четвртак, 4. јул 2019.

KINDLE ILI KNJIGA

KINDLE ILI KNJIGA! AMAZON! PAPIR!TEZE JE PRODATI ELEKTRONSKU KNJIGU NEGO PAPIRNU- PARADOKS?!
Novembra 2007. godine Amazon je lansirao Kindl , čitač elektronskih knjiga. Septembra 2011. je objavljen Kindl Fajr, tablet sa Android operativnim sistemom. Niska cena ovih uređaja je viđena kao strategija Amazona da više zarađuje na prodaji sadržaja za uređaje, nego na samom uređaju.Amazon linija proizvoda uključuje medije - knjige, DVD, CDove sa muzikom, softver i video-trake i softver - odeće, bebi proizvode, elektroniku, kozmetičke proizvode, hranu, namirnice, zdravstvene i artikle za ličnu negu, industrijske i naučne potrepštine, kuhinjske predmete, nakit i satove, opremu za vrt i travnjak, muzičke instrumente, sportsku opremu, alate i igračke i igre.
Amazon je najveće elektronsko tržište i platforma računarstva u oblaku na svetu, mereno po prihodu i tržišnoj kapitalizaciji. Amazon.com je osnovao Džef Bezos 5. jula 1994, i započeli su kao onlajn knjižara, ali su se zatim proširili na prodaju video preuzimanja/striminga, MP3 preuzimanje/striming, prodaju preuzimanja/striming audioknjiga, softver, video igre, elektroniku, odeću, nameštaj, hranu, igračke, i nakit. Kompanija isto tako poseduje izdavački ogranik, Amazon izdavaštvo, filmski i televizijski studio, Amazon Studios, proizvodi linije potrošačke elektronike uključujući Kindl čitače elektronskih knjiga, Fajer tablične računare, Fajer TV, Eho uređaje, i najveći je svetski provajder usluga računarstva u oblaku (IaaS i PaaS) putem svoje AWS podružnice.
Svaki izdavač ili autor može na svom sajtu da ponudi elektronsku verziju knjige u PDF, ePUB ili MOBI formatu, pod uslovom da raspolaže odgovarajućim autorskim pravima. Da bi takav poduhvat imao smisla neophodno je obezbediti nekakvu zaštitu, odnosno DRM (digital rights management) mehanizam, mogućnost plaćanja karticama i „isporuke“ knjige odmah nakon plaćanja. Zvuči paradoksalno, ali za prodaju elektronskih knjiga preko sajta potrebna je složenija infrastruktura u poređenju sa prodajom papirnih knjiga. Za mnoge izdavače implementacija tih dodatnih tehnologija predstavlja prepreku koju ne mogu ili ne žele da savladaju, pre svega zato što u izdavanju elektronskih knjiga ne vide nikakvu preveliku dobit. To je začarani krug, jer se na elektronskim knjigama ne može zaraditi ako ih uopšte i nema u ponudi.Kindle je i uređaj i prodavnica i ekosistem. Paleta uređaja je velika, u prvom planu su čitači zasnovani na elektronskom mastilu, sa doživljajem i osećajem prilikom čitanja uporedivim sa pravim papirom i tradicionalnom štamparskom bojom – moguće je čitati po danu, pozadinsko osvetljenje se uključuje po potrebi, ne zamaraju se oči, baterija traje nedeljama ili čak mesecima u najnovijem Kindle Oasis‑u koji u širu prodaju ulazi u junu ove godine. Kindle čitači su elegantni, prijatno ih je držati u ruci i Amazon se tokom nekoliko godina postojanja ove platforme potrudio da u svim segmentima Kindle sistema istakne notu sofisticiranosti. TESKO JE NAVESTI SVE POGODNOSTI KINDLA: EVO NEKIH:
-podesivo prednje svetlo omogucava udobno citanje danju i nocu,
-namenjen je za citanje  sa zaslonom bez odsjaja koji se cita kao pravi papir i na direktnom suncu,
-citajte bez ometanja, oznacite delove, potrazite definicije, prevedite reci, podesite velicinu teksta ,posetite drustvene mreze i Vikipediju bez napustanja stranice,
-punjenje baterije traje nedeljama
-uzivajte u vise knjiga sa zvukom, uparite vase blutut slusalice ili zvucnike kako bi  se lako prebacivali sa slusanja na citanje i obrnuto!
VODOOTPORAN JE!!!!
Sad ima tu jos pogodnosti obzirom da svi volimo da citamo u krevetu ili kadi ili barem omiljenoj fotelji, ali tu dolazimo do vecnog sukoba tehnologija ili stari dobri papir?
koliko puta sam pisala o tome al moram i sad ako neko nije citao prethodne tekstove. Papir je nezamenljiv - elektronika zna da se "sprzi' ,da baguje, papir je uvek isti hiljadama godina, a  lizanje prsta pre okretanja  nove strane knjige je neprocenjiv osecaj!
Uporedila sam Amazon, Kindl i biblioteku i obicnu knjizaru. Clanske karte neophodne, indetifikacija maksimalna radi obostrane zastite (valjda). Clanarina tamo, clanarina ovamo, kupovina tamo kupovina ovamo. Znaci isto, a ipak toliko razlicito! Pa opet zadovoljimo se da recenicom da se o ukusima ne treba raspravljati! Samo nek se cita, pa bilo kako.
I  sad ovaj najnoviji model Kindla koji je vec devete genaracije (?) ima u nazivu KINDLE PAPERWHITE sto moje skromno znanje engleskog jezika prevodi kao " beli papir". Dakle papir u nazivu knjige jeste AKSIOM ili knjiga je papir, papir je knjiga - sto i moji tekstovi tipa prazna papir ( u osnovi beli papir) potvrdjuju. Ekran bilo kog  najnaprednijeg uredjaja mora da se povuce pred moci papira!!!
BEZ OBZIRA NA SVE JA TEHNOLOGIJU VOLIM KOLIKO GOD KONTRADIKTORNO  ZVUCAO OVAJ TEKST ( PAPITR IPAK VISE NARAVNO) I SVE STO ZELIM DA KAZEM JE DA TREBA CITATI KNJIGE JER TO MNOGO OPLEMENJUJE, UCI, TESI, UBIJA DOSADU, POMAZE.........

Нема коментара :

Постави коментар