среда, 7. август 2019.

PAMETAN GRAD

GRADOVI BUDUCNOSTI! 'PAMETAN GRAD" U PUSTINJI ! U KINI VEC POSTOJI U  JUNANU !  I TAKO I  OVAJ TEKST POSTADE TRILOGIJA , CIPOVANJE, SIRI I PAMETNA KUCA ZA SVAKOG! I NIJE TO FIKCIJA , VEC SE UVELIKO DOGADJA TU OKO NAS!
Ima više odgovora šta je "pametni grad". Jedan bi mogao da bude: "Grad koji preko informacione i komunikacione tehnologije (ICT) objedinjuje i koordinira rad svih gradskih službi u cilju poboljšanja njihovoga rada i bolje veze uprave grada i građana". Nešto kraća definicija "pametnog grada" glasi da je to grad koji na efikasan način obuhvata fizičke, digitalne i ljudske sisteme kako bi izgradio okruženje koje bi doprinelo poboljšanju život građana.Treća definicija "pametnog grada" glasi da je to grad koji koristi ICT tehnologiju i, uz primenu tehnoloških inovacija, doprinosi efikasnijem i razumnijem korišćenju resursa, što podrazumeva uštedu energije i smanjenje negativnih uticaja na okolinu.
U formiranju "pametnog grada" veliki značaj ima "pametna kuća". Najvažnija mera u tom pravcu je racionalna potrošnja energije. Sprovodi se uvođenjem obnovljivih izvora energije (OIE) i boljom termičkom izolacijom građevinskih objekta . Pojavom novih građevinskih materijala, cena izolacija zgrade znatno je opala a uštede toplotne energije idu do 30%.
Uvođenje OIE realizuje se postavljanjem solarnih termičkih kolektora za dobijanje tople sanitarne vode i postavljanjem solarnih fotonaponskih kolektora za dobijanje električne energije. Drugi vid uštede su toplotne pumpe sa dvostrukom funkcijom - hlađenjem i grejanjem. Tamo gde je objekat izložen jačim vazdušnim strujanjima, u kombinaciji sa navedenim merama može se postići energetska efikasnost u granicama 80-100 odsto.
Posebna pažnja je usmerena na upravljanje otpadom. Cilj je smanjiti količinu otpada. Jedna od mera je: ne odbacivati uređaje i aparate pre nego što im istekne radni vek. Već na nivou "pametne kuće" vrši se razvrstavanje otpada u za to postavljenim kesama. Obaveza domaćinstva je da te kese položi u kontejnere ili ih dostavi do sabirnih centara u gradu. Službe grada prikupljajaju taj otpad iz kontejnera i odnose ga na dalju obradu, tj. recikliraju ga, spaljuju ili koriste za proizvodnju biogasa. "Pametna kuća" podrazumeva i instalacije za daljinsko i automatsko upravljanje čime se obezbeđuje protivprovalna i protivpožarna zaštita objekta.čekuje se da će "pametni gradovi" postati vrlo privlačni za visokokvalifikovnu radnu snagu i tako biti podsticaji za brojne aktivnosti. Činioci koji određuju "prijateljsko gradsko okruženje" obuhvataju: urbano planiranje, razvoj, energiju, čistoću, snabdevanje, komunikacije i saobraćaj, zdravstvenu zaštitu, obrazovanje, kulturne aktivnosti… Urbano planiranje obuhvata i sagledavanje tokova razvoja grada u narednih 10-15 godina.Na spisku "pametnih gradova" zasad je deset gradova dok je na "čekanja" još pet. Na prvom mestu je Beč a potom slede: Toronto, Pariz, Njujork, London,Tokijo, Berlin, Kopenhagen, Hong Kong i Barselona. Na listi su i Amsterdam, Stokholm, Melburn, Vankuver, Santa Kruz i Singapur...
Danas  je  Trikala prvi pametni grad u Grckoj . Koristi nove tehnologije i ideje da pojednostavi i unapredi svakodnevni život svojih građana i živi je primer kako se jedan običan grad može pretvoriti u uspešni digitalni centar koji drži korak sa vremenom. Trikala, prestonica istoimenog regiona, ima nekoliko pametnih infrastruktura, poput parkinga, prikupljanja otpada i vodovoda, usluge koje uključuju izdavanje sertifikata i prijavu žalbi, kao i podrška turizmu. Neki od njih su pilot programi, a neki su potpuno operativni i na usluzi građanima.A ovo je samo početak za Trikalu koja se priprema da postane prvi grad sa 5G tehnologijom, uključujući napredne mobilne usluge poput javne bezbednosti, transporta i zdravstvene brige, te vertikalne povezanosti partnera “pametne” inicijative – komunalnih preduzeća i flit menadžera. Kako se navodi na sajtu opštine, jedan od prvih koraka u stvaranju pametnog grada bilo je razmeštanje unutrašnjih informacionih sistema koji vode sve procese između organa vlasti. Sledeće je stupila na red standardizacija procesa, uključujući načine plaćanje. Trikala je takođe lansirala jednostavne digitalne usluge za građane, poput izdavanja ličnih dokumenata i verifikacije, što je značajno ubrzalo te procese. Konačno, svi podaci su objavljeni na veb sajtu Trikale.- Imamo partnere među grčkim i velikim globalnim kompanijama i oni su nam dali svoju opremu i ideje besplatno, jer je Trikala „brend“ u Grčkoj. Takođe smo veoma poznati u svetu tehnologije zbog svog programa iz 2015. „SitiMobajl2“, prvog autobusa bez vozača u svetu. U septembru ove godine imaćemo autonomne autobuse sa 5G tehnologijom. Stoga, sve te kompanije imaju korist od saradnje sa prvim pametnim gradom Grčke i to je ključ koji otključava mnoga vrata – objašnjava on. Grad je tek započeo svoje digitalno putovanje i postoje mnogi potencijalni rizici, uključujući hakovanje i nestanak struje.
Uz pomoć kompanija, vlasti rade na tome da zaštite ne samo sistem već posebno svoje građane. Sve do sada nismo imali problema što se tiče sajber napada. A kako bi izbegli problem usled nestanka struje postavili smo dodatne generatore – ističe Papastergiju, dodajući da su vlasti predvidele takve probleme.
Ne samo što živimo u stvarnosti koja se u vremenu za nama smatrala naučnom fantastikom, već je i naša svakodnevica potpuno posvećena novitetima iz sveta tehnike i tehnike. Protagonisti ovih ideja u međuvremenu su ovladali marketinškim trikovima bankara i proizvođača robe široke potrošnje (čiji su deo postali) i pravo iz sveta štrebera i knjiških moljaca skočili u voz za Nedođiju, te postali uzori nekih novih klinaca Y generacije. U glavnom gradu te Nedođije sada žele i ulogu gradonačelnika. Na njihovim izbornim plakatima, koji više liče na naslovnu sliku Blejd Ranera nego na nama poznate propagandne fotografije, krupnim slovima piše: „Pokazali su da mogu da vode najbolje tehnološke kompanije, koje zapošljavaju stotine hiljada ljudi, a izvoze milijarde ili desetine milijardi američkih zelenih novčanica.” Međutim, bitan preduslov boljitka koji nose ovi, po poslednjoj modi obučeni inženjeri današnjice jeste – umreženost. Pomenuta paradigma povezanosti nije samo prosta, internetom uvezana mreža računara, već nekakva inteligentna (evolutivno viša) celina svih sistema jednog savremenog grada. A evo  i vizije jednog princa.
Veštački mesec će svake večeri osvetljavati nebo, a ostrvo u stilu Jurskog parka omogućiće posetiocima druženje sa dinosaurima robotima, piše WSJ.
Takođe, među 2.300 stranica dokumenata su planovi o prisilnom preseljenju lokalnih plemena, stvoriće klinike za ljudski genetski inženjering i vladin nadzor 24/7 - što znači da ovaj futuristički grad možda više liči na naučnu fantastiku.
Od 2017. godine saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman, poznatiji kao MBS, sarađuje sa konsultantskim timovima na razvoju svoje vizije grada u vrednosti 500 milijardi dolara u severozapadnom delu Saudijske Arabije.
Princ planira i da se reši pustinje, a planira stvaranje veštačle kiše preko Neoma, kako bi hladio grad.
Iako predviđa sjajne stvari futuristički grad takođe zvuči poput totalitarne nadzorne države.
Biće to potpuno automatizovan grad, i kako piše u dokumentaima, računar će moći da registruje zločine a da ne mora niko da ih prijavi.
Po svemu sudeći, odnosno kako to plan pokazuje, princ ne misli samo da stvori poseban grad, već će samo odabrani moći da žive u njemu.Jeffrey Berns, kripto milioner, izneo je ideju o stvaranju pametnog grada temeljenog na blockchain tehnologiji usred američke pustinje u Nevadi. Ideja je pretvoriti 27 hiljada hektara na severu savezne države Nevade u grad budućnosti. Samo zemljište koštalo je oko 170 miliona dolara, a koliko će ukupno koštati podizanje jednog ovakvog grada nije poznato.
 Trenutno, ovo područje naziva se ”Innovation Park” a Jeffry Berns je tamo smestio predstavništvo svoje kompanije Blockchains, koja se bavi ulaganjima u Blockchain tehnologiju. Nije slučajno odabrao baš ovo područje za svoj poslovni poduhvat. U blizini se takođe nalaze neke od velikiih tehnoloških kompanija poput Google, Apple, Switch i Tesle.
 Ovaj grad će biti novi oblik poslovne i rezidencijalne zajednice. Sam grad bi zapravo trebao biti test poligon za razvoj blockchain tehnologije za korišćenje u urbanom okruženju.
 Innovation Park postaće pametni grad sa decentralizovanom blockchain infrastrukturom koja će biti u pozadini svih interakcija. Glavna prednost ovog modela jeste veća kontrola i sigurnost ličnih podataka. Stanovnici će moći da posluju, glasaju i čuvaju podatke u blockchainu, bez potrebe za uključivanje kompanija posrednika ili vlade u taj proces. Delotvornost, održivost, transparentnost i sigurnost neće biti kompromitovane, već garantovane.
 Pored blockchain tehnologije, u grad budućnosti planirano je da se ugradi i veštačka inteligencija, 3D štampanje kao i nanotehnologija, a gradom bi se kretala autonomna  i električna vozila. Sva energija za potrebe grada, koristila bi se isključivo iz obnovljivih izvora poput solarne, vetrene energije, a stanovnici bi reciklirali i vodu.
 Innovation Park nije jedini pametni grad koji treba da se izgradi u SAD. Bill Gates takođe planira da gradi svoju verziju pametnog grada u pustinji u Arizoni, a već je dobro poznata ideja Google-a da od Toronta napravi pametan grad. UMREZENI SMO MI ODAVNO. I ZIVIMO ZIVOT U " PAUKOVOJ  MREZI". SAMO STO JE  OD ORVELA DO DANAS VELIKI BRAT POSTAO SUPER  MOCAN,  BAZIRAN NA VISOKO RAZVIJENOJ TEHNOLOGIJI.
I STO SE VISE BUDEMO OSLANJALI NA TEHNOLOGIJU, STO BUDU  VISE U NAS UGRADJIVALI CIPOVE I KOMJUTERE VISE CEMO BITI ROBOTI NEGO LJUDI NARAVNO!
PA DOBRO DOSLI U BUDUCNOST U KOJOJ PUSTINJOM LETE AUTOMOBILI ,A NE LETECI CILIMOVI!

Нема коментара :

Постави коментар