среда, 9. децембар 2020.

UZROK,POVOD, POSLEDICA

UZROK, POVOD  I POSLEDICA NASTAJU PRE DONOSENJA NEKE ODLUKE .REDJE  KAO POVOD ZA ODLUKU I NAJREDJE KAO UZROK! MADA, UZROK ZBOG KOG DONOSIMO NEKU ODLUKU MOZE BITI POTPUNO FATALAN ZA NJENO DONOSENJE AKO NE SACEKAMO POVOD , PA NEKAD  I POSLEDICU!

  • Uzrok - to je ono zbog čega se nešto desilo ili dešava. Uzrok nekad može da bude jedan, ali ih najčešće ima više i to su oni duboki razlozi koji pokreću nešto. Nekad su uzroci jasni i lako se nalaze, ali nekad uzroci nisu jasno na površini i do njih morate da dođete razmišljanjem i povezivanjem, tj. pažljivim istraživanjem i učenjem.

  • Povod – to je onaj događaj koji definitivno pokreće stvari. To je poslednje dešavanje u nizu dešavanja koji konačno određuju zašto se nešto desilo. To je iskra koja pokreće požar (događaj).
    • Posledica – to je ono zato, to je ono do čega je doveo događaj, ono što se desilo posle događaja. Posledice mogu da budu razne, mogu da budu i dobre i loše, može da bude jedna ili više, mogu da budu kratkotrajne ali i dugotrajne, mogu da budu bezazlene a mogu da budu i teške i opasne po one koji su učesnici dešavanja, pa čak i za one koji nisu direktni učesnici.

    Uzročnost ili kauzalitet (lat. causalitas) je filozofski koncept koji pokušava da objasni odnos uzroka i posledice. U užem smislu, uzročnost je nužna veza uzroka i posledice, koja podrazumeva da kad god je prisutan uzrok, tad je nužno prisutna i posledica. O uzročno-posledičnoj vezi se može govoriti samo kada pojava A, pod određenim okolnostima, uvek kao posledicu izaziva pojavu B. U posledici ne sme biti ni više ni manje sadržaja nego u uzroku, a objašnjenje mora eliminisan svaki ostatak ili višak za koji se ne može pretpostaviti da nastaje delovanjem datog uslova.

    Onog istog trena kad je formiran uzrok, posledica počinje, poput „rdje“, iznutra da nagriza osetljivu strukturu našeg čistog fino-energetskog bića i, malo po malo – ali neumitno! – radi na tome da iz onog „semenog“ stanja, shodno svim zakonima prirode i postojanja, manifestuje svoju suštinu na razinu grubomaterijalnog. Zakon uzroka i posledice deluje NEPRESTANO I U SVEMU. Stvari i pojave povezane su brojnim uzročno-posledičnim vezama zasnovanim na metafizičkim zakonima. Ljude zbunjuje mnoštvo tih veza, koje stvara privid slučajnosti. Pored toga, metafizičke uzročno-posledične veze uglavnom se ne manifestuju neposredno i bez odlaganja, već najčesće sa izvesnim kašnjenjem i u sadejstvu sa mnoštvom ostalih metafizički zasnovanih posledica. Kad se tome doda duhovno-intelektualna lenjost, zahvaljujući kojoj ogromna većina ljudi i ne pokušava da uoči i shvati metafizičke uzročno-posledične povezanosti - „teren“ je odlično pripremljen za stvaranje zabluda o životu kao spletu slučajnosti, ili pak o sudbini kao unapred potpuno zadatom „programu“ zbivanja na koji čovek nema uticaja. Za onoga ko je spreman da se iskreno upusti u racionalno metafizičko traganje - takvih zabluda nema. Čoveku koji poznaje i prihvata metafizičke zakone, bezuslovno delovanje Zakona uzroka i posledice može samo biti od neprocenjive koristi. Sve što se dešava POSLEDICA je nečega što se već desilo, i sve može biti uzrok nečemu što će se desiti; što se seje - ono se i žnje.

    Mene cak ova tema asocira na zlocin  i kaznu kao uzrok i posledicu.  Jer ako sejes zlo, moras se nadati i kazni .

    Kako onda donosimo odluke imajuci sve ovo u vidu? Da pokusamo  neki primer. Recimo da nas nesto izuzutno iritira ( drugo ljudsko bice, dogadjaj ili situacija) - to je uzrok. Sve vreme smo uznemireni zbog tog iritiranja ( uzroka). Povod nam daje odredjeni covek (zena) ili dogadjaj ili situacija. Dakle osobe koje nas iritiraju direktno uticu na nas svojim ponasanjem ili govorom. Dogadjaji koji imaju veze sa nama licno  ili situacije u kojima se samo mi nadjemo itekako mogu da iritiraju. Sto bas ja? Sto bas meni da se desi? Sada ide posledica. Nas nervirni sistem je pred pucanjem. Mozemo nastaviti da nista ne cinimo, al ipak na kraju da puknemo. Ili mozemo probati da resimo problem iritiranja za sta je potrebna odluka svakako. Dakle, odluka je resavanje uzroka,povoda i posledice.  Da li smo doneli dobru ili losu odluku pokazace vreme, ali u sadasnjem trenutku osecamo olaksanje.

    MORATE DA PRIHVATITE ZAKON  POVEZANOSTI  UZROKA I POSLEDICE , KAO STO JE  I SVE NA OVOM SVETU POVEZANO IAKO MI TO NE PRIMECUJEMO UGLAVNOM. ZATO SAM VAM SAD  ISKRENULA PAZNJU NA OVU VEOMA VAZNU STVAR  U NASEM ZIVOTU!

    PRAVA ODLUKA NE POSTOJI I ZATO SE NE OPTERECUJTE TIME. STA GOD ODLUCILI DOBRO JE ZA RESAVANJE SVAKODNEVNIH PROBLEMA. ALI IMAJTE   U VIDU  I ISPOSTUJTE U POTPUNOSTI SVA TRI POVEZENA ELEMENTA IZ OVOG BLOGA!

  • Нема коментара :

    Постави коментар