петак, 11. јун 2021.

PROZIVANJE NA 'FEJSU'

 PRE 17 GODINA DRUSTVENA MREZA KOJA JE MLADIMA OMOGUCAVALA BRZI I BOLJI NACIN KOMUNIKACIJE. DANAS MESTO ZA PENZOSE I DEZURNE 'PLJUVACE' SVEGA I SVACEGA. LOSE ZAISTA. A POCECEMO OD SAMOG POCETKA. KAO I UVEK. 

Fejsbuk je društvena mreža koja konstantno raste, a danas, postoji preko 2,41 milijarda Fejsbuk korisnika.

Kao što se može pretpostaviti, ova ogromna platforma ima fascinantnu priču, a u nastavku saznajte neke zanimljivosti koje sigurno niste znali.

Prvo “lice” na Fejsbuku bio je Al Paćino. Zapravo, bilo je lice čoveka koje je ličilo na glumca.Piter Tiel, koosnivač PayPala, bio je prvi veliki investitor u FejsbukPrema statistikama, Fejsbuk profil napravi osam osoba u sekundi.1.59 ljudi dnevno se uloguje na Fejsbuk.10 miliona puta pritisne se “like” i “share” dugme.76% Fejsbuk korisnika su žene.od 13h do 15h je najviše ulogovanih korisnika.Na Fejsbuk se dnevno ubaci oko 300 miliona fotografija.Postoji oko 83 miliona lažnih profila na ovoj društvenoj mreži.Četvrtkom i petkom Fejsbuk se koristi 18% više nego ostalim danima.Fejsbuk ima preko 350 miliona korisnika, a preko 35 miliona članova svakog dana menja status.Više od 2,5 milijarde slika se postavi na Fejsbuk svakog meseca.Prosečan korisnik ove mreže ima oko 130 prijatelja i šalje oko 8 zahteva za prijateljstvo mesečno.Da je Fejsbuk država, bio bi najveća država po broju stanovnika na svetu.Sirija, Vijetnam, Kina i Iran su zabranili upotebu Fejsbuka u svojim državama.Devojke koje mnogo četuju sa prijateljicama preko Fejsbuka su sklonije depresiji jer iznova i iznova preživljavaju događaje koji su im se dogodili.25-godišnji Mark Cukerberg, tvorac i vlasnik Fejsbuka,  je proglašen za najmlađeg milijardera, sa svojih 1,5 milijardi dolara na računu.1. jula 2009. godine preminuo je Majkl Džekson, a njegova Fejsbuk stranica je postala najpopularnija, a pre toga američki predsednik Obama je bio najpopularnija osoba na mreži.U američkoj državi Florida zabranjeno je da Sudija i Advokat budu Fejsbuk prijatelji.Preko 800.000 osoba radi na razvoju Fejsbuk aplikacija.

Takođe, Fejsbuk alati su prisutni na velikom broju medijskih sajtova, te skoro svaki medij ima opcije za deljenje sadržaja na ovoj mreži.

Ali, ako ste mislili da kada obrišete Fejsbuk nalog, nestaju i sve informacije o vama – prevarili ste se. Naime, Fejsbuk može da prati vaše radnje na Internetu čak i nakon gašenja profila. Nije tajna da Fejsbuk zna sve o video klipovima koje gledate na YouTube-u, onlajn kupovinama, muzici koju slušate, pa čak i o tome koje druge društvene mreže koristite.ejsbuk kaže da kada ugasite nalog, zbog veličine sane mreže on ostaje „uspavan“ neko vreme, ako poželite da se ipak vratite, te i dalje prikuplja podatke o vama.

Advertisements

Ovo je još jedan u nizu skandala za kompaniju Fejsbuk, podsetimo na prošlogodišnji skandal vezan za kompaniju Cambridge Analytica, kada je na sličan način ugroženo 50 miliona naloga korisnika, a prikupljane su informacije bez saglasnosti i znanja korisnika mreže.

Svedoci smo zastupljenosti društvenih mreža u našim životima. Neretko smo svedoci raznoraznih uvreda, kleveta, narušavanja časti i ugleda i slično, putem pomenutih mreža, posebno Fejsbuka i Tvitera. Za neke oblike ponašanja, možete dobiti i mnogo strožije kazne od blokiranja naloga - od novčanih iznosa do pet godina zatvora.

Na primer, za vređanje možete da se nađete pred sudom i da dobijete novčanu kaznu, a taj se postupak pokreće po privatnoj krivičnoj tužbi koja se podnosi nadležnom sudu.
 
KRIVIČNI ZAKONIK: Ko uvredi drugog putem štampe, radija, televizije ili sličnih sredstava ili na javnom skupu, učinilac će se kazniti novčanom kaznom od osamdeset do dvestačetrdeset dnevnih iznosa ili novčanom kaznom od stopedeset hiljada do četristopedeset hiljada dinara.
U slučaju uvreda preko društvenih mreža ili glasila javnog informisanja moguće je pokretanje privatne tužbe ili da se u parničnom postupku traži naknada štete zbog pretrpljenog psihičkog bola i straha.ruštvene mreže imaju sopstvena pravila ponašanja i za odstupanje od njih mogu da vam - između ostalog - privremeno blokiraju ili uklone nalog.
Za neke oblike ponašanja, možete dobiti i mnogo strožije kazne od blokiranja naloga - od novčanih iznosa do pet godina zatvora.
Njih vam, naravno, neće propisati Fejsbuk, Tviter, Instagram ili bilo koja druga mreža, već će to uraditi sudija.
Postupak je, bez obzira na to da li se radi o građanima ili ljudima na javnim funkcijama isti, ali su kazne drugačije.
Prema Krivičnom zakoniku za ova dela predviđene su sledeće kazne:
 1. za ugrožavanje sigurnosti pretnjom da ćete ugroziti nečiji život, možete da dobijete novčanu kaznu ili da „završite iza rešeteka" do godinu dana
 2. ako su pretnje izrečene prema više lica ili ako je delo izazvalo uznemirenost građana ili druge teške posledice, možete da dobijete zatvorsku kaznu od tri meseca do tri godine
 3. u slučaju da pretite predsedniku Republike, narodnom poslaniku, predsedniku Vlade, članovima Vlade, sudiji Ustavnog suda, sudiji, javnom tužiocu i zameniku javnog tužioca, advokatu, policijskom službeniku i licu koje obavlja poslove od javnog značaja u oblasti informisanja u vezi sa poslovima koje obavlja - preti vam kazna zatvora do pet godina.
Pa opet zadnjih godina kao korisnik Fejsbuka svedok sam 'pljuvanja" bukvalno svega i svacega. Sta se to dogodilo sa zaista korisnom drustvenom mrezom koja je bila nekad/ To sto su mladi presli na Instagram i Tik tok? Verovatno. I ostavili su sredovecnim i starijim ljudima da daju oduska svom neiskaljenom besu zbog loseg zivota. Steta. Ne kazem - provuku se nekad i korisne informacije, ali je sve vise "pljuvaca" besmislenih  stvari. Mada dobra" prozivka"  moze da bude jako korisna. nekada se kritukuju  ljudi, pojave i dogadjaji koji to zasluzuju, a nekad  ( i to sve cesce) zaista  nesto sto ne treba. 
FEJSBUK JESTE SLIKA DRUSTVA JER JE DRUSTVENA MREZA. PA ONDA  I TREBA DA SE ZAPITAMO KAKVO SMO TO DRUSTVO POSTALI. ZAR ZAISTA COVEK POKVARI BAS SVE STO MU JE DATO? PA KAD JE POKVARIO PRIRODU STO NE BI I DRUSTVO. PRETUZNO!

Нема коментара :

Постави коментар