недеља, 1. јул 2018.

ZRTVE EKSTAZIJA

ZA NEDELJU DANA TROJE TINEJDZERA UMRLO OD EKSTAZIJA! MANASTITI U KOJIMA SE "LECI" NARKOMANIJA! DOBRI VLADIKA KACAVENDA! ZLO JE DOSLO PO SVOJE! DA LI SU I KOVILJ  IILINJE PREVARA - NEK MI BOG OPROSTI AKO GRESIM! ZAR MORAMO DA SUMNJAMO I U 'SVETOVNE LJUDE" ? I DA LI JE UOPSTE VISE NEKOME NESTO SVETO? KONTROLA DECE - KAKO?
Čak troje tinejdžera za poslednjih sedam dana umrlo je od trovanja narkoticima. Ulice je preplavio ekstazi iz "kućne radinosti" koji sadrži opasne hemikalije koje u kombinaciji sa MDMA od ove droge bukvalno prave otrov. Crni niz koji je odneo tri mlada života preti da se nastavi. Dileri u potrazi za što većom zaradom u drogu ubacuju hemikalije koje su toliko opasne da dovode do smrti posle konzumiranja samo nekoliko tableta.
Činjenica koja sve više zabrinjava nije samo to što mladi u Srbije sve ranije probaju drogu, već i ta da od nje sve češće umiru, kao i to da ima sve više tinejdžera koji drogu diluju!
Većina mladih drogu proba oko 16. godine, mada je sve više onih koji prvi džoint popuše još u osnovnoj školi. Svedoci smo i svojevrsnog crnog bilansa: za samo nedelju dana troje tinejdžera je izgubilo život nakon uzimanja prekomernih doza narkotika. Međutim, ono što najviše plaši je činjenica da sve više maloletnika postaju dileri.Javnost je tokom prošle godine ostala šokirana vešću da je kod dvojice osnovaca beogradska policija pronašla čak 50 paketića heroina za prodaju. I nisu oni jedini, jer ih je na ulici sve više. I prodaju ama baš sve - od marihuane i ekstazija, do heroina.
Roditelj koji redovno "prati" svoje dete neće imati problem da napravi razliku, ali za one koji ne znaju ili kojima je lakše da misle da je sve u redu, evo nekih znakova na koje treba da obrate pažnju.
Tako na primer, kasnije dolaženje kući može da bude pokazatelj, mada je tinejdžerstvo doba kada se počinje sa izlascima. Zatvaranje u sobu opet samo za sebe ne mora mnogo da znači, ali i može da bude pokazatelj da dete želi nešto da sakrije i da je okrenuto sebi. Promena društva je već konkretniji pokazatelj i treba da se postavi pitanje zašto je došlo do toga.
Kada zavisnost već uzme maha, dete dobija zapušten izgled, uske zenice, mada danas mladi stavljaju kapi za oči. Kod nekih postoji crvenilo oko nosa, izbodene vene u zavisnosti od toga čime se drogiraju.Postoje neki specifični pokazatelji za različite droge. Na primer, oni koji konzumiraju marihuanu, imaju crvene oči, jedan specifičan zadah i zatvaraju se u sebe, dok oni koji konzumiraju ekstazi postaju hiperaktivni, ubrzani, jako se znoje, uzimaju dosta vode, imaju krvave beonjače..Kako prepoznati da je dete postalo diler.Crveni alarm kod roditelja treba da se upali kada primete da njihovo dete:   ima neobjašnjiv priliv novca, sebi može da kupi skupu garderobu, najnoviji model mobilnog telefona...iznenada i bez objašnjanja izlazi iz kuće u toku noći,
ima drastične promene ponašnja kao što su tajnovitosti ili nagli porast samopouzdanja,dolazi mu ili se viđa sa velikim brojem vršnjaka, vama uglavnom nepoznatim, novim "prijateljima", drastično su mu se promenile na gore ocene u školi,naglo je zapostavilo svoje uobičajene obaveze i hobije,
 sve više komunicira sa nepoznatim osobama...Svakako da roditelji treba da imaju dobru komunikaciju sa decom, medjutim da li vi mozete zadrzati tinejdzera  u kuci? Koliko god da verujemo da mozemo uticati na svoju decu vise je zabluda!Sacuvati decu u ovo zlo doba je nemoguce!I ne hulite na Boga u smislu meni to ne moze da se desi! Nazalost svima nama moze da se desi toliko toga. Kron, poremecaj licnosti, depresija - sad su bolesti mladih uzasne! Vidi moj blog o tome da mladi sad najcesce pricaju  o bolestima - sto je nekad bilo samo za nas matorce.
Manastir Kovilj i Manastir Ilinje nude podrsku deci narkomanima. Prvi ima trogodisnji boravak na selu i brigu o domacinstvu, a drugi nudi Svetu tajnu jeloosvecenja koja leci od zavisnosti od droge, alkohola pa i pusenja.Da, to moram da spomenem ovde. Nekada su ljude koji imaju psihickih problema ili su narkomani smatrali zaposednutima od djavola koga su morali da isteruju. U manastiru Ilinje isteruju djavola.Manastir Ilinje se nalazi u mestu Očage kod Šapca, a njegov iguman, arhimandrit Isaija na glasu je kao čovek koji leči i najteže bolesti i molitvama izgoni đavola iz posednutog.Mi se molimo, lekari leče, a Gospod izlečuje - kaže on, kao da ne želi da ospori značaj i ulogu klasične medicine. Objašnjava da u Ilinju lek mogu da nađu oboleli od šizofrenije i drugih duševnih bolesti, kao i od „najtežih telesnih“. Pitamo: „Mislite na rak?“, i on kaže: „I na rak...“ Svake druge subote seoske puteve u Mačvi zakrče autobusi i putnički automobili iz svih krajeva Srbije i Republike Srpske, a bude ih i iz Crne Gore, Makedonije, Bugarske...U pravoslavlju postoji obred jeleosvećenja. Uz posebne molitve bolesnom se osvećenim uljem iscrtavaju krstovi na čelu, prsima, rukama. Na taj se način priziva „blagodat Božja koja isceljuje duševne i telesne nemoći“. Jeleosvećenje se vrši u svim hramovima kad im se jave bolesni, ali jedino u Ilinju to se čini redovno i masovno.Sedam puta čita se molitva za zdravlje, koja počinje sa „Oče sveti, lekaru duše i tela...“, i sedam puta sveštenik ide od jednog do drugog u crkvi sa uljem u čašici i četkicom kojom iscrtavaju krstove. Sedam puta okupljeni padaju na kolena i priklanjaju glavu, tvoreći rukom na onome ispred sebe neprekinuti lanac. One prve do oltara sveštenik pokriva svojim plaštom i nad njima čita Novi zavet. Crkva smatra da je uzrok bolesti zla sila. Čovek nije taj koji ima bolest, nego su ga zaposeli demoni, koje, da bi ozdravio, treba isterati. Ja čitam molitvu, ali samo Bog može da učini čudo - kaže Isaija: Radimo isto što i ostali sveštenici, ali smo, možda, uporniji i usrdniji.
Nazalost toliko toga loseg smo culi o svetim ljudima - mozda najdrasticniji primer je bio Vasilije Kacavenda koji je bio pedofil ,a narkomane je lecio udarcima lopate.
Ne znam. Svesna sam da je zlo dominantno u nasem drustvu. Paranoja ili ne - izgubila sam poverenje u sve i svasta.
NE ZNAM KAKO DA ZASTITIMO DECU OD DROGE, NASILJA, LAZNOG MORALA, BRZE LOVE....NASA LJUBAV OCITO NIJE DOVOLJNA. KOMUNIKACIJA RODITELJ DETE PRESTALA JE ONDA KADA SE URUSILA PORODICA.
DA LI VEROVANJE U BOGA MOZE DA POMOGNE PORED SVESTENIKA KOJI NE ULIVAJU POVERENJE?
POTPUNO GUBIM TLO POD NOGAMA. SVE JE POVEZANO PORAST NARKOMANIJE ( DILER HOCE BRZU LOVU - NARKOMAN TINEJDZER DA POBEGNEG OD OVOG UZASNOG DRUSTVA I PROBLEMA), PAD MORALA, POHLEPA, LAZNE VREDNOSTI,NE POSTOJANJE GRANICE IZMEDJU DOBRA I ZLA ,RASPAD PORODICE...
NEK NAM JE BOG U POMOCI ILI BILO STA STO MOZE DA VRATI ONA DIVNA SRECNA VREMENA U KOJIMA JE COVEK VREDEO MNOGO VISE!

Нема коментара :

Постави коментар