петак, 12. јул 2019.

TAJNE I LAZI NISU ISTO

TAJNE I LAZI NISU ISTO! TAJNE MOGU I OBICNO JESU ISTINA, A LAZI SU NARAVNO LAZI! ZASTO NEKE STVARI DRZIMO U TAJNOSTI, A ZASTO LAZEMO? PRECUTKIVANJE ISTINE (TAJNA) NEKAD  MOZE DA DOVEDE DO ZABLUDE (LAZI).ZATO OPREZNO SA TAJNAMA I LAZIMA! ZAKLELA SE ZEMLJA RAJU DA SE SVE TAJNE DOZNAJU I U LAZI SU KRATKE NOGE  - OBJASNJAVAJU KAKO TO FUNKCIONISE. ISTINA ISPLIVA OVAKO ILI ONAKO- KAD-TAD! I ETO OVO JE 1500-TI BLOG PUN ISTINA,LAZI I TAJNI KAO  I SVIH PRETHODNIH 1499!
To nas dovodi do pitanja DA LI ZAISTA MOZEMO DA VERUJEMO ONIMA KOJE VOLIMO? Poverenje je veoma osetljiva stvar, ali bez njega ne moze da se zivi i normalno funkcionise. Nekome moramo da bezuslovno i beskrajno verujemo ( sto je po meni  i definicija ljubavi). I zato nemojte da krivite sebe ako ste se nekom "otvorili" i poklonili mu potpuno poverenje. Pa sta ako vas je "prodao "?  Krivica nije na vama, nemojte da vas to napravi mizantropom. Mada, zaista treba dobro upoznati osobu kojoj cete reci sve svoje tajne.
Prema legendi iz 19. veka, Istina i Laž su se srele jednog dana. Laž je rekla Istini: "Kako je predivan dan danas!"
Istina je pogledala u nebo i uzdahnula sa olakšanjem, dan je zaista bio predivan.
Njih dve su provele dosta vremena zajedno, da bi naposletku stigle do jednog bunara. Laž se obratila Istini: "Voda je zaista lepa, hajde da se okupamo zajedno!"
Istina je, pomalo sumnjičavo, proverila vodu i otkrila da je zaista ugodna za kupanje.
Tada su obe skinule svoju odeću i počele da se kupaju. Odjednom, Laž je izletela iz vode, obukla odeću od Istine i pobegla. Pobesnela Istina istrčala je iz bunara, pokušavajući da pronađe Laž i uzme natrag svoju odeću.
Svet, gledajući golu Istinu, okretao je svoje poglede sa osudom i besom. Sirota Istina se vratila u bunar i nestala zauvek, skrivajući tako svoju sramotu. Od tada, Laž putuje širom sveta obučena kao Istina, zadovoljavajući potrebe društva, jer Svet, u svakom slučaju, ne poseduje ni najmanju želju da upozna golu Istinu.
Tajne su neophodne, jer istina moze da povredi ljude oko tebe. Shvatam da je zaista lose da svakome kazes naijintimnije stvari o sebi i o svojim najblizima. Zato tajne i postoje. Precutkivanjem istine  se stitis od nerazumevanja, osude, ljubomore, zavisti...
Sad lazi su druga prica. Lazi koje nikome ne cine zlo ili takozvane milosrdne lazi su ono kad neces da kazes najboljoj drugarici da se bas ugojila nego  pokusavas zaobilazno  i sitnim lazima da je navedes da sama shvati. Milosrdne lazi su potrebne i u braku i onda kad je u pitanju bolest ili neke  lose stvari koje su se dogodile. Precutkivanjem istine do momenta otkrivanja tajne iako lazes cinis ispravnu stvar.
Ali  lazi koje govoris iz sebicnosti ili da ne bi upao u neki problem, su vec druga prica. Cini ti se da je tako bolje, ali sve postane mnogo gore kada se otkrije istina. 
Veliko je pitanje zasto svi imamo neke tajne, ali i zasto svi lazemo! I nemojte da se pravite da nije tako. Tajne kao sto rekosmo su zastita nase intime, ali lazi ,narocito tracarskog tipa su veoma opasne. 
Pisuci svoje blogove ogolila sam mnge istine i lazi. Sazrevala sam u prepoznavanju jednih i drugih. Neke su se lazi pokazale kao istine i obrnuto. Zato ako sam nekim svojom blogom dovela nekoga u zabludu o nekoj temi koju sam obradila u svom blogu mogu da kazem da mi je jako zao i da se izvinjavam jer sam i sama bila dovedena u zabludu.
Ljudski je gresiti, a ljudski je i prastati. Mada, lazi je mnogo tesko oprostiti i ne znam iako je u duhu hriscanstva da li  ih treba oprostiti. 
Sve informacije koje dobijamo u toku dana i zivota uopste mogu izgledati istinito ( a  ustvari su lazi preobucene u golu istinu), a ono sto nam se cini lazima da su  ustvari prikrivene istine.
Zato je neophodno moje stalno ponavljanje da se mora otvoriti um sto je vise moguce.
Mnogo je to 1500 tekstova o razlicitim temama, mada nekad i o istim, ali kroz protok vremena (znaci ona prica o preobracanju istine u laz  i lazi u istinu).Trudila sam se da pisuci o nekoj temi prodjem sto vise tekstova na internetu i da iz svih njih izvucem zakljucak ( istinit po mogucstvu). Procackala sam mnoge tajne i teorije zavere ,sto jeste direktno zadiranje u intimu ,ali obzirom da se radi o licnostima ili organizacijama koje su javne onda nekako imam opravdanje  jer su se javne licnosti unapred odrekle intime.
Zaista je svet danas jako zbunjujuce mesto za zivot jer su se lazi, istine, tajne i teorije zavere, realna i virtualni svet toliko izmesali da ne mozes da ih razdvojis ili sa sigurnoscu kazes - ovo je ovo, to je to....
I ZAISTA CVRSTO STOJIM IZA TOGA DA POVERENJE POKLONITE OSOBAMA KOJE VOLITE I KOJE DOBRO POZNAJETE, DA MILOSRDNE LAZI UPOTREBITE U TESKIM SITUACIJAMA, ALI DA SE NAJCESCE DRZITE GOLE ISTINE. TAJNE CUVAJTE ZA SEBE, MADA PONEKU MOZETE I RECI OSOBAMA OD POVERENJA ( ONE KOJE VOLITE) - SVE SVOJE TAJNE NIKADA NEMOJTE RECI! DOKLE GOD IMATE NESTO STO SAMO VI ZNATE DOTLE IMATE SVOJU LICNOST, SVOJE MISLJENJE I MOC RASUDJIVANJA!



Нема коментара :

Постави коментар