понедељак, 10. децембар 2018.

CUDO ZIVOTA

CUDO ZIVOTA JE OMOGUCILA MAJKA PRIRODA. MEDJUTIM, COVEK NIJE TIME ZADOVOLJAN PA JE RESIO DA STVAR UZME U SVOJE RUKE. I TAKO JE MENE POTPUNO UNESRECIO KADA SAM SHVATILA UZASNU IZTINU DA MI ZENE JESMO SAMO INKUBATORI, A TOLIKO SAM SE PUTA UVREDILA KAD MI JE TO NEKO REKAO! I JOS PRICA O GMO BEBAMA ( OVAJ PUT IZ KINE) I ZASTO ZENE POJEDU SVOJU PLACENTU!
Velika nova nada osvanula je za žene koje se bore sa neplodnošću širom sveta - rođena je prva beba čijoj je majci presađena materica od preminule donorke.
Zdrava devojčica stigla je juče na svet u punom terminu u Brazilu, a njeno rođenje značajno će proširiti mogućnosti tretmana za parove koji pokušavaju da dobiju potomstvo.Majka devojčice je 32-godišnja neimenovana žena koja je rođena bez materice zbog retkog genetskog poremećaja.U septembru 2016. godine njoj je u klinici u Sao Paolu presađena materica od 45-godišnje donorke koja je umrla zbog izliva krvi u mozak.
Operacija je trajala skoro 11 sati, za vreme kojeg su hirurzi pažljivo povezivali vene, arterije, ligamente i vaginalne kanale.Sedam meseci nakon operacije u nju je stavljeno osam oplođenih jajnih ćelija. Trudnoća je prošla bez komplikacija i beba koja teži 3,3 kilograma rođena je u 35. nedelji.
Slične operacije već su primenjivane u Švedskoj i Americi, ali uvek su materice davale žive donorke, srodnice žena koji žele da začnu. Jedan slučaj zabeležen je i u Srbiji, kada je žena koja ima troje dece ustupila svoj reproduktivni organ svojoj bliznakinji, kako bi i ova mogla da zatrudni.Učešće preminulih donorki mnogo će proširiti opcije za žene koje se bore sa neplodnošću i ne mogu da začnu ili da održe trudnoću do termina. Novi tretman za njih otvara nova vrata. To je već donekle učinjeno sa transplatacijom materice od živih donorki, ali normalno je da je malo žena spremno da se odrekne svoje materice. Bez obzira koliko ovo zvuci revolucionarno i znacajno, meni je sam taj sistem vec kod vantelesne oplodnje vrlo komplikovan i cudan iako ima pozitivan ishod jer materica -inkubator prima i tudja jajasca i spermu. Tu se uvek setim kako velike kosporacije ubedjuju svoje zaposlene da zamrzavaju jajasca i spermu zbog karijere ( da odloze roditeljstvo) i necu ni da zamisljam do kojih tu dolazi prevara. Sada jos i presadjivanje materice. Zvuci li to i vama kao pocetak potpuno novog nacina "pravljenja" beba???
Početkom novembra rodile su se prve genetski modifikovane bebe. Od dve devojčice blizanke samo jedna potpuno otporna na HIV jer su kod nje uklonjena oba ključna gena iz para u genomu. Druga ima samo jedan isečeni gen, što znači da ipak može da se zarazi. Devojčice su rođene zdrave i za sada nema nikakvih naznaka da su im tehnologijom oštećeni neki drugi geni.
He,  je objasnio je da se odlučio na ovaj zahvat zato što je HIV veliki problem u Kini. Eksperiment sa tehnikom editovanja gena zvanom CRISPR na kraju je urodio plodom i dvema zdravim bebama, i to sestrama blizankama. majka zatrudnela veštačkom oplodnjom (IVF), ali je uz nju izvedena "genetska operacija" kojom je uklonjen "prolaz kroz koji HIV ulazi kako bi inficirao ljude".
Ali njegovo naučno dostignuće izazvalo je brojne kritike pa je tako profesor etike Džulijan Safulasku nazvao je ovaj eksperiment "monstruoznim".
Osim kritika, počela je i istrage slučaja - barem ona akademska. Kako piše AP, He je sad pod istragom svog lokalnog odbora za medicinsku etiku koja će da utvrdi da li je svojim eksperimentom prekršio zakone.
Zaposleni Univerziteta u Šendženu izjavili su da su "šokirani" eksperimentom, ali su naglasili da on nije obavljen nigde drugde i da je He na neplaćenom odsustvu.
Univerzitet Rajs iz SAD izjavio je da istražuje svog profesora fizike i bioinženjeringa koji je priznao da je pomogao kineskom istraživaču u stvaranju prve genetski modifikovane bebe. Ovo je bar javno objavljeno i doktor snosi posledice, ali bar je namera bila potpuno dobra. Za razliku od drugih tajnih projekata u oblasti genetskog inzinjeringa.
Iako zvuči veoma odvratno, mnoge majke ističu da su pojele svoju placentu nakon rođenja bebe jer ona može da im da energiju, pomogne da se brže oporave, zaustavlja krvarenje i sprečava nastanak postporođajne depresije.

Нема коментара :

Постави коментар