субота, 22. децембар 2018.

RASIPANJE LJUBAVI

NE BACAJ BISERE PRED SVINJE( U BLATO)! KAKO JE BITI PRIJATELJ SA NEKIM KOGA MRZIS?
Ovo je veoma stara poslovica naseg naroda, a usvojili smo je prihvatanjem hriscanstva. Ista datira jos od pre Hrista. Odnosi se na to - da se ne treba previse truditi objasnjavajuci nekome nesto sto je za njega korisno i dobro, ako on nece ili ne zeli to da cuje, razume ili shvati. Radeci tako jalov posao vi sebe zamarate i svoje dragoceno vreme trosite uzalud.
NEMOJTE SE TRUDITI DA PRED GLUPACIMA UMNO GOVORITE!
Poruka je bila da se uzvišene stvari, božanske tajne koje im je Bog otkrio i samim tim svetinje, ne daju i ne otkrivaju onome ko ih ne zna ceniti, odnosno ko još uvek nije kadar da to primi. Onome ko je ogrezao u grehu nije uputno davati "tvrdu hranu", ono što je sveto, jer neće umeti da se prema tome odnosi sa poštovanjem, nego naprotiv. Okrenuće se i protiv tog dobra i protiv dobročinitelja.
Ova pouka se koristi i u profanom smislu, da ne treba otkrivati svoje najvrednije delove duše (dakle, ono što je za svakoga "svetinja") nekome ko to zbog svoje pokvarenosti neće umeti, tj. nije u stanju da poštuje, nego će još i zloupotrebiti protiv tebe. Ipak, svi mi to redovno radimo.  Iz ljubavi uglavnom. A nekada iz koristi ili jednostavno nismo procenili osobu ni situaciju.
Kada volimo nekog (ovo se odnosi na partnersku ljubav) dajemo celog sebe iako nam se ne uzvraca  data kolinica ljubavi  i paznje i jos dovodimo sebe u situaciju da budemo zloupotrebljeni . Takodje, do ove situacije moze doci i u roditeljskoj ljubavi. Neki savet? Lepo je voleti i treba pruzati ljubav koliko najvise mozemo ,ali treba i ocekivati ljubav. Kada to izostane u pitanju je vrlo teska istina -  "nasi darovi" nisu prihvaceni onako kako treba. Partner ne oseca ljubav koju mi osecamo prema njemu, a deca usprkos ljubavi  sebicno gledaju samo svoje interese. Zato, kada se osvestimo i shvatimo situaciju odmah treba da prestanemo sa rasipanjem nase ljubavi, paznje i razumevanja, ma koliko nam to bilo tesko. Mozda se onda oni koje smo toliko razmazili svojom ljubavlju opamete i pocnu da nas gledaju na drugi (pravi nacin), a mozda ( ko zna?) ako su bezosecajni ni ne primete razliku u nasem ponasanju. Ne bih da ih poredim sa svinjama jer je svinja nekako postala simbol neceg prljvog,loseg, a opet nisu svinje krive sto su ih ljudi  UPOREDILI SA LOSIM LJUDIMA.
Ljubav iz koristi, kao i prijateljstvo usprkos mrznji su svakako tipicniji primer bisera i svinja.Tu se darovi bacaju uz ocekivanje mnogo vecih darova. Tu su oba ucesnika svinje! Pohlepa, za materijalnim zaista od coveka moze da napravi zivotinju.
A sada jos da vidimo zasto se neki ljudi druze sa ljudima koje ne podnose ili cak mrze? Ima tu verovatno motiva koristi, ali svakako i bisera  i svinja. Posto poto se druzis sa sefom, gazdom ili nekim "Budzom". Idu ti na zivce, ne mozes da ih podneses. Bacas pred njih  bisere nadajuci se da ce te primiti pod svoje  okrilje. U ovom slucaju definitivno si ti svinja jer oni i te kako razumeju zasto bacas bisere pred njih.
TAKO DOBRO RAZMISLITE O RASIPANJU SVOJE LJUBAVI I PAZNJE. VODITE RACUNA DA NE POSTANETE SVINJE, NITI PAK DA BUDETE NJIHOVA ZRTVA!


Нема коментара :

Постави коментар