среда, 26. децембар 2018.

KONFABULACIJA

KONFABULACIJA? PSIHICKI POREMECAJ ILI NASA REALNOST? Konfabulacija nastaje zbog mešanja imaginacije i memorije ili zbog mešanja istinitih sećanja s lažnim. Kod konfabulacije, osoba nadomješta izgubljena sećanja s izmišljenim. Kod shizofrenije ili demncije i slicnih bolesti moze se reci da je konfabulacija psihicki poremecaj.
Konfabulacije su simptomi raznih duševnih poremećaja i poremećaja memorije u kombinaciji sa različitim nivoima, oni se dodjeljuju ovisno o sadržaju i porijekla. Konfabulacije sadržaja su: - ekmnesticheskie (prošlih života) - pomak događaja u prošlosti, gubitak razumijevanja pacijenta okolne stvarnosti i njegovih godina; - mnemoničku - fikcija događaja relevantnih okolnosti; - fantastičan - ove informacije neuvjerljive i fantastičan karakter, koji se često javljaju na paraphrenic sindrom. Konfabulacije porijekla su: - u zabludi: oni nastaju u vezi sa zabludi misli, sugestije i ideje koje proizlaze iz pacijenta i ne odnose se na kršenje memorije ili zamućenost svest.
Neproduktivni (vnushonnye) pojavljuju se nije spontano, zbog čega je vrh i sugestivna pitanja mogu biti prikaz Korsakov sindrom; - zamjena mnestical: Čini se da zamijeniti problemi kod pamćenja i podijeljeni su u ekmnesticheskie (pogledajte u prošlost) i mnemonika (Konfabulacije koji se odnose na sadašnjost); - oniričkom: su uzrokovane povredama proizvodnih tipa svesti, tema koje iskusni psihoza zarazne, intoksikacija i odvojeni organski psihoza, uz epilepsija, shizofrenija, oniričkom, halucinacije i drugih poremećaja; - ekspanzivna: prikaz opsesije koje se odnose na megalomanski (Predstavljanje sebe kao izuzetno zdrave i fizički jak, intelektualni razvoj, sjajan, bogat, inventivan čovjek visokog rođenja).Medjutim, u sadasnoj civilizaciji gde su potpuno izmesani realni ivirtualni svet svi pomalo ( ili malo vise) patimo od konfabulacije.Konfabulacija i konfabulator trebaju da ostanu u svetu psihijatrije, kao terminilogija medju strucnim licima i definicija za pravu bolest. Zato, laz i lazova treba zvati upravo tako - pravim imenom lazju i lazovom mada bi se nekima verovatno vise svideo pojam konfabulacije, jer to tako sofisticirano zvuci.Ovo se odnosi na ljude koji svesno lazu a ne zbog bolesti (ako je uopste imaju). Percepcija sveta oko nas je veoma vazna. Da mozemo da utvrdimo "pravo stanje stvari". Nekada je to veoma tesko kao sto sam vise puta i dokazala da su istine postale lazi i obrnuto.Zato su nove generacije potpuno izgubljene i sa sve vecim psihickim problemima. Cak i potpuno zdrav milenijalac i  pripadnih Z generacije tesko moze da razlikuje virtualni irealni svet. Moc percepcije nikad nije bila potrebnija , kao ni mogucnost otvaranja uma. I kada odbijemo konfabulaciju usled psihickog poremecaja ili povrede mozga, i usled  svesnog laganja, ostaje nam ova nasa konfabulacija nastala zbog tehnologije koja nas je uvela u virtualni svet. Sta mene sad najvise zbunjuje? Do pre 4 godine mislila sam da su Zemljani i Zemlja samo igrica na nekom "nebeskom kompjuteru" koju igraju stanovnici Svemira sa  visim stepenom inteligencije i tehnologije. sada mi se misljenje malo "poljuljalo" jer upravo mi Zemljani igramo igrice u nasem Univerzumu! Ili sto je mozda jos  tacnije gledamo na TV-u - TV! Popunjavamo li popunjavamo "rupe" u  nasem secanju i sami sebi vise ne verujemo i zbog toga smo potpuno sludjeni. Informacije koje dobijamo od drugih dodatno nas izludjuju. Igra li se neko nasim mozgovima ili smo mi dosli na taj visi nivo  u kome ne postoji nista drugo nego konfabulacija? Da opet ne pricam koliko je nas mozak neispitan i koliko nesiskoriscen, a opet cini nam se da nam glava "puca" od informacija. Najinteresantniji primer "laznih" secanja svakako je Mendela efekat. Pisala sam vec  o tome, ali ukratko to su secanja koja zaista ne postoje!!! I ta secanja imamo svi na razlicite osobe i proslost ne nasu nego celokupnog sveta. To jest svesno smo svi dovedeni u zabludu - lagali su nas ili je to samo konfabulacija na delu.
Mozda je konfabulacija jako potrebna za brisanje podataka tipa tuznih  i tragicnih dogadjaja iz nase proslosti - mada mozda ni tada nije bas opravdana. Svi ostali momenti njene upotrebe su jednostavno LAZ!
NADAM SE DA STE RAZUMELI DA  SMO SE SVI U SVOM ZIVOTU SUSRELI SA KONFABULACIJOM BILO DA SE DESAVA NAMA ILI NAM JE NEKO DRUGI STVARA!

Нема коментара :

Постави коментар