уторак, 27. август 2019.

VESTACKO MESO

MI U SRBIJI VEC JEDEMO GMO MESO ( MESO ZIVOTINJA HRANJENIH GMO HRANOM)! A SLEDECI KORAK JE SVAKAKO VESTACKO MESO, KOJE VEROVATNO VEC JEDU LJUDI  NA NASOJ PLANETI, A MOZDA I MI!  VRATITE SE MALO I NA KLONIRANJE ZIVOTINJA  O  CEMU SAM JUCE PISALA!
Građani Srbije već sada jedu genetski modifikovano meso iz uvoza, ali i ono koje je proizvedeno na domaćim farmama. Ova pojava će tek uzeti maha, ukoliko se omogući promet GMO hrane u zemlji, upozoravaju srpski stručnjaci.Mi već sada jedemo meso od životinja koje su hranjene genetski modifikovanom sojom proizvedenom u Srbiji.
Ako je cena mesa značajno niža od prosečnih u Srbiji, izvesno je da ono u sebi ima GMO. Troškovi ishrane životinja sa GMO sojinom sačmom znatno su niži, pa je samim tim i to meso jeftinije.
Agronom i novinar Džoel Burn kaže da GMO kulture koje su otporne na herbicide i pesticide olakšavaju život farmerima. One sa druge strane ne dovode do povećanja proizvodnje kukuruza, pirinča i pšenice još od 2000. godine, što predstavlja veliki problem.
FAO predviđa da će se u narednih 40 godina dve trećine stanovništva u svetu hraniti mesom. Jedno od mogućih rešenja bilo bi da se životinjsko meso zameni mesom iz laboratorije.Na univerzitetu Mastriht u Holandiji stručnjak za vaskularnu fiziologiju Mark Dž. Post 2013. godine proizveo je prvi hamburger u laboratoriji. Naučnici koji su probali hamburger pohvalili su njegov ukus i teksturu, ali cena od 330.000 dolara bila je previsoka. Zbog nerealne cene on bi izgubio trku u konkurenciji sa drugim hamburgerima od životinjskog mesa koji se prodaju po znatno nižoj ceni.Uz novčanu pomoć suosnivača Gugla, Post je cenu mesa iz laboratorije uspeo da smanji na 80 dolara po kilogramu, odnosno 11 dolara po hamburgeru. To je mnogo bliže tržišnoj ceni, pa zato nije daleko dan kad će farme za proizvodnju mesa postati naučne laboratorije. Pored GMO ishrane, jedini način da rešimo problem nestašice hrane u svetu jeste da prestanemo da jedemo meso, smatra agronom Dzoel Burn. Sad ova recenica moze nas koji obozavamo meso da iziritira i da nam lici na propagandu, vegetarijanaca i vegena, ali opet i biljke su GMO! Tako da ne znam sta da mislim. Ali vestacko meso???

"Verovatno je da će biti nekih problema s društvenom prihvatljivošću, iako bi meso uzgajano 'u kacama' moglo biti napravljeno zdravijim, tako što bi se promenio njegov sastav i mnogo higijenskijim od tradicionalnog mesa, jer bi bilo uzgajano u sterilnim uslovima", navodi jedan od njih, dr Filip Tornton iz Međunarodnog istraživačkog instituta za stoku (International Livestock Research Institute).
Već u ovom trenutku, navodi se u izveštaju britanskih akademika, jedan od sedam ljudi na svetu dnevno ne unosi dovoljno proteina i kalorija. Do 2050, farmeri više neće biti u stanju da zadovoljavaju globalnu tražnju."Razvoj veštačkog mesa je savršeno izvodljiv, a istraživački projekti u vezi s tim izvode se već decenijama", navodi Tornton, a kao probleme navodi najviše one psihološke prirode. Joj sto vise citam o ovoj temi to sve vise mislim kako da pretanem da jedem i to sve, ne samo meso....Prema tome, krajnje je vreme da se odgovori na pitanje da li je ono što nastaje u inkubatoru zaista "meso". Post i njegovi saradnici žele da koriste taj naziv, ali poljoprivredni lobi je protiv toga. Njima bi najviše odgovarao naziv koji bi kupcima ogadio proizvod, na primer: "životinjsko in-vitro tkivo".
U novom predlogu zakona Predstavničkog doma traži se donošenje mera kojima će biti utvrđeno pod kojim bi okolnostima životinjsko tkivo iz laboratorije bilo dozvoljeno za ljudsku upotrebu i, u vezi s tim, da li ono uopšte može da se zove "meso".Zamisao zvuči prilično jednostavno: meso se uglavnom sastoji od mišića, a njih je moguće dobiti od matičnih ćelija - putem beskonačnog deljenja matičnih ćelija u ogromnim količinama. Teoretski, od jedne jedine ćelije za 50 dana moglo bi da se dobije deset tona mesa, koliko je potrebno za godšnje potrebe oko 150 ljudi.
 Burger King je najavio da svom meniju dodaje i Impossible Whopper, hamburger napravljen od biljnih namirnica kompanije Impossible Foods. Alternativni burgeri bi trebalo da postanu dostupni već 8. avgusta,  da utole glad onih koji izbegavaju pravo meso. Kao zena u godinama mogu odgovorno da tvrdim da danasnje generacije odrasle na "hamburgerima" iz Mek Donaldsa ne znaju razliku izmedju pravog mesa, vestackog mesa, biljnog ili koga god porekla sadrzaja koji podseca na hamburger. Oni cak misle da su pljeskavica i hamburger jedno isto. Mada ni danasnje pljeskavice ne sadrze 100% mesa. Dakle u Fast Fudovima sve moze da prodje kao meso!!!!

Kina je potpisala sporazum u vrednosti od 300 miliona dolara za kupovinu mesa iz laboratorije u Izraelu koji bi se mogao pokazati kao unosan za proizvođače veganske hrane u najnaseljenijoj zemlji sveta.
I opet  Kina naravno. Prosli blog o kloniranju ljubimaca ili potencijalne hrane, GMO svakaako u stalnoj upotrebi ,a sada i vestacko meso.
Laboratorijsko meso poznato i kao kultivisano ili bio meso se pravi u laboratoriji uz korišćenje životinjskih ćelija zbog čega se neki vegani protive takvom konceptu, ali su organizacije za ljudska prava i očuvanje okoline pozdravile takvo dostignuće, navodi britanski Indipendent.
Kina trenutno uvozi meso za 10 milijardi funti godišnje kako bi pomogla ishranu stanovništva čiji broj premašuje 1,4 milijardi.
Među osam kompanija u svetu koje prave meso od životinjskih ćelija u laboratorijama, tri su iz Izraela "Supermeso" (SuperMeat), "Buduće tehnologije mesa" (Future Meat Technologies) i "Meso i budućnost" (Meat and Future), objavio je magazin Kvarc (Quartz).
Sporazum sa Kinom potencijalno bi mogao da otvori azijsku ekonomiju za izraelske kompanije.
"To je kolosalna tržišna mogućnost", izjavio je Brus Fridrih iz Instituta Dobra hrana koji podržava i lobira za alterntive mesu.
On kaže da kineski zvaničnici mogu da usmere milijarde dolara u tu tehnologiju. Očekuje se takođe da taj potez pozdrave borci za očuvanje okoline kao korak ka smanjenju gasova staklene bašte.
Prošle nedelje je kineski državni dnevnik "Kina nauka i tehnologija" objavio članak na kineskom jeziku u kome se ističe da je meso iz laboratorije bezbedno i da predstavlja prihvatljiv način za konzumiranje mesa.
"Imate dva identična proizvoda od kojih se za jedan mora zaklati stoka da bi se dobio. Drugi je potpuno isti i jeftiniji, nema emisije gasova staklene bašte, nema klanja životinje. Koji biste izabrali?", navodi se u članku koji prenosi izraelski list Tajms of Izrael.
Sad, da li su bas identicni ,pravo i vestacko meso- ko zna? Jer,  sta ako mi vec odavno jedemo vestacko meso misleci da je pravo?
Ćufte u sosu su jedno od popularnijih jela u našoj zemlji, zapravo skoro svako jelo sa mlevenim mesom spada u omiljenije poslastice. da li možete da zamislite ćuftu bez mesa? Ne, ne mislimo na ćufte od soje, koje, budimo realni, nisu adekvatna zamena.
Kompanija "Memphis Meats" spojila je decenije kulinarskog iskustva sa najnaprednijom biohemijom i kreirala goveđe ćufte bez prave govedine. Pojsasnićemo: uzete su ćelije prave krave koje su korišćene kako bi se uzgajilo veštačko meso koje je po svim karakteristikama istovetno originalu u procesu sličnom kloniranju.
Ko zna, možda će i vegetarijanci opet okusiti meso kad saznaju da nijedna životinja nije povređena u procesu.
SAD MOZDA JA NE VIDIM 'VISE CILJEVE' JER SAM SAMO OBICAN POTROSAC BILJNE I ZIVOTINJSKE  HRANE I KAO TAKVA UBEDJENA SAM DA JE SVAKAKO UVEK BOLJE PRAVO OD VESTACKOG! ALI OPET S DRUGE STRANE  STA AKO SU GMO, KLONIRANJE, VESTACKO MESO I  SVE OSTALO  STO JE U VEZI HRANE ZAISTA NESTO STO MORA DA POSTOJI DA NE BI ZAVLADALA GLAD???



Нема коментара :

Постави коментар