понедељак, 19. август 2019.

KAMEN

KAMEN! KAMEN "MUDROSTI"! "MESECEV" KAMEN! "LUDI" KAMEN! DRAGI KAMEN!'NEBESKI" KAMEN! KAMENJE KOJE SE KOTRLJA ZAISTA POSTOJI  ( A NISU ROLINGSTONSI) , KAO I IZREKA : NA KAMENJE KOJE SE KOTRLJA NE HVATA SE MAHOVINA. ZNACI MORA UVEK DA SE KRECETE. PO MOGUSTVU UNAPRED!
Meštani sela Gunjaci, nedaleko od Osečine, tvrde da se u njihovom kraju nalazi "kamen mudrosti" od kog se postaje pametniji kada se tri puta udari glavom.
Međutim, u obližnjoj Peckoj kažu da je "kamen mudrosti" bio kod njih, ali da je iskorišten kao građevinski materijal. Zahvaljujući "mističnom kamenu", mnogi dolaze u Podgorinu da bi postali mudriji, a u poslednje vreme sve je više mladih koji se ovde prikradaju noću, verujući da će im se posle tri udarca glavom o kamen želja ostvariti.
Na Simića brdu, u njivi ograđenoj bodljikavom žicom, tik uz put, uzdiže se stena metar visine. Naizgled, nalik je svakom kamenu koji bi se mogao naći na Proslopu, visu koji ovaj kraj spaja sa Ljubovijom. Ali, ovaj je, tvrde meštani, poseban. Ima moć kakvu ne poseduje nijedan kamen na svetu. Stoji uspravno na njivi, u pravcu crkve podignute na mestu manastira iz vremena Turaka.
Sa prednje strane na steni je uklesan krst ali i polumesec , a ispod njega stoji mermerna tabla sa natpisom "kamen mudrosti".- Pomaže, kako da ne pomaže. Ovaj kamen je mnogima pomogao. Samo je važno da čovek veruje. Važno je da se tri puta udari glavom i pomisli na ono što čoveka muči, a posle toga sve će da krene po dobru.
Naime, priča o kamenu mudrosti vraća nas u doba Turaka. Kamen mudrosti, po priči meštana, nalazio se u blizini manastira na mestu današnje crkve. Kada su se Turci povlačili iz ovih krajeva, oni su pobili meštane, zapalili manastir, a kamen natovarili na kola. Međutim, kola su pukla i kamen se otkotrljao u šumu. Od tada ovo selo nazaduje, pa su se meštani dosetili da potraže kamen, verujući da će im to doneti blagostanje.
Šta god počnemo, ne ide. Pokušali smo da gradimo crkvu, pa nije išlo. Te loša godina, te pobije grad... Onda smo rešili da kamen nađemo i vratimo ga na njegovo mesto. Išli smo baš tamo gde su nam pričali naši preci i uspeli smo da ga pronađemo. Od tada ovo selo nikada nije pobio grad - priča Života Simić. Međutim, i sa kamenom treba biti oprezan, upozoravaju.
Prvo udare jednom jako, a onda drugi put slabije jer posle prvog udarca već dovoljno omudraju da ne lupaju badava glavom Sećam se, ja sam čuvao ovce, a on je došao u Pecku da traži kamen mudrosti. On mi je ispričao da su muslimanke iz Sarajeva dolazile noću i donosile decu do kamena. Onda bi uzimale dete i udarale tri puta temenom za zdravlje, sreću i mudrost deteta.Tako je kamen mudrosti pomirio hriscane i muslimane pa je ispred urezan i krst i polumesec kaze  ovaj mestanin!
Ali, ni tu nije kraj ovoj misteriji. Nekoliko metara dalje, u kafani nazvanoj po kamenu mudrosti, nalazi se još jedan kamen. Vlasnik priznaje da ga je našao na brdu iznad Pecke, ali tvrdi da njemu pomaže da razradi posao.
- Mi ujutro ovde imamo ritual. Okupimo se i udaramo glavom. Dođu i ovi iz Beograda i oni to rade. Ako ništa, bar se svi smejemo - priča Veličko Jovičić, vlasnik kafića "Kamen mudrosti".
Prava pomama za kamenom mudrosti, koji po pretpostavkama datira iz 17. veka, nastala je u vreme kada se prikazivao film "Crni Gruja". Potraga se nastavlja i dalje, jer, kako kažu meštani, potreba za njim ne prestaje.
Mladi dolaze noću da ih niko ne vidi ,ali ipak dolaze!
KO JE OD KOGA UZEO PRICU NE ZNAM ,ALI I DZOAN ROLING JE SVOJ SERIJAL O HARI POTERU POCELA SA PRICOM  O KAMENU MUDROSTI.
Kad smo kod "ludog" kamena  najatraktivniji termini za vjenčanja u maju ili septembru zakazuju se skoro godinu dana unapred, datumi se biraju i uz pomoć astrologa, a nisu retki slučajevi da su mlada i mladoženja zagazili u desetu deceniju života!
Deo kamena koji je pao na Zemlju sa Meseca prodat je na aukciji u Bostonu za više od 600.000 dolara.Smatra se da je toj jedan od najznačajnijih lunarnih meteora ikada pronađenih, pre svega zbog njegove veličine i "delimičnog omotača" nastalog usled ogromne temperature koju kamen dostiže dok pada ka Zemlji.  Dragi kamen opal. Njega još nazivaju „mesečev kamen“. Zbog svojih misterioznih i cudnih dejstava.
Plemenski poglavica je objasnio Pitoniju da postoji drevna legenda koja objašnjava zašto je ova oblast toliko bogata dijamantima.On je rekao kako je Bog pre mnogo vremena otkrio da se sprema pobuna među anđelima. Anđeli su prognani na zemlju u obliku statua, ali pored njih je na Zemlju palo i puno delova "neba" i "zvezda". Region Kono u Gvineji je najbogatiji rudnik dragog kamenja.Uvek ta Afrika, o cemu god da pisem, o prvom coveku , neispitianim bolestima, pa eto i kamenju.
Pitoni je ispitao misteriozni kamen, misleći da je u pitanju neka vrsta veoma čistog tirkiza, ali nije pronašao nikakve nečistoće u ovom plavom misterioznom kamen .Kada se vratio u Evropu, Pitoni je odneo plavi kamen u Institut prirodnih nauka u Ženevi i na Univerzitet La Sapijenca u Rimu na analizu.Gde su mu naučnici dali ime  "Nebeski kamen"  Gde su naučnici utvrdili da je ovaj msteriozni plavi sa belim linijama na površini star imzeđu 15.000 i 55.000 hiljada godina što je neverovatna starost!
Istraživači jedino znaju da kamen nije nastao prirodnim putem i da ne potiče sa Zemlje.
Neki istraživači veruju da je ovaj misteriozni plavi kamen zapravo napravljen od strane napredne civilizacije izgubljene u istoriji. Ovaj kamen je samo još jedno od otkrića koje naučnici širom planete ne znaju objasniti.
Analizom "Nebeskog kamena" utvcrđeno je da poseduje  77,17% čini kiseonik, dok ostatak čine ugljenik (11,58%), silicijum (6,39%), kalcijum (3,31%) i još par elemenata kojih ima u tragovima. Ali  kako kamen može biti od kiseonika?!
U španskim laboratorijama su sprovedeni dodatni testovi: rendgen analiza, plazma spektrometrija, gasna hromatografija, masena spektrometrija i infracrvena spektrometrija. Dobijeni su rezultati koji su jednako misteriozni.Istraživači su odlučili da polome deo kamena i da ga pomešaju sa acetonom, heksanom i metilenom, ne bi li izvršili ekstrakciju ultrazvukom. Konačno, istraživači su detektovali organsko jedinjenje koje je nepoznato nauci.
Za razliku od običnog kamenja, drago i poludrago kamenje raspolaže raskošnim fizičkim osobinama, tačnije raskošnim bojama i nijansama, raskošnim sjajem i drugim raskošnim osobinama koje ga čine drugačijim od ostalog kamenja i koje ga čine vrednim divljenja.
Ono po čemu se drago i poludrago kamenje takođe razlikuje od stalog, običnog kamenja, jeste mera njegove zastupljenosti u prirodi.Jedna od zabluda koje se vezuju za drago i za poludrago kamenje, odnosi se na često rasprostranjeno ubeđenje da su primerci dragog kamenja dragoceniji i vredniji od primeraka poludragog kamenja.Vrste dragulja koje su dakle smišljeno svrstane u kategoriju takozvanog dragog kamenja su dijamanti, smaragdi, safiri i rubini i takvim vrstama dragulja, takođe smišljeno i veoma ciljno dodeljene su hiperbolisano pohvalne osobine na osnovu kojih se primerci takvih dragulja visoko kotiraju na tržištu i dostižu ekstremno visoku cenu.
I TAKO KAMEN MOZE DA BUDE LUD I MUDAR, ZEMALJSKI I  NEBESKI ,DRAGI I NEDRAGI (  OVDE MISLIM NA MERMER ZA GROBNE SPOMENIKE) KAMEN MOZE DA POSLUZI I KAO  JASTUK BESKUCNICIMA, KAMEN MOZE DA SE KOTRLJA I MENJA IAKO POSTOJI ONA DA SE SVE MENJA OSIM KAMENJA,KAMENJE KOTRLJAJU U KARLINGU ... MNOGO TOGA O KAMENU JE ZAISTA VREDNO ZNATI. I KAD TI NEKO KAZE DA  SI TVRD KAO KAMEN ILI DA TI JE SRCE KAMEN MOZE DA BUDE I POHVALA, A NE KRITIKA.
UOPSTE KAMENJE JE FASCINANTNO I KAKO KAZE MERLIN MONRO DA SU DIJAMANTI DEVOJCI NAJBOLJI PRIJATELJ RECITE  VI MALO STARIJI DA NISTE IGRALI PILJKE, DA NISTE SKUPLJALI NEOBICNO KAMENJE I  DA VAS NE ODUSEVLJAVA KAMEN KAO CUDO PRIRODE!
 
 

Нема коментара :

Постави коментар