najosetljivijih u čitavom procesu i zahteva posebne procedure i specijalno pisane programe.
Pored toga, bitno je i čuvanje dokaza, kao i načini prezentovanja. Digitalni tragovi zločina se neretko lakše sakrivaju nego oni u fizičkom svetu, pa računarski forenzičari moraju da poseduju ogromno znanje o hardverskim komponentama, mrežama i softverskim rešenjima.
Budući da tehnologija zadire u sve pore svakodnevnog života ljudi, da smo okruženi elektronskim uređajima najrazličitijih vrsta, kao i da sigurnost računarskih sistema postaje jedna od osnovnih briga čovečanstva, digitalna forenzika će sigurno biti sve popularnija oblast. Takođe, očekuje se porast potražnje za ovom vrstom stručnjaka - kako u svetu, tako i kod nas.
Zbog toga je digitalni forenzičar jedno od privlačnih zanimanja budućnosti i prilika za mlade ljude da se na vreme obrazuju, obučavaju i usavršavaju kako bi postali konkurentni na tržištu radne snage u novom dobu. 
Mozda ove dve stvari iskljucuju jedna drugu, ali ne totalno. Ako se dogodi krivicno delo bilo koje vrste pomocu digitalne foreznike mogu da vas prikljuce na racunar gde ce vas DNK da govori u vasu korist ili protiv vas -sve zavisi od vase umesanosti u zlocin. Ma kakav poligraf?! Ovo je totalno van vase kontrole! Sem ako niste hakovali sopstveni DNK pre hapsenja!
A na kraju kad ste rodjeni mozda kloniranjem ili iz  epruvete ili vec na neki  novi nacin produzenja ljudske vrste  u buducnosti, ako je vas DNK radio za vas kao najbolji laptop i mobilni uvek dostupan ( jer je u vama), plus zaboravih da kazem da su vas cipovali na rodjenju ( obavezno) i da je vas zdravstveni karton isto kao cip u vasoj glavi , kad pre
gurate period od rodjenja do smrti - to jest zivot - ostaje taj poslednji cin koji moze isto da se digitalizuje u cilju  - ne smaranja!!!!  I tako kad dodje kraj naseg fizckog zivota ( kad istrosimo telo koje je samo mesto u kome stanuje nasa dusa teska tacno 21 gram) nastaje ceremonija sahrane i pripremnih poslova  koji su obavezni ,pre i posle samog cina sahrane.
Jedno pogrebno preuzeće u Japanu nudi drajv-in uslugu za ljude koji bi da odaju počast pokojniku ,ali su u stisci sa vremenom. Kako javlja Japan Times, Kankon Sosai Aići grupa otvorila je vrata za javnost u Uedi, u provinciji Nagano. Gosti mogu da priđu izlogu u kolima, upišu se u knjigu ožalošćenih preko ekrana osetljivog na dodir, i kako je običaj, ostave uplatu porodici preminulog u znak saučešća. Takođe postoji elektronska usluga prodaje tamjana, ako užurbani ožalošćeni želi da se u njegovo ime uputi i molitva.
U zemlji starosnog profila kakav ima Japan, industrija pogrebnih preduzeća je u porastu, a sve je veća i potražnja za efikasnijim pogrebnim uslugama.
Masao Ogivara iz ove kompanije kaže za JT da je njihova nova usluga namenjena licima ograničene pokretljivosti, što zbog invaliditeta što zbog godina. "Ja se ovim poslom već dugo bavim, i dobro znam koliko je teško starijim osobama u invalidskim kolicima da se pojave na sahrani.“
Masao tvrdi da se ovom uslugom "smanjuje vreme neophodno da bi se prisustvovalo sahrani“. Pošto se sahrane u Japanu obično održavaju oko podneva, poslovni čovek na pauzi za ručak može da samo skokne do kioska umesto da žuri kući da obuče crninu i posle gubi vreme na melanholičnom skupu.ompanije se u Japanu bore za svoj deo kolača pogrebne ekonomije, čiji je promet prema podacima Instituta Jano u vrednosti od oko 10 milijardi EUR. Poslednjih desetak godina su se shodno tome javile brojne kontroverzne poslovne prakse.
Amazon nudi sistem za iznajmljivanje budističkih sveštenika, preko kog ožalošćena porodica može da naruči pogrebnu ceremoniju po izboru onlajn . Softbank istovremeno nudi robota sveštenika po imenu „Peper“ u iste svrhe, kako bi po što povoljnijoj ceni obavili isti ritual. Secate se price o pecetcima Pepera? Vidi dokle je stigao mali? Sahrane je moguće i naručiti: posle kremacije, pepeo se poštom pošalje na zadatu adresu hrama ge se obave neophodni rituali i urna odloži na čuvanje. Porodicama preminulih takođe je na raspolaganju telefonska aplikacija preko kojih mogu da virtualno posete grobove svojih najbližih.
Da li se sve transakcije obavljaju u kriptovalutama koje misli da uvede i Fejsbuk?
Uprkos pojavi novih socijalnih mreža i njihovom rastu, Facebook je i dalje društvena mreža sa najvećim brojem korisnika. Trenutno u svetu postoji otvorenih oko 2,2 milijarde korisničkih naloga. Ideja o uvođenju blockchain tehnologije u najrasprostranjenijoj društvenoj mreži nagoveštava da se platforma priprema za nove tehnološke izazove. Vlasnik kompanije, Mark Zuckerberg, najavio je mogućnost uvođenja nove kriptovalute koja bi se koristila kako u okviru Facebooka tako i šire. Imajući u vidu masovnost mreže, nova kriptovaluta bi lako mogla preuzeti primat od bitcoina.
U cilju intenziviranja aktivnosti na primeni blockchaina i uvođenju kriptovalute, došlo je i do smena u Facbooku tako da je na čelo tima za pomenuti razvoj postavljen David Marcus, doskorašnji vođa tima koji je razvijao Facebook Messenger. Formiran je tim od vrhunskih stručnjaka i programera koji će razvijati novu platformu a čije će aktivnosti direktno pratiti CTO (Chief Technology Officer), Mike Schroepfer. Sama informacija o personalnim promenama i formiranje tima govore da se radi o značajnom projektu.
U početnoj fazi su ciljevi i namere bili prilično nejasni. Uvođenje blockchain ehnologije je pravdano povećanjem privatnosti, kako se ne bi dešavalo curenje podataka, kao što je to bio slučaj u nedavnom skandalu sa kompanijom Cambridge Analytica. Podsetimo se da je kompanija Cambridge Analytica razvila Ocean sistem koji na osnovu naših postova ili lajkova nepogrešivo definiše lični profil. Dovoljno je svega 50 do 100 postova ili lajkova kako bi analitičari saznali o nama apsolutno sve! I to na osnovu informacija koje smo sami, dobrovoljno objavili!
Pored Fejsbuka ni ne treba nam nas dekodirani ili kodirani DNK. Ali, to ce biti borba Titana. Kako sakriti svoje podatke od Fejsbuka, kako prevariti digitalne foreznicari i kako na kraju krajeva i svoj zivot i svoju smrt spakovati u  nesto bolje od klauda!
GRANICA IZMEDJU VIRTUALNOG I REALNOG SVETA MOZDA I NE POSTOJI VISE!!!!


Нема коментара :

Постави коментар