субота, 5. јун 2021.

PROTOTIP SAVREMENE LEPOTE

 DA LI JE U PITANJU PROTOTIP SAVREMENE LEPOTE ILI ODRAZ IZOPACENOSTI DRUSTVA NE ZNAM, ALI ZNAM DA MADONA ILI SER ILI MNOGE MOJE VRSNJAKINJE IZGLEDAJU  ISTO ILI MNOGO BOLJE OD PRE 30 ILI VISE GODINA! A DOSTOJANSTVENA STAROST?

Madonna odbija da ostari, a mi se pitamo da li je to adekvatan primer ženama koje u njoj vide idola.

Sećam se šoka na otvaranju Fendi Haute Couture SS21 revije – lice koje nosi kreaciju mi je poznato, ali ga ne raspoznajem. Već je pistom šetala Kate Moss, kada sam shvatila da je reviju zapravo otvorila Demi Moore, koja je zahvaljujući estetskim korekcijama promenila lični opis.

Sličan efekat postigla je i Madonna svojim novim fotografijama na društvenim mrežama. Lice izobličeno od botoksa bilo je vredno uklanjanja bora i svih znakova starosti, ali to nije sve. Tu su i iskošene oči, pune usne i izražene jagodice – gotovo perfekcionistički ispoštovan svaki trend beauty industrije.

Svet je stao na Madonninu stranu kada je pred 60. rođendan otvoreno govorila o age diskriminaciji, te kako je kažnjavana zbog svojih godina. Samo dve godine kasnije, Madonna je poklekla pred pritiskom sredine, a mi se pitamo – zašto?

Zašto ovakve borbe traju kraće nego kozmetički tretmani? Zašto mlade žene nisu ujedinjene u prihvatanju nesavršenosti, a one zrelije – u prihvatanju starosti, kako bismo jedne drugima omogućile prirodan, normalan i dostojanstven izgled/život? I na kraju – koju poruku šaljemo o sebi kada tako povodljivo prihvatamo nametnute standarde lepote?

U 21. veku svi smo protiv rušenja društveni normi u vidu kodeksa oblačenja i ponašanja koji uslovljavaju zrelije žene, žene sa viškom kilograma, žene na visokim pozicijama, žene drugačije seksualne ili bilo koje druge orijentacije. Ta sloboda data nam je kako bismo ostale dosledne sebi, uprkos spoljašnim faktorima, te kako bismo sačuvale lični osećaj zadovoljstva.

S druge strane, eksplicitne fotografije, kontroverzan izgled i provokativni outfiti, bez obzira na starosno doba, vrište nesigurnost, nezadovoljstvo i neprihvatanje sebe, a upravo taj narativ ostavljamo u nasleđe generacijama koje nas slede.

Začarani krug izgleda ovako: svet je surov prema ženama, a ukoliko nisu dovoljno jake, one počinju više da liče na njega a manje na sebe, postajući podjednako surove same prema sebi.

Ne možemo da se plašimo kako će izgledati svet naše dece iza filtera, ako ih i sami koristimo. Ne možemo da kritikujemo veštačku lepotu ako njen šablon i sami usvajamo. Ne možemo da se borimo za bolji svet, ako mu i sami, svojim primerom, ne pripadamo, jer ta neuverljivost neće dobiti ni jednu revoluciju.

Jedno čvrsto ‘’ne’’ zlostavljanju idejom o savršenstvu, jedno čvrsto ‘’ne’’ zloupotrebi estetske medicine, te iskrivljenim vrednostima koje nas udaljavaju od sopstvene suštine, biće sasvim dovoljni za početak.

Šer nikada nije krila da se podvrgla estetskim korekcijama. Operisala je nos i grudi još na početku karijere, a kasnije je zategla višak kože na kapcima, napravila lifting obrva i lica, bila je na liposukciji i redovna je na "botoksiranju".

Istakla je mnogo puta da je glupo rugati se ljudima koji idu na plastične operacije.

-To me usrećuje. I znate, ako želim da stavim svoje grudi na leđa, to je moje telo i moj odabir - odbrusila je pevačica.

Stručnjaci za plastičnu hirurgiju su potvrdili da je sređivala vrat i da redovno ide na botoks.

- Sređivala sam zube, operisala sam nos i grudi. Nisam do sada ni znala da postoji operacija vađenja rebara. Ali mislim da bih imala veliki ožiljak da sam to uradila, a na mojim nastupima vidite skoro celo moje telo i nema gademantovala je Šer tračeve. 

Zarad lepote mnoge zene su platile preveliku cenu i to ne u novcu vec u trenurnim ili trajnjim ostecenjima. 

Merlin Monro

Merlin Monro je osvajala muška srca svojom pojavom, a mnogi su se divili njenoj lepoti i s*ksipilu. Iako su mnogi mislili da je ona prirodna lepotica, isplivali su dokazi koji govore u prilog tome da je ipak radila neke korekcije na sebi. Navodno su se pojavili rengenski snimci njene glave na kojima se vidi da je operisala nos. Osim toga, kako bi povisila liniju čela ona je preoblikovala liniju rasta kose. Merilin je navodno godinu dana redovno odlazila na elektrolizu, koja je uključivala "šokiranje" folikula dlake s metalnom sondom, kako bi se uzrokovao trajni gubitak kose.  

Marlen Ditrih

Ova svetska lepotica postala je najplaćenija kabaretska igračica u svetu. Kako bi mogla da "izađe na crtu" atraktivnim koleginicama, morala je da usavršava svoj fizički izgled. U medijima se pojavila vest da je izvadila svoje zdrave kutnjake kako bi istakla jagodice. Osim ovog zahvata, navodno je koristila hiruršku traku za zatezanje, kao i strateško zaokretanje delova kose uz lice kako bi se koža zategnula prema glavi. 

Seron Stoun

 Sve  više žena podvrgava se estetskim zahvatima, a nisu retke ni priče o užasnim iskustvima iz ordinacije plastičnog hirurga. Glumica Šeron Stoun objavila je da joj se dogodila skandalozna stvar - nakon rekonstruktivne hirurgije probudila se s većim grudima, iako za takvu operaciju nije dala pristanak!lumica (63) je u svojoj knjizi "The beauty of living twice" do detalja opisala kako je hirurg koji joj je radio rekonstruktivnu hirurgiju nakon uklanjanja benignih tumora, uvećao grudi bez njenog znanja ili pristanka.

 Gao Liu (24), kineska glumica, objavila je pre dva dana fotografije koje prikazuju užasane posledice kozmetičke operacije kojoj se podvrgla, a koja je izazvala infekcije i nekrozu nosa.Jezive fotografije crnog mrtvog mesa na glumičinom nosu ilustruju noćnu moru koju je doživela,a podelila ih je na najvećoj kineskoj društvenoj mreži Weibo (Vibo), gde ima pet miliona pratilaca kako bi sve upozorila na potencijalnu opasnost koju sa sobom nosi plastična hirurgija, piše "Dejli mejl".

Liu koja se bavi i pevanjem, a koja je glumila mu više kineskih filmova i televizijskih drama, pokrenula je burnu diskusiju na mreži nakon što je objavila fotografije na kojima se vidi da joj je deo nosa istrunuo i otpao.Ovo nije bas u vezi teme ali morala sam da pomenem jos neki rizik od estetske hirurgije.

Shvatili ste da je potpuno bezveze ne dozvoliti sebi lepotu starenja. Pa ako morate da izgledate savrseno u 20, 30,40 godina jer ovo drustvo od vas to zahteva ne morate izgledati savrseno u 60, 70,80....

Sto nikako ne znaci da ne treba voditi racuna o svom izgledu. Narocito ako si javna licnost bilo pevacica, glumica ili iz bilo koje sfere interesovanja medija ne  treba da izgledas lose .Lose ne treba da izgleda niko jer u danasnje vreme za tim nema potrebe. Uz  neke korekcije koje ne moraju da budu hirurske svako moze doprineti svom boljem izgledu. 

BAKE IPAK TREBA DA OSTANU BAKE. NE SME SE UKINUTI KATEGORIJA BAKA JER BAKE SU NJVAZNIJA INSTITUCIJA POSLE MAJKI. BAKE MORAJU DA BUDU TOPLE I NEZNE SA MALKO VISE KILOGRAMA BELOM ILI SEDOM KOSOM, SA BORAMA OKO OCIJU I USTA. oKO OCIJU I NA CELU ZBOG BRIGA OKO VAS A OKO USTA OD OSMEHA PUNOG LJUBAVI KOJE VAM PRUZAJU CEO ZIVOT!


 

 

Нема коментара :

Постави коментар