понедељак, 5. август 2019.

SIRI

SIRI I  A.M.I! SIRI JE VASA LICNA ASISTENTKINJA, A A.M.I JE VAS LICNI MONTESORI UCITELJ! KAKO GOD LJUDI SE MNOGO OSLANJAJU NA SVOJE 'PAMETNE TELEFONE. BUKVALNO BEZ NJIH NE MOGU DA FUNKCIONISU. A STA AKO TEHNOLOGIJA ZAKAZE, A CEO VAS ZIVOT JE U TELEFONU? VESTACKA INTELIGENCIJA JE IPAK VESTACKA!
SIRI je deo Epl Inc i OS koji radi kao inteligentan lični asistent. Funkcija koristi prirodni korisnički interfejs jezika da odgovara na pitanja , daje preporuke i obavlja radnje delegiranja zahteva na skupu Veb servisa. Softver, kako u svojoj originalnoj verziji i kao karakteristika i OS-a , prilagođava se jeziku korisnika i individualne pretrage (preferencije). Ime Siri je skandinavskog porekla ,kratki oblik nordijskog imena Sigrid koje u prevodu znači "lepota" i "pobeda". Siri je prvobitno uvedena kao iOS aplikacija dostupna u Ap Storu pod imenom Siri Inc, koja je kupljena od strane Epla 28. aprila 2010. godine. Siri Inc. je najavio da će njihov softver biti na raspolaganju za Blekberi uređaje i za telefone koji koriste Android platformu , ali svi razvoji za ne-Epl platforme su otkazani nakon Eplovog preuzimanja ovog servisa. Siri je sastavni deo iOS-a od iOS-a 5 i uveden je kao obeležje Ajfona 4S 14. oktobra 2011. Siri je dodat u treće generacije AjPed uređaja sa izdavanjem iOS 5.1.1 u maju 2012 , i bio je uključen u svim iOS uređajima objavljenim tokom ili nakon oktobra 2012. Verzija Siri servisa će biti integrisana u Epl Voč OS), Siri servis će biti dostupan pritiskom na digitalnu krunu ili pomoću glasovne komande. Majkrosoftova verzija inteligentnog personalnog asistenta zove se Kortana, tako da Siri nije jedini personalni asistent koji može da se nađe na tržištu .Epl je najavio ispravke za Siri koji dolazi u iOS 6 verziji (koja je pokrenuta u jesen 2012.) Nove karakteristike uključuju: otvaranje aplikacija, izveštavanje sportskih rezultata, pronalaženje restorana, kao i razne rezervacije. Siri čak može da vam kaže visinu sportskih igrača u iOS 6 verziji oprativnog sistema.
13. juna 2013. godine, Epl je najavio da će Siri imati opciju biranja glasa, što znači da možete izabrati da li Siri će zvučati kao muško ili žensko, sa izdavanjem iOS 7 operativnog sistema. Originalni američki glas kolokvijalno poznat kao "Samanta" obezbedila je Suzan Benet u julu 2005. godine. Britanski muški glas je kolokvijalno poznat kao "Daniel" je pozajmio Džon Brigs , bivši novinar.
 Ključna karakteristika oba istraživanja i razvoja iza originalnog Siri Inc. aplikacije je njegova veštačka inteligencija i programerski cilj da se dozvoli prilagođavanje individualnim upotrebama jezika korisnika i pojedinačnih pretraživanja (preferencije) sa kontinuiranim korišćenjem ,sa povratnim rezultatima koji su stoga individualizovani.
Siri uči vaše rutinske operacije u aplikacijama. Siri zatim predlaže jednostavne načine za obavljanje uobičajenih zadataka na zaključanom zaslonu ili u pretraživanju.
Na primer, ako svakog dana putem iste aplikacije naručujete kafu, Siri vam možete predložiti to vaše omiljeno piće.Ako imate iPhone ili iPad a ne koristite Siri... sram vas bilo! Vestacka intelegincija na dohvat ruke i brza reakcija na vas glas je nesto sto je inace "pametnom telefonu" dodato od Ajfona 4, i bez cega se vec ne moze! Siri otvara aplikacije neverovatnom brzinom. Isto tako brzo podesava alarm, belezi vase misli, zove  zeljene  brojeve ,pretrazuje ... Ona vam može reći rezultate sportskih događaja i pomoći prepoznati otrovne biljke. Siri zna koliko kalorija ima hrana koju jedete, ali vam može i ispričati priču. Osmisliti vašu novu lozinku. Ako kažete ‘Wolfram password!’ Siri će vam dati sigurnih 8 znakova koji mogu postati vaša nova lozinka. 
Recite Siri, “Čitaj e-mail”, a ona će poslušati. Čućete ime pošiljaoca, datum / vreme poruke, kao i naslov. Takođe možete da joj zadate “pročitaj moj poslednji e-mail” ili da pitate, “Da li imam e-mail od … (osobe)?”Pitajte Siri, “Koji letovi su iznad mene?”
Ili jednostavno recite, “Avioni iznad glave”, a ona će se povući grafikon koji karakteriše svaki avion, njegovu visinu, i njegov ugao.Dakle Siri bukvalno moze svasta, od navijanja alarma, zakazivanja karata za koncerte, citanja mejlova, pamcenja vasih obaveza do odgovora iz Vikipedije za 30 sekundi.
I dok je Siri pomoc za odrasle, AMI je svakako pomoc za malisane. Jer AMI-jeva globalna mreza osnazuje ucitelje za holisticki pristup Marije  Montesori ,pomazuci deci da postanu zaista sposobne i produktivne osobe,fokusirajuci se na njihov moralni, bihevioralni ,emocionalni i intelektualni razvoj. Znaci AMI  te preko svojih ucitelja uci kako da kad porastes zavisis od SIRI!!!!
Montesori metodu je teško opisati uz pomoć samo par reči. To je filozofija o obrazovanju i razvoju deteta koja je mnogo dublja nego što možemo da zamislimo. To je poseban pogled na svet. Jedan od najlakših načina da shvatite ideju Montesori učenja je da slušate jezik koji koriste Montesori učitelji.
Montesori učitelji se deci obraćaju sa poštovanjem i sa konzistentnim očekivanjima. Reči se biraju pažljivo i to tako da podstiču nezavisnost i kritičko razmišljanje.
Jedna od dobrih stvari kod Montesori učenja je to da je ono mnogo više od samog učenja, to je način da vidite vaše dete i da budete sa njim.
Fokusiranje na proces a ne na krajnji proizvod je ključ u Montesori edukaciji.
U Montesori učenju dete je učitelj samom sebi. Učitelji su tu kao vodiči, da održe predavanja i pomognu, ali dete otkriva stvari kroz pažljivo pripremljeno okruženje i materijale.
Samoanaliza sopstvenog rada je deo učenja.
Izbegava se da se deca hvale rečenicama „odlično si to napravio“ ili „to izgleda fenomenalno“ umesto da se govori o tome kako su bili skoncentrisani na rad dugo vremena ili kako su pažljivo pisali tako da sad njihov rad može lako svako da pročita.
Hvalite naporan rad vašeg deteta a ne rezultate tog rada. Pomozite mu da uspostavi pozitivno razmišaljanje o mogućnostima poboljšavanja sopstvenog truda.
U Montesori učenju dete je učitelj samom sebi. Učitelji su tu kao vodiči, da održe predavanja i pomognu, ali dete otkriva stvari kroz pažljivo pripremljeno okruženje i materijale.
Samoanaliza sopstvenog rada je deo učenja.Samostalnost je još jedna vrednost zastupljena u svim montesori učionicama ili domovima. Cilj je da se deca nauče da samostalno rade. I dok je nekada lakše samo odgovoriti detetu na njegovo pitanje gde se nešto nalazi ili kako da nešto uradi, mnogo je bolje odgovoriti na njegovo pitanje drugim pitanjem kao „Gde bi to mogao/la da pronađeš?“ ili „Kog drugara bi mogao/la da pitaš za pomoć?”.
Sve ovo zvuci dobro zar ne? Ali kako posle ovakvog ucenja dete ipak postaje zavisnik od tehnologije?
Kako se na kraju sve svodi da X ili Z generacija zna da zivi i funkcionise samo uz pomoc tehnologije?
PA OPET AKO NE MOZES DA IH POBEDIS PRIDRUZI IM SE! SIRI JE TAKO ZANIMLJIVA. ZA AMI NE ZNAM, NISAM KORISTILA, ALI VEROVATNO IMA NESTO U TOME!
ZA POCETAK DOBRO NAUCITE ENGLESKI JEZIK DA BI MOGLI DA KOMUNICIRATE SA SVOJIM POMOCNICAMA IZ TELEFONA!SEM TOGA MONTESORI I MONSATO (GMO) IMAJU VRLO SLICNA IMENA!

Нема коментара :

Постави коментар