понедељак, 23. јул 2018.

SEDMO NEBO

PA BOZE! DVA METRA ISPOD ZEMLJE! SEST KORAKA UNAZAD! TRI METRA IZNAD NEBA! ILI SEDMO NEBO! MORBIDAN TEKST! KO NIJE SPREMAN BOLJE DA NE CITA!
Ako prihvatimo da je nase telo samo nesto u cemu zivi nasa dusa to jest  MI onda ovaj tekst moze da bude logican  i realno vrlo koristan. Ali moj sistem je da idemo redom.
Prvo, mi obozavamo svoje telo vise nego Narcis ikada. Zato sve cinimo da izgledamo najlepse sto mozemo. Dok smo fizicki zivi - mislim dok zivi nase fizicko MI. A kada dodjemo blizu smrti strah nas toliko optereti da zamisljamo da postoji Raj i Pakao i da strepimo sta nas ceka tamo. Naravno i nasa bliza rodbina i prijatelji strepe sa nama cekajuci taj momenat gasenja zivota.U celom svetu svako smrt  ispostuje prema svojim obicajima. Kod nas je to preraslo u ceremoniju bez kraja i pocetka u kojoj se samo vodi racuna o tome da je sahrana "bogata" ,sto po opremi, trpezi, vencima ,grobnom mestu i ostalim pratecim stvarima. Daleko je to od istinske zalosti ili cak iskazivanja na taj nacin nekog postovanja ili ljubavi. Ne, to je postala groteskna slika prikazivanja svog bogtstva i moci. Cak i oni najsiromasniji primorani su ( ne znam zaista cime) da se zaduze za naradnih 20 godina da bi spremili sahranu, Pritisak na rodbinu je ogroman, a zavisnici od rijalitija, ogovaranja zlobno ce sutra izneti sve mane vase mukom spremljne sahrane. Pa onda  davanje 7 dana, pa 40 ,pa 6 meseci pa godina... Nikada velicina i bogatstvo sahrane nisu adekvatna slika istinskoj ljubavi i postovanju prema pokojniku. Dakle, ako zazivi ovaj zakon da smo svi donatori posle nase smrti (organi postaju vlasnistvo Drzave) onda vise ne bi bilo sahrana i ovolikih troskova. Ne bi vise trebala groblja na kojima grobno mesto kosta kao garsonjera, ne bi trebalo ugostiti blizu  i dalju rodbinu, prijatelje, komsije i ostale pozvane i nepozvane. A opet, znali bi da su ti organi nekome produzili zivot i to mozda nekome ko je vise potreban ovome svetu.Mada, mrtvi organi se ne mogu transplatirati koliko ja gledajuci sve moguce serije mogu da shvatim. Znaci, neko ko je u komi iz bilo kog razloga moze postati donator ako to sam zeli rodbini je lakse. Sta ako on nije nista napisao, a novi zakon kaze - njegovi organi pripadaju drzavi ,a on jos ziv- vestacki na aparatima ali ziv. Sta onda rodbina da uradi???? Takodje zivimo u najnemoralnijem drustvu ikada te tako moze doci  do zloupotreba  ogromnih razmera. Svaki doktor, sestra, medecinski radnik moze za novcanu naknadu pribaviti  saglasnost rodbine i necije organe prodati na crnom trzistu bez znanja te iste drzave koja se sad pojavljuje kao vlasnik vasih organa. I samo zato ovih dana na Fejsu svi pisu o "Zutoj kuci" o crnom trzistu organa i jedino to je motiv sto ih novi zakon toliko plasi,sto ih iritira i dovodi do gnusanja.I to je u redu znajuci gde zivimo. Ali, kada bi se sve to odvijalo legalno, humano i zaista se produzavali vredni ljudski zivoti onda bi sve  to imalo smisla. Takodje, stojim iza toga da sahrane u razmerama koje mi pravimo nisu potrebne, ni pokojniku ni nama zivima.
Zasto sam u naslovu ovog teksta spomenula brojeve, mere od neba do zemlje ( i ispod).Bas zbog nase opsednutosti nasim telom i brigom kuda ce ono posle nase smrti. Dok smo zivi nalazimo se na Sedmom nebu kada smo srecni i zadovoljni, ili Tri metra iznad neba kada smo zaljubljeni. Kada umremo zakopaju nas dva metra ispod zemlje, a to je sest zivotnih koraka unazad. Skoro sam pisala tekst kako bi bilo da zivimo unazad. I sad tvrdim da je mnogo bolje. Procitajte ako vas zanima.
POSLE SMRTI NASE ORGANE PREUZIMA DRZAVA. A DO SMRTI JE VEOMA LAKO DOCI AKO VAS ISKLJUCE I   ONDA AKO MOZETE DA PREZIVITE. NA INTERNETU OVIH DANA'VRI' KAO NEKAD  U KOSNICAMA. LJUDI SU POTPUNOM SOKU POSLE IZJAVE MINASTARA U SKUPSTINI DA DRZAVA DOBIJA 'PRAVO' NA VASE ORGANE. ODMAH TREBA RAZDVOJITI DONIRANJE PO VASOJ ZELJI STO JE HUMANI CIN I OTIMANJE VASIH ORGANA PO SISTEMU SVI STE DONORI DOK SE NE DOKAZE SUPROTNO( TO JEST VI MORATE DA POTPISETE KARTICU DA NECETE DA BUDETE DONOR) INACE SE SMATRA DA STE DONOR! PA ZAISTA UZAS!
NAVIKNEMO SE NA OVO NASE FIZICKO TELO JER GA VIDJAMO SVAKI DAN. ONO STO JE U NAMA (DUSA) NE VIDIMO I NEKAKO NISMO TAKO PRISNI S NJOM KAO SA TELOM.  I SVE DOK NE KRENU DA UZIMAJU NASU DUSU  DOBRO JE. MADA SU JE ZAGADILI  I OBEZVREDILI KAO I SVE OSTALO. MOZDA SMO JE I NE ZNAJUCI PRODALI PRE RODJENJA DRZAVI, DJAVOLU KOME GOD. A SAD SIZIMO PO DRUSTVENIM MREZAMA STO HOCE DA NAM UZMU ORGANE. MA HAJTE MOLIM VAS!
SVI SMO MI SAMO DEO NEKE VELIKE NEBESKE IGRICE, OPUSTITE SE JER NISTA DA PROMENITE NE MOZETE. KARPE DIEM!

Нема коментара :

Постави коментар